Kemikiçi defektlerin tedavisinde trombositten zenginleştirilmiş plazmanın sentetik kemik greft materyali ile beraber kullanımının klinik olarak incelenmesi
Clinical evaluation of platelet rich plasma and a synthetic bone graft material in the treatment of intrabony defects
- Tez No: 194370
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ŞENGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rejeneratif tedavi, PRP, kemik greftleri, kemikiçi defekt, Regenerative treatment, PRP, bone substitutes, intrabony defect
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kemikiçi periodontaldefektlerin rejeneratif tedavisinde etkili olan `platelet derived growth factor've `transforming growth factor β', otojen kaynaklı olarak hazırlanan `plateletrich plasma' ile elde edilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, insan kemikiçidefektlerinde bioaktif cam kemik greftini PRP ile beraber ve tek başınakullanarak etkisini değerlendirmektir. 29 kemikiçi defekt PRP/greftkombinasyonu ya da sadece greft ile tedavi edilmiştir. Başlangıçta vecerrahiden 9 ay sonra, plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), kanama indeksi(Kİ), cep derinliği (CD), dişeti çekilmesi (DEÇ), klinik ataçman düzeyi (KAD),mine-sement sınırı ile defekt dibi arası mesafe (MSS-DDi), mine-sementsınırı ile defekt tepesi arası mesafe (MSS-DT) ve kemikiçi defekt derinliği(KDDe) elde edildi. Grup içi ve gruplar arası başlangıç ve postoperatif 9.ayda kaydedilen klinik parametreler arasındaki farklar eşleştirilmemiş t testikullanılarak test edildi. Postoperatif 9. ayda her iki grupta da Pİ, Gİ, Kİ, CD,KAD, MSS-DDi ve KDDe parametrelerinde anlamlı azalmalar gözlenmiştir.Sonuçlar CD, KAD, MSS-DDi ve KDDe parametrelerindeki azalmalarda heriki tedavi yönteminin de başarılı olduğunu göstermektedir. Test ve kontrolgrubunun tedavi protokolleri arasında herhangi bir fark bulunamamıştır. Buçalışmanın sonuçları hem PRP/greft kombinasyonunun hem de sadecebioaktif cam kemik greftinin, periodontitis hastalarındaki kemikiçi defektlerinrejeneratif tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Autologous platelet rich plasma (PRP), a novel approach toobtain autologous polypeptide growth factors, especially platelet derivedgrowth factor and transforming growth factor β has been shown to beeffective in the regenerative treatment of intrabony periodontal defects. Thepurpose of this study was to evaluate the effect of bioactive glass graftmaterial (BGGM) with and without PRP on clinical healing of intrabonydefects in humans. 29 intrabony defects were randomly treated with eitherPRP/BGGM or BGGM alone. At baseline and 9 months after surgery, plaqueindex (PI), gingival index (GI), bleeding on probing (BOP), probing depth(PD), gingival recession (GR), clinical attachment level (CAL), the distancebetween cementoenamel junction and base of the defect (ESJ-BD), thedistance between cementoenamel junction and crest of the defect (ESJ-CD)and intrabony defect depth (IDD) were obtained. The differences of clinicalparameters within and between the two groups at baseline and 9 monthspostoperatively were tested using unpaired t test. Significant reductions of PI,GI, BOP, PD, CAL, ESJ-BD and IDD were observed at nine monthspostoperatively in both groups. The results showed that both treatmentmodalities were effective in reduction of PD, CAL, ESJ-BD and IDD ascompared to baseline values. None of the differences between two treatmentmodalities were statistically significant. The results of this study suggest thatboth PRP/BGGM combination and BGGM alone are effective in theregenerative treatment of intrabony defects.