Development of a model for overburden removal equipment selection for surface lignite mines
  1. Tez No: 3582
  2. Yazar: NEŞE ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit Açık İşletmeciliği, Dekapa j, Ekipman Seçimi, Belirsizlik - vı, Surface lignite mining, overburden stripping, equipment selection, incomplete knowledge. - iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET LİNYİT AÇIK OCAKLARINDA DEKAPAJ İÇİN EKİPMAN SEÇİM MODELİ ÇELEBİ, Nes'e Doktora Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Günhan Pasamehmetoğlu Mart 1988, 147 Sahife Bu tez, belirsizlik durumlarında dekapaj ekipmanı seçimine, özellikle Türkiyedeki linyit açık isletmelerinde kullanılmak üzere, bir yaklaşım getirmeyi amaçlayan bir çalışmanın sonucudur. Açık ocak madenciliğinde dekapaj işlemi maliyet açısından en önemli unsuru oluşturur. Bu nedenle de, uygun dekapaj ekipmanı seçiminin önemi büyüktür. Ancak, seçimi etkileyen jeolojik ve topografik koşullar, isletme koşulları ve ekonomik etkenler hakkında tam bilgi elde etmek mümkün değildir. Var olan yaklasxmlar belirsizlik durumunda dekapaj ekipmanı seçimi problemi için yeterli olmadığından, bu tür problemlerle karşılaşan maden mühendislerine yardımcı olabilmek amacı ile yeni bir model önerilmektedir. Model, ileride karşılaşılabilecek koşulların olasılıklarının önceden sıralanması esasına - v -dayanır ve pratiğe kolaylıkla uygulanabilir. Tezde, var olan yöntemlerin kritikleri ile beraber gözden geçirilmesinden sonra, önerilen model açıklanmakta- dir. Daha sonra da, modelin kurulması verilmekte ve kullanımını gösteren örnek bir çalışma sunulmaktadır. Ardından modelin kapsamlı bir tartışması verilmektedir. Geliştirilen modelin var olan yaklaşımlarla karşılaştı rılmasına ağırlık verilmiştir. Modelin bu yaklaşımlardan daha çekici olduğu görülmüştür. Son olarak, sonuçlar verilmiş ve ileride yapılabilecek araştırmalar için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MODEL FOR OVERBURDEN REMOVAL EQUIPMENT SELECTION FOR SURFACE LIGNITE MINES ÇELEBİ, Nes'e Ph.D. in Mining Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Günhan Pasamehmetoglu March 1988, 147 pages This thesis is a result of a research intended to find an approach to overburden removal equipment selection under incomplete knowledge with the special emphasis given on the use in Turkish coal mines. In surface mining, overburden removal represents the most critical aspect in terms of costs. Consequently, optimal selection of overburden removal equipment is of vital importance. However, limited knowledge is obtainable about the geologic and topographic conditions, operating factors and economic conditions which affect the choice. Since, the existing approaches are not adequate for overburden stripping equipment selection problem under incomplete knowledge, a new model is introduced in order to aid mining engineers, who are involved in this kind of problems. The model is based on a priori ranking of the - iii -likelihood of future circumstances and is simple to put into practice. In the thesis, after a review of the existing methodologies with their criticism, the proposed model is described. Then, the construction of the model is given. An illustrative case study is presented, which exhibits the use of the model. An extensive discussion of the model is provided. Emphasis is placed on the comparison of the developed model with the available approaches. The model turns out to be more attractive than the already existing approaches. Lastly, conclusions are drawn and recommendations for further research are given.