Ögrencilerin hemşirelik esasları dersinin klinik uygulamasına ilişkin görüşleri
The views of students about clinical practice within fundamentals of nursing course
- Tez No: 194371
- Danışmanlar: PROF.DR. M. FİLİZ ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik eğitimi, Hemşirelik Esasları Dersi, Klinik uygulama, Hemşirelik öğrencileri, Nursing education, Fundamentals of Nursing Course, Clinical practice, Nursingstudents
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZETDEM R KARABULUT, S., Öğrencilerin Hemşirelik Esasları Dersinin klinikuygulamasına ilişkin görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Hemşirelik Esasları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Araştırma, öğrencilerinHemşirelik Esasları Dersinin klinik uygulamasına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amacıylatanımlayıcı olarak yapılmıştır. Hemşirelik Esasları Dersinin klinik uygulaması öğrencinin,gerçek ortamla ilk defa yüz yüze geldiği kritik bir dönem olup, gelecekteki öğrencilikyaşantısını ve mesleğe ilişkin görüşlerini etkileyebileceği için çok önemlidir.Araştırmada örneklem seçilmemiş, evren üzerinden çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini,2003-2004 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören Hacettepe Üniversitesi HemşirelikYüksekokulu, Gazi Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ve Ankara Üniversitesi SağlıkYüksekokulu Hemşirelik Bölümü 1.sınıf öğrencileri oluşturmuş ve araştırmaya 207 öğrencikatılmıştır.Araştırmada, veriler araştırmacı tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanan soru kağıdıuygulanarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler gruplandırıldıktan sonra bilgisayarortamında değerlendirilmiştir. Bağımsız değişkenler ile her bir görüş sorusu karşılaştırılmış veki-kare testi ile analiz edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin görüşlerinin %60.19'u olumlu iken,görüşlerin %39.41'i olumsuz olmuştur. Öğrencilerin ilk üç sıradaki olumlu yanıtları sırasıyla;boş zamanlarında arkadaşlarına yardım etme (%97.10), klinik eğitim ile kazanılan deneyim vehastalarla olan iletişimleri konusunda olmuştur. Öğrencilerin en olumsuz görüşleri isesırasıyla; doktorlar ile iletişimleri (%22.22), kliniğin derslikte öğretilen teknik becerileriiçerebilirliği, rotasyon planının kliniği tanıma ve alışmalarına etkisi konusunda olmuştur.Öğrencilerin Hemşirelik Esasları Dersinin klinik uygulamasına ilişkin görüşleri, özellikle,öğrencisi oldukları yüksekokullara göre farklılık göstermiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEM R KARABULUT, S., The views of students about clinical practice withinFundamentals of Nursing course, Hacettepe University Institute of Health Sciences,Fundamentals of Nursing Master of Science Thesis, Ankara, 2005. A descriptive researchwas done with the aim of investigating the views of students about clinical practice withinFundamentals of Nursing course. Clinical practice within Fundamentals of Nursing course isa critical period in which students face with the real setting for the first time and, as it couldinfluence both their school life and their views related to the profession, it is vitally important.No sample was chosen in the research, instead the population was studied. The population ofthe study consisted of freshman students of year 2003-2004 who continue their education atHacettepe University, School of Nursing, Gazi University School of Nursing and AnkaraUniversity School of Health, Nursing Department, and, 207 students participated in the study.Research data were collected through the application of questionnaire prepared by theresearcher herself on the basis of existing literature. After the obtained results were grouped,they were assessed in a computer-based medium. Each view question was compared withindependent variables and they were analyzed by chi-square test.According to findings obtained from the study, while 60.19 % of students? all views waspositive, 39.41 % was negative. The positive responses of students in the first three rankswere, respectively, helping friends in their leisure time ( 97.10 %), experience gained duringclinical practice and their communication with patients. However, the most negative views ofstudents were respectively their communication with doctors (22.22 %), ability of clinicalenvironment to include technical skills taught in classroom, the effects of rotation plan ontheir oriented and accustomed to clinical setting. Students? views on clinical practice withinFundamentals of Nursing course especially varied according to university to which theybelong. Suggestions were made in the view of obtained results.