Kronik Tonsillit ve Tonsil Hipertrofisinde Doku ve Kandan Doğal Lenfoid Hücrelerin Karşılaştırılması
Comparison of Innate Lymphoid Cells from Tissue and Blood in Chronic Tonsillitis and Tonsillar Hypertrophy
- Tez No: 756330
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Palatin tonsil, Tonsillit, Hipertrofi, Palatine Tonsil, Tonsillitis, Hypertrophy, CD4-Positive T-Lymphocytes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Adenotonsil hipertrofisi adenoid ve tonsil dokusunun normalden büyük olması olarak tanımlanmaktadır. Rekürren tonsillit ise sık bademcik enfeksiyonu geçirilmesini tanımlamaktadır. Her iki hastalık da özellikle çocukluk döneminde çok sık görülmekle birlikte etyolojisi henüz net olarak ortaya koyulamamıştır. Doğal lenfoid hücreler (ILC'ler), efektör sitokinleri salgılayarak ve diğer doğuştan gelen ve adaptif bağışıklık hücrelerinin işlevlerini düzenleyerek immün yanıtlara katkıda bulunan T lenfositlerin doğal immün sistemdeki karşılıklarıdır. ILC'ler bazı immün işlevleri tek başına yerine getirirken bazı görevleri T hücreleriyle paylaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, son yıllarda üzerinde çalışmaların yoğunlaştığı bir hücre grubu olan doğal lenfoid hücrelerin çocukluk çağındaki adenotonsil hipertrofisi ve rekürren tonsillit hastalıklarındaki rollerini ortaya koymaktır. Yapılan literatür taramasında rekürren tonsilliti olan çocuklarda sitokin profili ve T lenfosit aktivasyonu çalışılmış olmasına rağmen doğal lenfoid hücre analizi yapılmamıştır. Kliniğimize başvurup tonsillektomi endikasyonu olan çocuk hastaların doku ve kan örnekleri çalışma için alınmıştır. Hastalar tonsil hipertrofisi (n=12) ve rekürren tonsillit (n=12) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalardan alınan kan ve tonsil dokusu örneklerinde ILC oranları, IL-10, IL-17 ve IFN-g sekrete eden T lenfosit oranları incenlenmiştir. Çalışma sonucu yapılan analizlerde rekürren tonsillit grubunun tonsil dokusu ve kanlarında ILC3'ler ve IL-17 tonsil hipertrofisi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Hipertrofi grubunda ise tonsil dokusu ve kanda yapılan analizlerde ILC2'lerin istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Çalışma verilerine göre ILC3 hücrelerin rekürren tonsillitte baskın doğal lenfoid hücre grubu olduğu ve rekürren tonsillitte edinsel immünitede ortaya çıkan Th17 yanıtlarını tetikleyici bir faktör olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adenotonsillar hypertrophy is defined as the adenoid and tonsil tissue being larger than normal. Recurrent tonsillitis describes frequent tonsil infections. Although both diseases are very common especially in childhood, their etiology has not been clearly revealed yet. Innate lymphoid cells (ILCs) are the innate immune response of T lymphocytes that contribute to immune responses by secreting effector cytokines and regulating the functions of other innate and adaptive immune cells. While ILCs perform some immune functions alone, they share some tasks with T cells. The aim of this study is to reveal the role of innate lymphoid cells, a cell group on which studies have focused in recent years, in adenotonsillar hypertrophy and recurrent tonsillitis diseases in childhood. Although cytokine profile and T lymphocyte activation were studied in children with recurrent tonsillitis in the literature review, native lymphoid cell analysis was not performed. Tissue and blood samples of pediatric patients who applied to our clinic and had tonsillectomy indication were taken forthe study. The patients were divided into two groups as tonsillar hypertrophy (n=12) and recurrent tonsillitis (n=12). ILC rates, IL-10, IL-17 and IFN-γ secreting T lymphocyte rates were examined in blood and tonsil tissue samples taken from all patients. In the analyzes made as a result of the study, it was seen that the ILC3s in the tonsillar tissue and blood of the recurrent tonsillitis group were statistically significantly higher than the IL-17 tonsillar hypertrophy group. In the hypertrophy group, ILC2s were found to be statistically significantly higher in the analysis of tonsil tissue and blood. According to the study data, it was concluded that ILC3s are the dominant innate lymphoid cell group in recurrent tonsillitis and that it is a triggering factor for Th17 responses in acquired immunity in recurrent tonsillitis.