%0.2 klorheksidin digluconat gargara ile 30 mg klorheksidin asetat yüklenmis bukkoadeziv tabletin oral flora üzerine etkilerinin klinik ve mikrobiyolojik olarak incelenmesi
Investigation of clinical and microbiological effects of 0.2 % chlorhexidine gluconate mouth rinse and 30 mg chlorheksidin acetate loaded buccoadhesive tablet on oral flora
  1. Tez No: 194361
  2. Yazar: ALPER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: klorheksidin, kontrollü salım sistemi, bakteri, tükürük, aerob kültür, chlorhexidine, controlled release system, bacteria, saliva, aerobculture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZETAlper, A. %0.2 Klorheksidin Digluconat Gargara ile 30 mg KlorheksidinAsetat Yüklenmiş Bukkoadeziv Tabletin Oral Flora Üzerine EtkilerininKlinik ve Mikrobiyolojik Olarak ncelenmesi. Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Diş Programı Doktora Tezi, Ankara,2005. Klorheksidin sağlık alanında 50 yıldır başarılı bir biçimde kullanılmaktır.Antiplak ajanları arasında en değerli antiseptik olarak kabul görenklorheksidinin post-operatif dönemde sekonder infeksiyonu önleme açısındanetkinliği birçok araştırma ile desteklenmiştir. Bu çalışmada operasyon sonrasıhasta uyumunu arttırmak, fiziksel ya da mental yetersizliği bulunan vemekanik oral hijyen sağlayamayan kişilerde hijyen sağlamak içinklorheksidinin lokal adeziv bir sistemle oral kavitede kullanılmasıamaçlanmıştır.Günümüzde sağlık alanında lokal salım gerçekleştiren pek çok taşıyıcı formkullanılmaktadır. Tablet formunun yapımının ve kullanımının kolay olmasıçalışmamız için bir kaynak oluşturmuştur. Tablet ve gargara formlarınınklorheksidin içeren ve içermeyen (plasebo) şekilleri kendi içlerinde vebirbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu şekilde 4 farklı grup oluşturulmuş, hergruptan belirli zamanlarda alınan tükürük örnekleri mikrobiyolojik olarakincelenmiş ve koyun kanlı agarda üreyen mikroorganizma koloni sayılarıkarşılaştırılmıştır. Klorheksidinin, bu formu ile daha az miktarda etken maddekullanılarak, oral kavitede daha yüksek konsantrasyon ve etkin retansiyonelde edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, elde ettiğimiz sonuca göretablet kısa dönemde bakteriyel popülasyon üzerine etkili iken; uzun dönemetkinlik bakımından gargara formu daha başarılı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAKTAŞ, A., Investigation of clinical and microbiological effects of 0.2% chlorhexidine gluconate mouth rinse and 30 mg chlorheksidinacetate loaded buccoadhesive tablet on oral flora, Hacettepe UniversityInstitute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2005.Chlorhexidine has a 50 years history of successful medical use and acceptedas the most valuable antiplaque agent. There are successful studies aboutusing of chlorhexidine after the surgical operation to prevent secondaryinfection. This study is planned to use local bioadhesive delivery system forchlorhexidine to perform patient adaptation for better use. Also planned to beapplied to the patients who can not make mechanical cleaning of the oralcavity themselves because of physical or mental deficiency.Nowadays there are lots of ways that can be use for the local delivery ofmedicals. We choose tablet form because of easy way of producing the formand easy usage. We discussed each rinse and tablet types which wereloaded with chlorhexidine or placebo forms. We compared their effectivenessfor each and both of them. 4 different groups were formed. We compared thesamples which were taken from the test subjects, examinedmicrobiologically. Colony forming units in the sheep blood agar werecompared. We aimed to use chlorhexidine in lesser amount but in higherconcentration and efficient retention in the oral cavity. Chlorhexidine tabletsare very effective in short term but the rinse form is more effective in longterm.