Bir grup Türk hastada SLC26A4 gen analizi
SLC26A4 gene analysis in a group of Turkish patients
  1. Tez No: 194452
  2. Yazar: DUYGU AKÇAYÖZ DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biophysics, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Guatr, işitme kaybı, Pendred sendromu, SLC26A4, Türk toplumu, Goiter, Hearing loss, Pendred syndrome, SLC26A4, Turkish population
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETBir Grup Türk Hastasda SLC26A4 Gen AnaliziDoğuştan veya dil gelişimi öncesi gelişen işitme kaybı yaklaşık 1/1000 doğumdagörülmektedir. Bu olguların en az yarısında genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.Olguların yaklaşık %80'inde otozomal resesif kalıtım bulunmaktadır. Genetik nedenli işitmekayıplarının yaklaşık %30'unu başka klinik bulguların da eşlik ettiği sendromik işitmekayıpları oluşturmaktadır. Sendromik işitme kaybının en sık rastlanan formu işitme kaybı veguatrla tanımlanan Pendred sendromudur. Sendroma sebep olan SLC26A4 geni, iyot-klortaşıyıcısı olan pendrin proteinini kodlar. Ülkemizde pendred sendromunun sıklığı ile ilgi veribulunmamaktadır. Ancak daha önce 2 Türk kökenli ailede SLC26A4 geninde 4 farklımutasyon bildirilmiştir Bu çalışmada, ülkemizde işitme kayıplı bireyler arasında pendredsendromunun sıklığının saptanması, guatr ve işitme kaybı bulunan olgularda SLC26A4geninde mutasyon analizi yapılarak mutasyon dağılımının ortaya konması ve elde edilecekverilerle Türkiye'de yaşayan işitme engellilere daha doğru genetik danışma verilebilmesiamaçlanmıştır.Bu çalışmada işitme yetisini çevresel nedenlerle kaybetmiş olgular dışarıda bırakılak, GJB2geni mutasyonları ve mitokondrial DNA'daki A1555G mutasyonu negatif olan Türkiye'ninçeşitli illerinden 293 bağımsız aileden gelen 333 doğuştan işitme kayıplı proband arasından8 bağımsız aileden (%3) gelen 11 probandda (%3.3) guatr saptanmıştır. şitme kaybı veguatr birlikteliği görülen, daha önce Pendred sendromu tanısı almamış bu olgulardan klasikfenol-kloroform yöntemiyle DNA izole edilmiş ve PCR-SSCP tekniği kullanılarak SLC26A4geni mutasyon analizi yapılmıştır. SSCP sonrası bant farklılığı gösteren örneklere direkt DNAdizi analizi uygulanmıştır.SLC26A4 geninde yapılan mutasyon taraması sonucunda c. 2168A>G (p.His723Arg), c.716T>A (p.Val239Asp) ve 1341delG olmak üzere 3 farklı mutasyon, 3 ayrı ailenin etkilenmişbireylerinde homozigot olarak bulunmuştur.Bu çalışma Türkiye'deki işitme engelliler okullarında öğrencilerde fizik muayene sonucusaptanan guatrın prevelansının % 2.8 olduğunu göstermektedir. SLC26A4 geninde yapılanmutasyon analiziyle Pendred sendromu Türkiye'de 333 probandan 5'inde (%1.5) veya başkabir deyişle 293 aileden 3'ünde (%1) gösterilmiştir. Daha önceki iki çalışmada Pendredsendromlu Türk ailelerde 4 farklı mutasyona ek olarak bu çalışmada da 3 farklı mutasyonbulunması Türk toplumunda Pendred sendromunun mutasyon dağılımının oldukça heterojenolduğunu ve farklı ailelerde farklı mutasyonların hastalıktan sorumlu olduğunugöstermektedir. Bu yüzden Türk kökenli Pendred sendromlu ailelerde SLC26A4 geninintümünün taranması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSLC26A4 Gene Analysis in a Group of Turkish PatientsCongenital or prelingual onset hearing loss affects 1 in 1000 newborns, half of which isconsidered to be caused by genetic factors. Mutations in a number of genes manifestingthemselves with autosomal recessive inheritance are believed to be responsible inapproximately 80% of genetic cases. About 30 % of the hereditary hearing loss also haveother clinical signs associated with deafness. Pendred syndrome , initially described asdeafness and goiter, has been reported as the most common form of syndromic hearing loss.Mutations in the SLC26A4 gene, encoding for a chloride-iodide transporter protein, pendrin,are responsible for the syndrome. Although four different mutations in SLC26A4 were foundin two Turkish families, a systematic search for the frequency of this syndrome or mutationanalysis in the Turkish population has not been reported previously. In this study we aimed todetermine the frequency of probands with deafness and goiter among Turkish people withhearing loss, and also to screen for SLC26A4 mutations in cases with Pendred syndrome. Asa consequence of our results we hoped to provide better genetic counselling to ourpopulation with hearing loss.A total of 333 probands with pre-lingual-onset severe to profound sensorineural hearing losscoming from reportedly unrelated 293 families, were included in the study after exclusion ofcases where unequivocal evidence was present for an environmental etiology. All patientswere found to be negative for GJB2 and mitochondrial A1555G mutations. Goiter was notedin 11 probands (3.3%) coming from eight unrelated families (3%). None of these studentshad been diagnosed with Pendred syndrome before. Genomic DNA was extracted by aconventional phenol- chloroform method. The SLC26A4 gene was screened with PCR-SSCPprotocols. Samples showing band changes were sequenced on an automated DNAsequencer.Mutation analyzes revealed three different mutations, c.2168A>G (p.His723Arg), c.716T>A(p.Val239Asp) and c.1341delG in homozygous state in probands coming from three familieswith more than one affected member.The prevalence of goiter in the Turkish children from the school of deaf is 2.8 %. In thisstudy following the mutation anaysis Pendred syndrome was definitively diagnosed in five outof 333 (1.5%) probands or in other words in three out of 293 independent families (1%) inTurkey. Our results and those of two previous reports suggest that the mutational spectrumof Pendred syndrome in the Turkish population is heterogeneous and private mutations areresponsible for the disorder in unrelatedl families. Therefore, screening of the whole gene isrecommended in Turkish families with Pendred syndrome originating from Turkey.