Kalça kırıklı hastalarda bakımın değerlendirilmesi
Evaluation of care in the patients with hip fracture
- Tez No: 194367
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalça Kırığı, Yaşlılık, Epidemiyoloji, Komplikasyonlar, KayıtTutma, Hip fracture, Elderly, Epidemiology, Complications, Record Keeping
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırma, kalça kırığı nedeniylehastaneye başvuran 60 yaş ve üzerindeki hastaların aldıkları bakımı mevcut kayıtsistemi üzerinden değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırma, Aralık 2003- Ağustos 2004 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim veAraştırma Hastanesi Ortopedi Klinikleri'ne kalça kırığı nedeniyle yatırılan 160 hastave onların kayıtları üzerinde uygulanmıştır. Hastalardan, onların yakınlarından vekayıt sisteminden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, literatür bilgilerinin dedesteğiyle oluşturulan bir soru kağıdı ile kayıt sistemini irdeleyen bir formkullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hasta ve yakınları ile görüşülerek vekayıt sistemi incelenerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5paket programı kullanılarak, yüzdelik sayılar, Pearson, Fisher's Exact, LikelihoodRatio, Linear- by- Linear Association ki kare önemlilik testleri ve Mc Neamar Testiuygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, kalça kırığı nedeniyle hastaneyeyatırılan 60 yaş ve üzerindeki hastaların yeterli biçimde değerlendirilmediğini, buhastalarda görülen sorunların, yapılan girişimlerin ve sonuçlarının kayıtlara gerektiğigibi yansıtılmadığını, bu durumun hastaların bakımına olumsuz yansıdığını vehastaların çoğunluğunun sorunları ile taburcu edildiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was carried out to evaluate, on thecurrent recording system, the care taken by the patients older than 60 years, sufferingfrom hip fracture. The study covered 160 patients admitted for hip fracture to theOrthopedic Clinics of Ankara Numune Training and Research Hospital fromDecember 2003 to August 2004, and the available records for the said patients. Datawere collected from the patients, their relatives and the record keeping system. Thedata collection tool comprised of a questionnaire prepared with the aid of theliterature data, and a form elaborating the current recording system. The researcherheld interviews with the patients and their relatives, and investigated the recordingsystem for the purpose of data collection. The package software SPSS 11.5 was usedfor data evaluation, including percentage figures, Pearson, Fisher's Exact, LikelihoodRatio, Linear- by- Linear Association Chi Square significance tests and McNeamarTest. The obtained results demonstrated that the patients older than 60 years,hospitalized for hip fracture, were not evaluated to an adequate level, and that theproblems, interventions and consequences related to these patients were not properlyreflected on the records, so that the care of these patients was adversely affected, andthat the patients were mostly discharged with the unsolved problems.