Epidural doğum analjezisinde düşük doz bupivakaine morfin eklenmesinin maternal ve neonatal etkileri
- Tez No: 194523
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ALICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrısız doğum, epidural analjezi, bupivakain, fentanil, morfin, Painless labor, Epidural anelgesia, Bupivacaine, Fentanyl, Morphine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
iiC.ÖZETAğrısız doğum; doğum sırasında uterus kontraksiyonlarından kaynaklananağrıları azaltarak, kasılmaların gücünü etkilemeden doğum yapacak annelerirahatlatmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Geleneksel epidural analjezide, tekbaşına yüksek konsantrasyonda lokal anestezik (%0.25 bupivakain) kullanılmakta vesonuç olarak da derin motor blok oluşmaktaydı. Fakat, doğum analjezisinde motor blokve aşırı hissizlik istenmemesinden dolayı lokal anesteziğe opioid eklenmesiuygulamaları artmıştır. Bu çalışmamızda, çok düşük konsantrasyonda bupivakainedüşük doz morfin eklenmesinin hasta konforunu, doz intervallerini, sezaryene gidişoranını, ağrı skorlarını, yenidoğanda APGAR skorunu, morfin ve lokal anesteziğe bağlıyan etkileri ve doğum evrelerinin süresini etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirmekiçin prospektif, randomize, çift kör bir çalışma yapmayı uygun gördük.Bu çalışma ASA I-II, 37-42. gestasyon haftasında, 16-30 yaş arasındaki 120gebe kadın üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele 60 kişilik iki gruba ayrıldı. Kateter takılıpkan veya BOS aspirasyonun negatif olduğu belirlendikten sonra direkt iğneden GrupBF'ye % 0.1'lik bupivakain + 2µg/ml fentanil, Grup BFM'ye % 0.0625'lik bupivakain+ 2 µg fentanil/ml + 2 mg morfin 15 ml içinde herhangi bir test dozu yapılmadanverildi. Onbeş dk sonra blok bilateral T10 seviyesinde değilse her bir gruba 10 ml ekdoz yapıldı. Bu dozlardan 20 dk sonra blok hala yetersiz ise (bilateral T10 bloğuolmamış ise) kateter 1 cm geri çekildi ve 10 ml'lik doz tekrarlandı. Bu da yetersizkalırsa kateter diğer bir aralıktan tekrar yerleştirildi ve işlem tekrarlandı. Buna rağmenanaljezi hala yetersiz kalıyorsa teknik bir başarısızlık kabul edildi ve hasta çalışma dışıbırakıldı. Hastaların ağrısı VAS skoru ile 15 dk'da bir, motor blok ise 30 dk da birmodifiye Bromage skalası kullanılarak değerlendirildi.Hastaların demografik veriler, duyusal blok seviyesi, bromage skorları,doğumun 1. evresinin süresi, doğumun toplam süresi, sezaryen ve enstrumental doğuminsidansı, distozi, yan etki ve komplikasyonlar, fötal sonuçlar, dozlar arası maksimumsüre, toplam kullanılan oksitosin ve fentanil dozları, doğum sonrası anne memnuniyetive toplam verilen epidural doz sayısı açısından her iki grup arasında anlamlı bir farkyoktu (p>0.05). Doğumun 2. ve 3. evresinin süresi Grup BFM'de daha kısaydı veistatistiki olarak iki grup arasında anlamlı bir fark vardı (sırasıyla p0.05).Biz bu çalışmanın sonucunda düşük doz lokal anesteziğe 2 mg morfin eklenerekyapılan epidural analjezinin, sezaryen ve enstrumental doğum oranını değiştirmeden vediğer yan etki ve komplikasyonları artırmadan, etkin bir analjezi sağlayan, %97 gibiyüksek bir oranda hasta memnuniyeti oluşturan, doğumun 2. ve 3. evresini anlamlıolarak kısaltan, iyi bir ağrısız doğum yöntemi olduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
ivD. SUMMARYPainless labor is a method to ease the expectant mothers by alleviating the paincaused by uterine contractions without effecting the amplitude of the contractions. Inthe conventional epidural anesthesia, high dose local anesthetic (bupivacaine 0.25%) assingle agent is administered which resulted in deep motor blockage. However, sincemotor blockage and extreme numbness is not prefered in labor anelgesia, opioids areadded to local anesthetics recently. This is a prospective, randomized double-blindstudy where the effects of adding low dose morphine to bupivacaine on patient comfort,dose intervals, switching to c-section, pain scores, APGAR scores, side effects and theduration of labor stages are investigated.This study was performed on 120 pregnant women ages ranging from 16-30 intheir 37-42nd gestational weeks. Patients were randomly divided into two groups of 60.The first group (group BF) received 0.1% bupivacaine and 2µg/ml fentanyl throughcatheter, and the second group (group BFM) received 0.0625% bupivacaine and 2 µgfentanyl/ml and 2mg morphine in 15 ml. If the blockage was not at T10 level within15 minutes, an additional 10 ml was administered. If the bloackage still was not asexpected after an additional 20 minutes, the catheter was retrieved by 1 cm and another10 ml was administered. If still not sufficient, a new catheter was placed at a new leveland the procedure was repeated. In spite of all these, if the analgesia was not adequate,the procedure was accepted as unsuccessful and the patient was excluded from thestudy. Pain was noted every 15 minutes with VAS (visual analog scale) score, motorblockage was noted every 30 minutes with Bromage scale.There was no significant difference in groups on demographic outcomes,sensorial blockage level, bromage scores, duration of the first stage of labor, totalduration of labor, c-section ratio, instrumentation, side effects, dystocia, complications,fetal outcome, maximum interval between doses, total dosages of oxytocin and fentanylused, post-labor patient satisfaction, and total epidural dosages administered. Secondand 3rd stages of labor were shorter in the BFM group, and the difference wasstatistically significant (p0.05).As a result of this study, we have concluded that adding 2 mg of morphine tolow dose local anesthetic in epidural anesthesia is an effective method for painlesslabor. It does not increase c-section, enstrumentation or complication rate, provideseffective anelgesia, has a patient satisfaction rate of 97% and shortens the second andthird stages of labor.