Adenoid doku CD23 (FCe;RII) ekspresyonunun çocuklarda sık tekrarlayan üst solunum yolu yakınmaları ve allerji yönünden değerlendirilmesi
CD23 expression in adenoid tissue assesment of children with recurrent upper tract infection and allergy
- Tez No: 194535
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ANAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: CD23 ekspresyonu, adenoid doku, atopi11, CD23 expression, adenoid tissue, atopy13
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETÇocukluk çağında adenotonsiller doku ile ilişkili solunum yolu yakınmaları sıkrastlanılan sağlık problemlerindendir. Özellikle inhalan yolla vücuda giren allerjenlerin ilkkarşılaştıkları lokal immun defans adenoid ve tonsillerdir. Mikroorganizmalara bağlı oluşanüst solunum yolu enfeksiyonları ile allerjik nedenlere bağlı üst solunum yolu bulguları iç içegeçmiştir.Amaç:Bu çalışmada sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu yakınmalarıolan veya solunum yolu obstrüksiyonu nedeni ile cerrahi uygulanmış çocuklarda retrospektifolarak adenoid doku da CD 23 (FcεRII) ekspresyon düzeyi immunohistokimyasal olarakgösterilerek hastalardaki klinik bulgularla karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal metodÇalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde KBB Anabilim Dalı tarafındanOcak 2004- Mart 2005 döneminde adenoidektomi veya adeno-tonsillektomi operasyonuyapılan 2-13 yaş arası hastaların retrospektif olarak seçilmesi ile gerçekleştirildi.Bu dönemi kapsayan operasyon verileri Patoloji Anabilim Dalı'ndan temin edildi. Toplam168 hastaya ait patoloji raporu bulundu. Patoloji raporlarının lenfoid hiperplazi ve kronikenfeksiyon şeklinde raporlanmış olmasına dikkat edildi. Araştırma kriterlerini sağlayan vetelofonla ulaşılabilen toplam 100 hastanın parafin blok içerisinde saklanan dokuları, anketsoruları ve sonuçlarından haberdar olmayan bir patolog tarafından histopatolojik olarakincelendi. İmmunohistokimyasal değerlendirme CD23 İmmun boyanma skoru, CD23 içinfolliküler içindeki germinal merkezlerde kahve renkli sitoplazmik veya membranöz boyanmapozitif boyanma olarak kabul edildi. Boyanma yoğunluğu ve boyanma dağılımı 0-3 arasındasemikantitatif skorlandı. ( 0= boyanma yok 1+ = zayıf boyanma , 2+ = orta derece boyanmave 3+ = güçlü boyanma, folliküllerin % 90 ve üzerinin diffüz boyanması . Veriler SPSS 11.0sürümü ile analiz edilerek ki-kare ve Fisher exact testleri uygulandı. p< 0.05 istatistikselolarak anlamlı kabul edildi.Sonuçlar:Çalışma grubunun %46'sını kız, %54'ünü erkek cinsiyet oluşturmaktaydı. Yaş ortalaması70,7 ay ( min 26,0 maksimum 237,0 ay) doğum ağırlığı ort. 3212,89( min 1300, maksimum3800gr) doğum haftası ort 38,9 hafta olarak bulundu. Olguların %30'u sadece adenoidektomi10operasyonu olmuş, %70'i adenoidektomi ve tonsillektomiyi birlikte olmuştu. %77 olgu kreşgibi gündüz bakım evine gitmişti. Ebeveynlerin tanılı allerjik hastalık dağılımı %17 annedeallerjik rinit, %8 annede ürtiker, %6 babada allerjik rinit, %4 oranında babada ürtiker, egzemave astım, %3 annede egzema ve astım olarak bulundu. Annelerin %41'i sigara kullanıyordu.Operasyon sonrası hastaların %91'inde enfeksiyon sıklığı azalmış, allerji semptomları ise%84 oranında değişmemiş, %11 azalmış, % 5 artmış saptandı. CD23 ekspresyonuna etki edenfaktörler açısından bakıldığında cinsiyet, sistemik hastalık varlığı, kreşe gitme, ebeveynlerinallerjik hastalıkları annenin sigara kullanımının anlamlı etkisi saptanmadı. Geçirilenenfeksiyonların ( tekralayan tonsillit, otit, sinüzit, bronşiolit, pnömoni ve krup) etkisi yoktu.Operasyon öncesi yaşanan semptomlarında yine etkisi saptanmadı. Çocuktaki mevcut allerjikhastalıklar açısından bakıldığında ürtiker ( p= 0.041), ilaç allerjisi ( p= 0.035) ve polenallerjisi ( p= 0.037) olan çocuklarda CD23 ekspresyon düzeyi istatiksel olarak anlamlı düşüksaptandı.Tartışma:IgE'nin CD23'e bağlanmasının IgE yapımını negatif feedback mekanizma ile düzenlediği veatopik hastalarda CD23 yüzey ekspresyonunun azalacağı savını destekler şekilde buçalışmada hücre yüzeyindeki CD23 ekspresyonunun diğer çalışmalarla benzer şekilde ürtiker,ilaç allerjisi ve polen allerjisi olan hastalarda anlamlı olarak yoğunluğunu azalmış saptadık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYUpper respiratory tract disorders associated with adenotonsillary tissue are some of themost common health problems in childhood. Adenoid and tonsillary tissue act as the firstlocal defense especially against inhaler allergens. Upper respiratory tract infections caused bymicroorganisms and respiratory tract symptoms related to allergic causes are sometimesindistinguishable from each other.Aim:To show immunohystochemically the expression of CD 23 (FcεRII) in adenoid tissues ofchildren who underwent adenoidectomy/adenotonsillectomy because of recurrent upperrespiratory tract infection, upper respiratory tract complaints, or obstruction of respiratorytract and compare the clinical signs of patients, retrospectively.Material and method:This retrospective study was performed by the selection of patients aged 2-13 years whounderwent adenoidectomy/adenotonsillectomy at Department of Otolaringology, Dokuz EylülUniversity, Faculty of Medicine between January 2004 and March 2005. The data wereobtained from Department of Pathology. Pathology reports of 168 patients were found. Thematerials reported as ?lymphoid hyperplasia and chronic infection? were evaluated. Apathologist who is unaware of the questionnaire results histologicaly examined the tissuessaved in the parafin blocks of 100 patients who met the study inclusion criteria and who wereavailable by phone. İmmunohystochemical evaluation CD 23 Immun staining score, Thepositive staining for CD 23 was accepted as brown colored staining of cytoplasm ormembrane of follicular germinal centers. The staining density and distribution was scoredsemiquantitatively between 0-3 (0 = No staining, 1+ =thin staining, 2+ = mild staining, 3+ =strong staining, >90% diffuse staining of the folliculs.) The data were analyzed by SPSS 11.0version and qi square and Fisher exact tests were used where appropriate. p< 0.05 wasaccepted for significance12Results:The 46% of the study group was female and 54% was male. Mean age was 70,7 months ( min26,0 max 237,0 months). The mean birth weight was 3212,89 gr ( min 1300, max 3800gr)The mean gestational age was 38,9 weeks. The 30% of patients had only adenoidectomywhereas 70% of them had adenotonsillectomy. The 77% of patients had gone to day-carecenters. The distribution of allergic diseases of parents were as follows: 17% mothers allergicrhinitis, 8% mothers urticaria, 3% mothers egzema and asthma, 6% fathers allergic rhinitis,4% fathers urticaria, egzema, and asthma. The 41% of mothers were smokers. After theoperation the infection frequency was found reduced in 91% of patients whereas allergicsymptoms reduced in 11%, unchanged in 84% and increased in 5% of patients. Gender, theexistence of systemic disease, history of day-care, parental allergic diseases, and maternalsmoking had no significant effect on CD 23 expression. The previous infections such asrecurrent tonsillitis, otitis, sinusitis, bronchiolitis, pneumonia, and croup had also no effect.The CD 23 expression was found significantly lower in patients who had allergic diseases:urticaria ( p= 0.041), drug allergy ( p= 0.035) ve polen allergy ( p = 0.037)Discussion:We found a significantly reduced CD 23 expression on cell surface in patients with urticaria,drug allergy, and polen allergy as similar to other studies. These results support the hypothesisthat the binding of Ig E to CD 23 regulates the production of Ig E by a negative feed backmechanism resulting in a decrease of surface CD 23 expression in atopic patients.