Hastane çalışanlarının ev idaresi hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin memnuniyetlerinin incelenmesi
Investigation on satisfaction of hospital personnel about execution of housekeeping services
- Tez No: 194359
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Hospital personnel, hospital housekeeping services, personnel satisfaction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETAslan, Ö., Hastane Çalışanlarının Ev daresi HizmetlerininYürütülmesine lişkin Memnuniyetlerinin ncelenmesi, HacettepeÜniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aile ve Tüketici BilimleriProgramı Yüksek Lisans Tezi Ankara, 2005. Araştırma hastaneçalışanlarının mevcut ev idaresi hizmetlerinden memnun olma durumlarını,ev idaresi hizmetlerinin yürütülmesine bağlı olarak karşılaştıkları sorunlar vebeklentilerini belirlemek, elde edilen bulgulara göre farklı cinsiyet ve meslekgruplarındaki çalışanlar arasında bu konulardaki benzerlik ve farklılıklarıortaya çıkarmak, sorunlara çözüm yolları önermek ve beklentileri karşılamakkonusunda yetkililere geçerli önerilerde bulunabilmek amacıyla planlanmıştır.Araştırma Ankara ili Merkez ilçelerinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı tümhastanelerin çalışanlarıyla (temizlik personeli hariç) yürütülmüştür. Önce herbir hastaneden seçilmesi gereken çalışan sayısı, toplam çalışan sayısınaorantılı olarak hesaplanmıştır. Sonra birbirine yakın sayılarda farklı cinsiyetve meslek gruplarından araştırmaya alınacak çalışan sayısı N =150 olarakbelirlenmiştir. Araştırmanın verileri geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak23 Ağustos-30 Kasım 2004 tarihleri arasında çalışanlara uygulanaraktoplanmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından SPSS WIN programıile değerlendirilmiş, sonuçlar Khi- kare analizi ile test edilmiştir. Araştırmayaalınan çalışanlardan tuvaletlerde fiziksel temizliği yetersiz bulanların oranı,ofislerde, genel alanlarda ve hasta odalarında yeterli bulanların oranındandaha fazladır. Hastanedeki farklı alanlarda özellikle tuvaletlerde kimyasal(%54.7) ve bakteriyolojik temizlik (%62.0) yetersizdir görüşünde olanlar öndegelmektedir. Çalışanlar, ofislerde osmolojik temizliği yeterli bulurkenkurumdaki diğer alanlarda yetersiz bulmaktadır. Tüm çalışanların kurumdaentomolojik temizliği yeterli bulduğu görülmektedir. Çalışanlar, tuvaletlerhariç, kurumdaki diğer alanlarda temizliğin yapılma zamanı, süresi vesıklığını uygun bulmaktadır. Çalışanlar, tuvaletler başta olmak üzerekurumdaki tüm alanlarda temizliğin kalitesini yetersiz bulmaktadır.Araştırmaya alınan çalışanların kurumdaki farklı alanlarda kullanılan araç-gereçlerin miktarı, temizliği ve depolanmasına ilişkin memnuniyeti düşüktür.Çalışanların ofisler (%51.3) ve genel alanlarda (%54.0) fiziksel çevredüzenlemesine ilişkin memnuniyeti diğer alanlara oranla (hasta odaları%39.3, tuvaletler %46.7) daha yüksektir. Araştırmaya alınan çalışanların%44.4'ü ev idaresi personelinin yönetimini yetersiz bulmaktadır. Çalışanlarınyaklaşık yarısı (%47.7) ev idaresi hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin bazensorunla karşılaşmaktadır. Karşılaşılan sorunlar arasında; konsantrasyoneksikliği ilk sırada yer alırken (%24.3), bunu işe zamanında başlayamama(%19.0) izlemektedir. Çalışanların ev idaresi hizmetlerinin yürütülmesineilişkin memnuniyeti yüksek olmamakla birlikte, beklentileri olanların oranı da(%34.0) düşüktür.Anahtar Kelimeler : Hastane çalışanları, hastane ev idaresi hizmetleri,çalışan memnuniyeti.
Özet (Çeviri)
viABSTARCTAslan, Ö., Investigation on Satisfaction of Hospital Personnel About Executionof Housekeeping Services, Hacettepe University, Health Science Institute,Science of Family and Consumer Program, Thesis for Master of ScienceDegree, Ankara, 2005. This study is planned to search for the problems,expectation, satisfactions of the hospital personnel from the services ofhousekeeping, and explore the differences and the similarities between differentsexuality and different occupation groups and give suggestion to the administers tofind out solutions and also to meet the expectations of the hospital personnel. Thisstudy is carried out in all the hospital and health services in city of Ankara which arebound to the Ministry of Health (except the cleaning personnel). Firstly, thepercentage of the personnel who are going to be investigate are proportionalcalculated from the total personnel in all hospital. Then, near number with each otherbut different sexuality and occupied personnel is determined as N=150. The values ofinvestigation are collected upon the improved questionnaire applied to the hospitalpersonnel between 23 August - 30 November 2004. The collected values areevaluated in SPSS WIN program by the researcher. The evaluation information istested in Khi-square test. Up to the investigation, the percentage of the personnelwho find the cleanness of the toilets not satisfactory is greater than the personnelwho find the cleanness of the offices, general areas and patient rooms. Theunsatisfied percentages for cleanness in hospitals especially in toilets are chemical(%54.7) and bacteriological cleanness (%62.0) are in the forward. The personnel findthe osmologic cleanness as satisfactory in offices but not satisfactory in the otherareas. All personnel find entomological cleanness as satisfactory. All personnel findthe cleaning time period, frequency and cleaning period in the hospital is acceptableexcept the toilet. All personnel who have participated in the survey find the cleaningin the institution as insufficient especially in toilet. The level of sufficiency is low forstoring, quantity and the cleanness of the equipments in the institutions. Satisfactionof the personnel for cleanness of offices (%51.3) and general areas (%54.0) is higherthan the other areas in institutions like (patient rooms %39.3, toilets %46.7). %44.4of the personnel who are participated in the survey is not satisfied with theadministration of the housekeeping personnel. Aproximate half of the personnel(%47.7) have sometimes problems with continuation of the housekeeping services.The problems which have been faced are; concentration loosening is in the first place(%24.3), following it with can not start job on time (%19.0), however being low inhousekeeping service satisfaction, expectation percentage is also low (%34.0).