Interleukin-12(IL-12)'nin embriyonik vitellus kesesi damarlanması üzerine etkileri
Effect of interleukin 12 (IL-12) on embryonic yolk sac vascularisation
- Tez No: 194329
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: damarlanma, vitellus kesesi, embriyokültürü
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
IVINTERLEUKİN-12'NİN EMBRİYONİK VİTELLUS KESESİDAMARLANMASI ÜZERİNE ETKİLERİÖZETGünümüzde ?anjiogenik hastalıklar? olarak isimlendirilen ve patolojik damarlanmaylakarakterize edilen hastalıkların sayısı gittikçe artmaktadır. Memelilerde normalmorfolojik gelişim için elzem olan damarlanma erken embriyogenez esnasında başlar.Sıçanlarda, embriyonik damar gelişimi gebeliğin 9,5. gününde gelişmeye başlar veyaklaşık 11.-12. günlerde büyük ölçüde gelişimini tamamlar. 9,5 ve 11,5 günlükembriyonik periyodu kapsayan in vitro embriyo kültürü tekniği, vitellus kesesidamarlanması üzerinde anjiogenik ve antianjiogenik maddelerin etkilerininçalışılabileceği uygun bir model olabilir. Sunulan çalışmada, embriyo kültür ortamına,bir antianjiojenik faktör olan Interleukin-12 (IL-12) ilave ederek embriyonik vitelluskesesi damarlanması üzerine olan etkisi araştırıldı. 48 saatlik kültür periyodu sonundadeğişik dozlardaki (50 ng/ml, 100 ng/ml ve 200 ng/ml) IL-12'nin embriyolar üzerineetkisi morfolojik olarak değerlendirildi. Morfolojik skorlama sistemine göre toplammorfolojik skor, vitellus kesesi çapı, embriyo baş-kıç uzunluğu ve somit sayısıkarşılaştırıldığında kontrol grubuna göre deney gruplarında anlamlı bir gerilemeninolduğu tespit edildi. Vitellus kesesi damarlanmasında ve kalp gelişiminde de birgerileme mevcuttu. Sonuçlar, IL-12'nin antianjiojenik etkisine bağlı olarak embriyonikgelişimde bir gerilemenin olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
VEFFECT OF INTERLEUKIN 12 (IL-12) ON EMBRYONIC YOLK SACVASCULARISATIONABSTRACTIn the recent days diseases were increased known as?angiogenic disease? andcharacterized by patologic vascularisation. In the rat, development of embryonic vesselstarted to occur 9,5 day of gestation. The vascular system starts development in the veryearly stage of embryo in the mammals. The rat embryo circulation system completed tomajority of development approximately day of 11.-12. Including at 9,5 ve 11,5 daysembryonic period in vitro embryo culture could be suitable model to study effects ofangiogenic and antiangiogenic substances on yolk sac vascularisation. In the presentstudy, the effects of Interleukin-12 (IL-12), an antiangiogenic factor, investigated on theyolk sac vascularisation in addition to serum during the in vitro embryo culture. After48 hours culture period, effects of the different doses of IL-12 (50 ng/ml, 100 ng/ml ve200ng/ml) were estimated morphologically. According to morphologic scoring system,total morphologic score, yolk sac diameter, crown rump length and somite number wereretarded in all experimental groups when compared to control. This developmentalretardations were statically significant. There were also poor development in the yolksac vascularisation and the heart. As a result, the IL-12 could couse developmentalretardation of embryo because of its antiangiogenic effect.Key Words :1. interleukin 12 2. vascularisation 3. yolk sac 4. embryo culture