İnkomplet eksize edilen bazal hücreli karsinomaların prognozu ve prognoza etki eden faktörlerin incelenmesi
The prognosis of incompletely excised basal cell carcinomas
- Tez No: 194562
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET SEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Carcinoma Basal Cell, Recurrence, Excision, Retreatment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Literatürde inkomplet eksize edilmiş bazal hücreli karsinomalarınrekürrens oranları geniş dağılım göstermekte olup (%30 - 67), rekürren BCC'nin destrüktif özelliği iyi bilinmektedir (15, 16).Cerrah inkomplet eksize edilmiş bir BCC ile karşılaştığında derhalgeniş re - eksizyon ya da klinik izlem konusunda ikileme düşmektedir (21).Çoğu yayında derhal reeksizyon önerilmekte ise de aslında sadece olguların1/3 kadarı reeksize edilmekte, çoğu izlenmektedir (17, 39).Bu çalışmanın amacı Bazal hücreli karsinomaların cerrahi tedavisinietkileyen faktörlerin araştırılması ve daha uygun cerrahi yöntemlerinbelirlenmesi; inkomplet eksize edilen bazal hücreli karsinomaların prognozuve prognoza etki eden faktörlerin retrospektif yöntemlerle incelenmesidir.nkomplet eksizyona neden olabilecek klinik ve morfolojik özelliklerisaptamak, bu durumla karşılaşıldığında ne gibi bir yol izlenmesi gerektiğinitartışmaktır.Bu çalışmada Celal Bayar Üniversitesi Plastik Cerrahi Kliniğin' de1995-2005 yılları arasında eksize edilmiş ve en az bir yıllık takiplerisağlanabilmiş 299 bazal hücreli karsinomalı hastanın 369 adet lezyonuretrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar ortalama 43.21 aylık takip (12 -132 ay) edildi.71 lezyonda (% 19,2) inkomplet eksizyon saptandı. % 15.7' si (n=58)lezyonda sadece yan cerrahi sınırda, % 1.6' sı (n=6) sadece derin cerrahisınırda, % 1.6' sı (n=6) ise hem derin hem yan cerrahi sınırda devametmekteydi. Baş-boyun bölgesindeki inkomplet eksizyonların oranı % 19.1' i(n= 66) idi. En sık inkomplet eksize yapılan alt grup infiltratif alt grup olaraksaptandı. En sık inkomplet eksize edilen tümör yerleşimi eşit sıklıkta olupnasolabial ve kulak heliksiydi (%33). 71 inkomplet eksizyonun 12 tanesi re -eksize edildi (% 16.90), 59 tanesi izleme alındı (% 83.09). Re - eksize edilenlezyonların patolojik incelemesinde sadece 2 tanesinde tümör saptandı (%16.67). Diğer 10 tanesinde (% 83.34) patolojik sonuç kronik yangısalinfiltrasyon olarak değerlendirildi.369 lezyonda toplam 11 yıllık takiplerde 34 olguda (% 9.2) rekürrensgörüldü. Komplet eksize edilmiş lezyonlarda rekürrens % 6.7 (n= 19),inkomplet eksize edilmiş lezyonlarda rekürrens % 21.1 (n=15) olarakbulundu.
Özet (Çeviri)
Reported recurrence rates for incompletely excised basal cell carcinoma(BCC) vary widely (30-67%), and the destructive potential of recurrent BCC iswell known. When surgically treated BCC are reported as incompletely excised bythe pathologist, the surgeon encounters the dilemma as whether to perform animmediate wider excision, or to reserve further treatment until there is clinicalevidence of recurrence. The aim of the present study is to determine whetherthere are any clinical or morphological features which may enlighten themanagement of this adversity.The pathology and plastic surgery databases of Celal Bayar UniversityHospital were reviewed retrospectively. During the period of 1995-2005, 369BCC lesions were reported as resected where 71 of them being reported asincopletely excised. The management and recurrence rates of the incompletelyexcised BCC were derived from patient records and follow up by phone wasresorted when necessary. The clinical and morphological features werecorrelated with the recurrence rates in order to develope a management strategy.Incomplete excisions were much higher in women with the age under 45years, nearly located at the nasal and periorbital area and the subgroup beinginfiltrative. Twelve of the patients with incompletely excision (16.90%) were re-excised. All re-excisions were made within 2 months postoperatively. There wereonly 2 pathological specimens with BCC. The other 59 patients were follow-up.The overall recurrence rate was 9.2 %. Median time for recurrence was 43.20months (range 12-132 months).Womans, patients under 45 years, the lateral and deep margin ofincompletely excision, infiltrative subtype, the neck and chin region havediscernible effect on recurrence rates.Observation is an acceptable management option in most situaitons insuch a manner that only 16.90 % of the incompletely excised lesions acquiredfurther treatment. Most recurrences occured in early future neverthelessmeticulous follow up of those patients is required for at least 10 years.