Diyabet poliklinik materyalinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the material of diabetes policlinic
  1. Tez No: 194600
  2. Yazar: GÖKNUR YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN EFE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, komplikasyonlar, Diabetes mellitus, complications
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
vÖZETYorulmaz, G. Diyabet Poliklinik Materyalinin Retrospektif Değerlendirilmesi.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ç Hastalıkları Anabilim Dalı,Tıpta Uzmanlık Tezi Eskişehir, 2007 Diabetes Mellitus seyrini değerlendirmekamacıyla, ESOGÜTF (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi)Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniğine 1989-2005yılları arasında müracat 3198 diyabetik hastanın değerlendirilmesi yapılmıştır.Hastaların yaşı, cinsiyeti, vücut kitle indeksi, diyabet başlama yaşı ve başlangıçbiçimi, diyabet süresi, diyabet tipi ve tedavisi, takip sıklığı ve süresi, aile öyküsü, iridoğum ve sigara öyküsü, diyabete ilişkin akut komplikasyonlar ve retinopati,nöropati ve nefropati gibi spesifik komplikasyonlar ve diyabet seyrinde sıkkarşılaşılan durumlar (dislipidemi, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon,kolelitiazis, hepatik steatoz, karaciğer enzim anormallikleri, osteoporoz, tiroidanormallikleri) değerlendirilmiş ve bunların birbiriyle ilişkileri araştırılmıştır. Hastagrubumuzun %9.4' ü tip 1, %85.7'si tip 2, %4.9'u gestasyonel diyabetik hastalardanoluşmaktadır. Tip 2 diyabetik hastaların %41.2'sinin tesadüfen tanı aldığı tespitedilmiştir. Genel olarak glisemisi kontrolsüz olanlarda ve takip dışı hastalarda akutmetabolik komplikasyonlarla karşılaşılmıştır. Tüm spesifik komplikasyonlarıngelişimi birbiri ile ve diyabet süresi ile paralellik göstermiştir. Mikrovaskülerkomplikasyonlar gliseminin kötü olması ve diyabet süresinin uzun olmasındanetkilenirken, makrovasküler komplikasyonların bu durumdan bağımsız olduğugörülmüştür. Tip 2 diyabetik hastalarda en sık OAD(%45) kullanıldığı, tüm diyabetikhastaların %53.2'sinde steatoz, %22.4'ünün tiroid sorunu ve erkeklerin %54.3'ünde,kadınların %54.4'ünde osteoporoz olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, diyabetes mellitus özellikle araştırılmalıdır ve daha iyi seyri içindüzenli takip önemlidir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTYorulmaz,G. Retrospective evaluation of the material of diabetes polyclinic. EskişehirOsmangazi University (ESOGU) Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis inDepartment of Internal Medicine. Eskisehir, 2007. In order to evaluate progress of diabetesmellitus (DM), in patients attended to outpatient clinic in ESOGU, Medical School, Divisionof Endocrinology between 1989-2005, 3198 patients with diabetes were reviewed. Thecharacteristics (age, sex, body mass index, age and manner of beginning of diabetes, durationof diabetes, type of diabetes and its treatment, duration and frequency of following, familyhistory for diabetes, macrosomic baby and smoking history, acute and all specificcomplications of diabetes such as retinopathy, neuropathy and nephropathy and a number ofproblems including dyslipidemia, cardiovascular diseases, hypertension, cholelithiasis,hepatic steatosis and abnormalities of liver enzymes, osteoporosis, thyroid abnormalities) ofthese patients and relations of these characterizations were investigated. Of our patients, 9.4% were type 1 DM, 85.7% were type 2 DM and 4.9 % were gestational DM. 41.2 % of Type2 diabetics were diagnosed coincidentally. In general, acute metabolic complications wereusually seen in patients who had uncontrolled glycemia or haven?t come to controls regularly.Progression of all specific complications were corraleted with each other and with duration ofdiabetes as well. Microvascular complications had been affected by uncontrolled glycemiaand long duration of disease although macrovascular complications had been foundindependent from these states. The most common treatment type of Type 2 diabetic patientswith a frequency of 45 % were oral antidiabetic agents (OAD). In all diabetic patients, 53.2% had steatosis, 22.4 % had thyroid pathology. 54.3 of male patients and 54.4 % of thefemales had osteoporosis. In conclusion, DM must be investigated specially and regularfollow up is important for better prognosis.