A Survey on leasing with special emphasis on practice in Turkey
- Tez No: 19446
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal kiralama, muhasebeleştirilmesi, vergi avantajları. iv, Financial leasing, accounting, taxation, advantages of leasing. 1 11
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET FİNANSAL KİRALAMA VE TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMAYA GENEL BİR BAKIŞ S. GÜLAY GÜNER Yüksek Lisans Tezi» işletme Enstitüsü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. GÖKHAN ÇAPOĞLU Leasing ya da Finansal Kiralama herhangi bir malın bir finansal kiralama şirketi tarafından satın alınıp, kullanım hakkının belirli bir süre ve önceden belirlenmiş periyodik kira ödemeleri karşılığında kiracıya devredildiği bir sözleşmedir. Tüm dünyada özellikle Amerika ve Avrupa'da daha çok gelişmiş ülkelerde yatırımların orta vadeli finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing, özellikle ' enflasyonist ekonomilerde, kuruluşların her geçen gün artan işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamada alternatif finansman yöntemlerine karşı büyük avantajlar sağlar. Leasing, ekipmanların satın alınması yerine, kiralanarak kullanılması ile verimliliğin ve karlılığın artmasında önemli rol üstlenir. 1985 yılında Finansal Kiralama Kanunu ile Türkiye'ye gelen leasingin bütün avantajlarının kullanıcılara anlatılması ve mevzuattan kaynaklanan sorunların çözümlenmesi ile ülkemizde de orta vadeli finansman yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılacağına inanıyorum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY ON LEASING WITH SPECIAL EMPHASIS ON PRACTICE IN TÜRKİYE BY S. GÜLAY GÜNER SUPERVISOR: ASSOC. PROF. GÖKHAN ÇAPOĞLU SEPTEMBER 1991 Leasing is a contract where the lessor (owner) purchases an asset and transfer its possession " right to the lessee (user) for a specified period of time in exchange for a periodic rental payments. It is extensively used for investment financing all over the world especially in developing countries. It has several advantages in satisfying increasing capital needs of companies espesially in inflationary economies. Leasing' allows use of equipment by the lessee without purchasing it and increases productivity and profitability by allowing companies use scarce funds in more profitable investments rather than fixed asset- purchase. It is introduced in Türkiye in 1985 with the Law on Financial Leasing. I believe that leasing will be used widely in our country if the problems arising from legislation are solved and the investors are more informed about it.