Siirt ilinde hizmet veren değişik birimlerden (lokanta, kafeterya gibi) alınan örneklerden patojen mikroorganizmaların aranması
Detection of pathogen microorganisms from samples of different units (restaurant, cafeteria, etc.) servicing in the center of Siirt province
- Tez No: 194574
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, İzolasyon, İdentifikasyon, Hijyen, Restoran, Bacteria, Isolation, Identification, Hygene, Restaurant
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada Siirt il merkezinde hizmet veren çeşitli birimlerdeki (lokanta, kafeterya)alet-ekipman ve çevre hijyeni yönünden durumu araştırıldı. Bu amaçla 15 lokanta ve restoranpilot nokta seçilerek bu iş yerlerinde kullanılan alet-ekipman ve çevreden alınan toplam 135örnek materyal kullanıldı. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, iş önlüklerinde %95,tepsi %95, tava %90, tencere %85, tezgah %95, buzdolabı kapı kolu %95, lavabo (muslukbaşı) %90, havluluk %95, sabun kabı %90 oranında mikroorganizma tespit edildi.Sonuç olarak bu araştırmada kontrol edilen lokantaların genel hijyenik durumlarınıniyi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca alet-ekipman ve çevreden alınan örneklerde besinzehirlenmeleri yönünden önemli mikroorganizmaların saptanması, bu iş yerlerinin tüketicisağlığı açısından potansiyel bir risk kaynağı oluşturabileceği düşüncesini uyandırmıştır. Bubağlamda kontrol programının uygulanması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, various equipments in different units (restaurant, cafeteria) servicing inthe center of Siirt province were detected about environmental hygene. For this aim, 15restaurants were chosen as pilot point and 135 samples were taken from the equipments usedin these units. As a result of microbiologic analyses, microorganisms were detected as theraito of 10% in aprons, 95% in bowls, 90% in pans, 85% in cooking pans, 95% in floors, 95%in fridge handles, 90% in faucets, 95% in toel handles, 90% in soap containers.As a result of this study, it was seen that the detected restaurant had poor generalhygenic condition. In addition, some microorganisms were isolated important for foodpoisonings and this is a potential risk for public health. For this situation, proceeding ofcontrol programmes will be useful.