Helikobakter pilori enfeksiyonunun gastrik hücre proliferasyonu ve apopitozis üzerine etkileri
The effect of Helicobacter pylori infection on gastric cell proliferation and apoptosis
- Tez No: 194601
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLAY SARIÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori enfeksiyonu, eradikasyon tedavisi, proliferasyon, apopitozis, Infection of Helicobacter Pylori, Eradication Therapy, Proliferation, Apoptosis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETTemiz, G. Helikobakter pilori enfeksiyonunun gastrik hücre proliferasyonu veapopitosis üzerine etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2007. Helikobakter pilori(HP) enfeksiyonunun direkt veya apoptozise ikincil olarak hücre proliferasyonuna nedenolabileceği öne sürülmektedir. Yaşam boyu süren bu artmış döngü ise mutasyoneldeğişiklikler için majör bir risk faktörüdür ve gastrik kanser gelişim hızındaki artışın nedeniolabilir. Biz çalışmamızda HP pozitif olarak saptanan hastalarda eradikasyon tedavisi öncesive sonrasında gastrik hücrelerde görülen apopitozis ve proliferasyon arasındaki ilişkileriaraştırdık. Çalışmamıza endoskopi endikasyonu konmuş, endoskopik patolojik bulgusu olanve hem korpus hem de antrum biopsi örneklerinde HP pozitif olan 26 hasta ve kontrol grubuolarak endoskopik bulguları normal olan ve HP negatif olan 9 olgu alındı. HP pozitif hastalara14 gün süreyle Lansoprazol+Klaritromisin+Amoksisilin tedavisi verildikten sonra 6 haftasüreyle lansoprazol ile idame tedavisi verildi ve kontrol endoskopileri yapıldı. Biyopsiörneklerinin histopatolojik değerlendirmesi Sydney klasifikasyonuna göre yapıldı.Değerlendirmelerde gastrik hücrelerin proliferasyonu PCNA (Proliferating Cell NuclearAntigen) ekspresyonu, apoptosis değerlendirilmesi ise Bcl-2α ve Bax ekspresyonu ile yapıldı.Tedavi sonrasında korpus ve antrum lokalizasyonunda Sydney klasifikasyon skorunda anlamlıbir azalma gözlendi. HP infeksiyonu olan hastalarda PCNA, Bcl-2α ve Bax `ın birbirindenbağımsız olarak ekspresse edildikleri; tedavi sonrası eradikasyon sağlananlarda özellikle hemkorpus hem de antrumda Sydney klasifikasyonu ile Bcl-2α arasında pozitif ilişki olduğu;antrumda ise Bax ekspresyonunun negatifleştiği saptandı. HP pozitif malignite şüphesi olanolgularda prekanseröz lezyon saptanmasa bile immünhistokimyasal boyaların Sydneyklasifikasyon skoruna üstünlüğü olmadığı; eradikasyon sonrası yüksek skorlu hastalarınaralıklı kontrollerinin yapılmasının gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTemiz,G. The effect of Helicobacter pylori infection on gastric cell proliferation andapoptosis. Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine Medical SpecialityThesis in Department of Internal Medicine, Eskişehir, 2007. It has been thought thatHelicobacter pylori infection may cause to cell proliferation either directly or secondary toapoptosis. This increased turn over of cell motion is a major risk factor for mutationalchanges and may be the reason for increased cancer development rate. In this study, we aimedto evaluate the apoptosis and gastric cell proliferation before and after the eradication therapyfor Helicobacter pylori. We included 26 patients who were pozitive for Helicobacter pyloriand 9 healthy subjects who were negative. 26 patients were took eradication therapy whichwas included Lansoprazole + Claritromycine + Amoxicillin for 14 days and then thesepatients were took Lansoprazole therapy for 6 weeks. Biyopsi örneklerinin histopatolojikdeğerlendirmesi Sydney klasifikasyonuna göre yapıldı. Histopathological evaluation ofbiopcy specimens were made according to Sydney classification. Proliferation rates of gastriccells were evaluated with PCNA expression (Proliferating Cell Nuclear Antigen) and theapopitotic rates of gastric cells were evaluated with Bcl-2α and Bax expression. Aftertreatment we found a significant decrease on Sydney classification score in corpus and antrumIn addition, we found that in patients who have HP infection PCNA, Bcl-2α ve Bax wereexpressed independently from each other also we found that after eradication there was apositive correlation between Sydney classification score and Bcl-2α both in corpus andantrum localizations but the expression of Bax had been negative in antrum. We didn?t findany correlation between H.pylori and PCNA levels which is an indicator of cell proliferation.In conclusion, according to these findings we thought that in the patients who have amalignancy risk even in the absence of precancerous lesions, Sydney classification score has agreat importance. For this reason, patients who have high Sydney classification scores mustbe followed-up regularly for the risk of malignancy.