İşitme engelli ve normal işiten çocuklarda meslek tercihi farklılıklarının araştırılması
Study on the differences of preference of profession in hearing impairment and normal hearing children
  1. Tez No: 194362
  2. Yazar: HALİDE ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme engelli çocuk, meslek, yetenek, ilgi, kaynaştırma
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Meslek seçimi;kişinin meslekleri farklı yönleri ile değerlendirip, kendi ihtiyaçları ve beklentilerineen yakın olana yönelmeye karar vermesidir. Genelde birey meslek seçme kararınınne kadar önemli olduğunun farkında olmasa da meslek seçmek bireyin hayatıboyunca aldığı en önemli kararlardan biridir. Çalışmanın amacı, işitme engelli venormal işiten çocukların meslek ve/veya eğitim alanlarına yönlendirilirken, yetenekve ilgilerini belirlemek ve farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışmaya ilköğretim 8.sınıfa devam eden üç farklı grup dahil edilmiştir. Her grup 15 kişiden oluşmak üzere,toplam 45 kişilik bir çalışma grubu oluşturmaktadır. İşitmesi normal olan öğrenciler(I. Grup), işitme kayıplı ve kaynaştırma programına dahil edilmiş öğrenciler (II.Grup), işitme engelliler okuluna devam eden öğrencilere (III. Grup) AkademikBenlik Kavramı Ölçeği uygulanarak yetenek ve ilgi alanları belirlenmeyeçalışılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda Sözel, Sayısal, Şekil-Uzay, Göz-El Koordinasyonu, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, İkna, Yabancı Dil,Mekanik, İş Ayrıntıları, Sosyal Yardım ve Edebiyat alanlarında I. Grup ve II. Gruparasında istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmazken, Sözel, Sayısal, Şekil-Uzay,Göz-El Koordinasyonu, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, İkna, Yabancı Dil, Mekanik,İş Ayrıntıları, Sosyal Yardım ve Edebiyat alanlarında III. Grubun diğer iki grup ilearasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0.05). Müzik ilgi alanında ise her üç grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Bu sonuçlara göre, kaynaştırma programına dahil edilmiş işitme engelli grubunyetenek ve ilgi alanlarının normallere çok yakın olduğu, kaynaştırma programı ileişitme engelli bireylerin normal işiten yaşıtları ile paralellik gösterdiği saptanmıştır.Bu sonuçlar işitme kaybı olan çocukların yaşıtlarıyla birlikte uygun eğitimortamlarında, uygun eğitim metoduyla eğitim almalarının performanslarınıyükselttiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Choice of career is that the person who evaluates careers with their differentaspects, and gives a decision to orient him/her to the one which is nearest to his/herown needs and expectations. In general, choice of career is one of the most importantdecisions taken throughout his/her life despite s/he does not aware of how importantis the decision of choice of career. The aim of this study is to determine abilities andinterests of hearing impairment and normal hearing children and to assert theirdifferences whilst the hearing impairment and normal hearing children are orientedto the fields of career and/or education. Three different groups from the Class 8 ofprimary education were included in the study. Each group consists of 15 students ofwhich total of groups is 45. Their fields of skill and interest were tried to beascertained by applying the Scale of Academic Personality Concept to the normalhearing students (Group I), to the students with hearing impairment and mainstream(Group II), and the students of the school of deaf students (Group III).