Antakya bölgesinde prematüre doğum yapan annelerin ve bebeklerinin serum örneklerinde bazı element ve vitamin düzeylerinin araştırılması
Investigation of selected elements and vitamins' levels in serum samples of mothers and their premature infants in Antakya
  1. Tez No: 194525
  2. Yazar: HÜRÜ ÇOLAKEROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biochemistry, Obstetrics and Gynecology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre Bebek, Prematüre Doğum Yapan Anne, Vitaminler, Biyoelementler, Premature Baby, Mother of Premature Babies, Vitamins, Bioelements
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Antakya Bölgesinde Prematüre Doğum Yapan Annelerin ve BebeklerininSerum Örneklerinde Bazı Element ve Vitamin Düzeylerinin AraştırılmasıBu çalışma Antakya bölgesinde erken doğum yapan anne ve bebeklerinin kanlarındavitamin ve biyoelement düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Böylelikle söz konusubölgede erken doğum yapan anne ve bebeklerinin belirtilen kan değerleri yönündenprofillerinin çıkartılması hedeflenmiştir.Çalışmada Haziran-Eylül 2004 tarihleri arasında Antakya Doğumevinde tespit edilen30 prematüre bebek ve annesi ile 30 normal (term) bebek ve annesi kullanılmıştır. Gebeliğin32-36. haftalarında doğmuş, 1 400-2 600 g ağırlığında olan bebekler ve anneleri prematüregrubunu, 38-40. haftalarda doğan ve 3 000-4 300 g ağırlığında olan bebekler ve anneleri isekontrol (normal) grubunu oluşturmuştur.Doğumlardan hemen sonra anne ve bebeklerinden kan örnekleri alınmış; kanlardanelde edilen serum örneklerinde vitamin (A ve C) analizleri spektrofotometrik yöntemlerleyapılmıştır. Artan serum örnekleri, biyoelement (Ca, P, Mg, Fe, Cu, Cr, Zn, Mn) analizleriiçin -20ºC'de saklanmıştır. z element analizleri serum örneklerinin deproteinizasyonundansonra hazırlanan asit ekstraktlarında Inductively Coupled Plasma Atomic EmissionIISpectrofotometry (ICP-AES) yöntemiyle yapılmıştır.Prematüre bebeklerde doğum ağırlığı, vitamin A ve C, Ca, Cr ve Mn düzeyleri, kontrolgrubuna göre düşük, Mg, Fe, Cu, P düzeyleri ise anlamsız bulunmuştur. Prematüre doğumyapan annelerde vitamin C, Mn düzeyleri, kontrol grubuna göre düşük bulunurken, Zn, Cr iseyüksek bulunmuş; vücut ağırlığı, vitamin A, Ca, P, Mg, Fe ve Cu düzeyleri ise benzerbulunmuştur.Bu çalışmada Antakya yöresinde prematüre doğum yapan anne ve bebeklerinin bazıserum vitamin (A ve C) ve biyoelement (Ca, P, Mg, Fe, Cu, Cr, Zn, Mn) düzeylerininbelirlenmesi ile bu vitamin ve biyoelementlerin eksikliğine bağlı hastalık ya da bozukluklarınerken dönemde teşhis ve tedavisi ile ölüm ve sakatlık gibi komplikasyonların azaltılmasıamaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Levels of Some Serum Bioelements and Vitamins inPremature Babies and Their Mothers in Antakya Region.The aim of this study was to investigate the vitamin and bioelement levels in blood ofpremature babies and their mothers in Antakya. We targeted to investigate the selectedbiochemical parameters profiles of premature babies and their mothers in this region.In this study, 30 premature babies born in 32-36 weeks of pregnancy (weighing 1 400-2 600 g) and their mothers as premature group, in addition 30 term babies born 38-40 weeksof pregnancy (weighing 3 000-4 300 g) and their mothers as control groups, from AntakyaDoğumevi were used. Samples were collected between the dates June-September 2004.Bloods were taken from babies and their mothers just after delivery.Spectrophotometric methods used for to determine serum vitamins levels (A and C).Remaining serum samples were kept at -20ºC for determining bioelements (Ca, P, Mg, Fe,Cu, Mn, Cr, Zn). The element?s levels were determined by Inductively Coupled PlasmaAtomic Emission Spectrofotometry (ICP-AES) after deproteinisation of serum samples inacid extracts.IIBirthweights, vitamins A, C, also Ca, Cr and Mn levels were found to be lower inpremature babies than controls. However Mg, Fe, Cu and P levels were not significantlydifferentiated between all groups. Vitamin C and Mn levels were lower compared withcontrols in the mothers of premature babies. However Zn and Cr concentrations were higherin these mothers, although vitamin A, Ca, P, Mg, Fe and Cu levels were similar between themothers.In this study we concluded that, determination of some serum vitamins (A ve C) andbioelement (Ca, P, Mg, Fe, Mn, Cu, Cr, Zn) concentrations in premature babies and theirmothers may be valuable for prevention of deficiency problems of this vitamins andbioelements to start appropriate treatments.