Paliurus spina-christi Mill. üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on paliurus spina-christi Mill.
  1. Tez No: 194368
  2. Yazar: NADİDE DENİZ GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. AHMET BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Paliurus spina-christi Mill, Rhamnaceae, flavonolglikozitleri, monomer tanenler, NMR spektoskobisi, Paliurus spina-christi Mill, Rhamnaceae, flavonol glycosides, monomeric tannins, NMR spectroscopy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETPaliurus spina-christi Mill. Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar, NadideDeniz Güner. Paliurus spina-christi Mill. Anadolu'da halk arasında antiromatizmal,antienflamatuvar, antidiyareyik, diüretik ve tonik amaçlı kullanılmaktadır.Literatürlerde Türkiye'de bu tür üzerinde yapılmış kimyasal bir çalışmayarastlanmadığı için çalışmamız bitkinin taşıdığı etkili maddelerin izolasyonunayönelik olarak planlanmıştır. Bu çalışmada, bitkinin meyveleri % 70'lik metanol ileekstre edilmiş ve sırasıyla n-hekzan, etil asetat ve n-butanol ile tüketilmiştir.zolasyon çalışmaları etil asetat ve n-butanol fazları üzerinden yürütülmüştür. Önfraksiyonlama ve saflaştırma işlemleri çeşitli kromatografik yöntemler (AKK,OBSK, Prep. TK) kullanılarak yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda kersetin,izokersitrin, rutin, kersetin-3-O-α-ramnozil(6→1)-β-galaktozit, kersetin-3-O-α-ramnozil(6→1)-β-galaktozit-7-O-α-ramnozit ve kersetin-3-O-[-β-ksilozil(2→1)-α-ramnozil(6→1)]-β-glukozit olmak üzere 6 flavonoit ve (+) kateşin, (-) kateşin ve (-)gallokateşin olmak üzere 3 monomer tanen izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerinyapıları kromatografik, spektral ve literatür bulgularıyla ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPharmacognosic Studies on Paliurus spina-christi Mill., Nadide Deniz Güner.In Anatolia Paliurus spina christi Mill. is used for antiinflammatory, treatment ofrheumatoid arthritis, treatment of diarrhoea, diuretic and tonic in traditionalmedicine. According to the results of references, no chemical study has been foundin Turkey. In this study, fruits were extracted with 70% methanol and methanolicextract was successively treated with n-hexane, ethyl acetate and n-buthanol. Theisolation studies were performed on the ethyl acetate and n-butanol extracts.Prefractionation and purification studies were achieved by using chromotographicmethods (CC, MPLC, Prep. TLC). Consequently, quercetin, isoquercetin, rutin,quercetin-3-O-α-rhamnosyl(1→6)-β-galactoside, quercetin-3-O-α-rhamnosyl(1→6)-β-galactoside-7-O-α-rhamnoside and quercetin-3-O-[-β-xylosyl (1→2)-α-rhamnosyl(6→1)]-β-glucoside and (+) catechine, (-)catechine ve (-) gallocatechinewere isolated. The isolated flavonoids (6 in total) and momomeric tannins (3 in total)were elucidated by chromatographic and spectroscopic methods and data assinged byreferences.