Servikal patolojilerde tinnitus'un araştırılması
The search of tinnutus in cervical pathologies
  1. Tez No: 194358
  2. Yazar: NURDAN AYGENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, servikal patoloji, vasküler patolojiler, Tinnitus, cervical pathology, vasculer pathologies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tinnitus işitsel bir uyarı ve dışkaynak olmadan kişinin kulaklarında veya kafasının içinde duyulan ses olaraktanımlanmaktadır. Tinnitus, fantom işitsel bir algı olduğu ve çoğunlukla sadecekişinin kendisi tarafından duyulduğu için, tinnitusun psikoakustik parametrelerininbelirlenmesi sıkça kullanılan subjektif bir yöntemdir. Servikal vertebradakidejeneratif değişikliklerin, vertebral arter (VA) ve beyinsapı ile iç kulağın beslenmesiüzerindeki etkisi günümüzde iyi bilinmektedir. Vertebrobasiller arter sistemindekihemodinamik yetersizliğin sık semptomları vestibulocochlear sisteme kan akışındakideğişikliklerin sonucudur ve sonucunda periferal işitme kaybı, tinnitus, vertigo vedizziness görülür. Vestibulocochlear organa kan akışındaki sıkıntı, servikalvertebradaki dejeneratif değişikliklerin neden olduğu vertebral arter kan akışındakifonksiyon bozukluğuna bağlanmaktadır. Bu çalışmada da servikal patolojilerdetinnitus'un araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma iki grup, kulak burun boğazmuayeneleri normal, işitme kayıpları olmayan toplam 77 kişiden oluşmaktadır.I.grup çalışma grubu olup 47 kişi, II.grup kontrol grubu olup 30 kişidir. I.gruptabulunan kişiler servikal patolojiye sahipken, II.grupta bulunan kişilerin fizikmuayene bulguları ve radyolojik değerlendirmeleri normal sınırlardadır. Çalışmagrubunu oluşturan 47 hastanın servikal radyolojik incelemesinde %36.2Luschkalarda dejeneratif değişiklik, %66.0 intervertebral aralıkta daralma, %2.1servikal kot, %57.4 aksta düzleşme, %48.9 osteofit oluşumu ve %4.3 servikal akstaangulasyon saptanmışdır. I.gruptaki tinnitus şikayeti bulunan 11 kişinin tinnitusfrekansları ve şiddetleri subjektif olarak tesbit edilmiş ve maskelenebilme özelliğiaraştırılmıştır. Kişilerin 7'si sol kulağında, 4'ü ise bilateral tinnitus tanımlamışlardır.Bilateral tinnitus şikayeti olan hastalardan sağ kulağında tinnitus şikayeti olan 4hastada tam rezidüel inhibisyon (%36.4), sol kulağında tinnitus şikayeti olan 8hastada tam rezidüel inhibisyon (%71.7), 3 hastada kısmi rezidüel inhibisyon(%27.3) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tinnitus is an auditory stimulation sound that can be heard in ears or head withoutany external stimulation. Bicause tinnitus is a fantom auditory perception and it isjust heard by himself, the determination psychoacoustic parameters of tinnitus is oneof the mostly used subjective methots. Cervical pathologies also couse to tinnituswith ischemic pathologies. Nowadays the impact of degenerative changes in thecervical spine on the vertebral arteries and on the supply of blood to the brain stemand the inner ear is now well known. Frequent symptoms of hemodynamicinsufficiency in the vertebrobasiller artery system result from altered blood-flow tothe vestibulocochlear system, producing periperal receptive hearing loss, tinnitus,vertigo and dizziness. Disturbances in the arterial supply to the vestibulocochlearorgan have also been attributed to malfunction in vertebral artery blood flow causedby degenerative changes in the cervical spine. The aim of this study was to search oftinnitus in cervical pathologies. 77 patients were included in the study. The patientswere divided in to 2 groups. The first experimental group was constitued of 47, thesecond control group was constitued of 30 patients. Cervical pathologies have beenfound in the first group. In the radyological examinations %36.2 Luschkadejenerative changes, %66.0 intervertebral space, %2.1 cervical cot, %57.4decreasing cervical lordosis, %48.9 osteofit and % 4.3 angulation in cervical aksishave been found in the first group. It has been found that 11 patients tinnitusfrequencies and intensities were determined and masking characterictics wasexamined. In 7 patients, tinnitus was observed in just left ear; in 4 patients, tinnituswas observed in two ears. Ouerall residual inhibition was observed in 4 patientswhose tinnitus was observed in right ear (%36.4) and in 8 patients whose tinnituswas observed in left ear (%71.7) partial residual inhibition (%27.3) was observed in3 patients.