Endometriosis patofizyolojisinde apoptoz ve anjiogenezin yeri ve endometriosis olgularında peritoneal sıvıda ve serumda sitokinlerin ve immün hücre dağılımlarının değerlendirilmesi
Apoptosis and angiogenesis in pathophysiology of endometriosis and distribution of cytokines and immune cells in peritoneal fluid and serum in endometriotic patients
- Tez No: 194602
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET HASSA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriosis, apoptoz, anjiogenez, sitokin, immünhücre, Endometriosis, apoptosis, anjiogenesis, cytokine, immunecellc
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETKırılmaz, SD. Endometriosis patofizyolojisinde apoptozisin veanjiogenezin yeri ve endometriosis olgularında peritoneal sıvıda veserumda sitokinlerin ve immün hücre da ılımlarınınde erlendirilmesi, Eski ehir Osmangazi Üniversitesi Tıp FakültesiKadın Hastalıkları ve Do um Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi,Eski ehir, 2007. Endometriosis reprodüktif dönemdeki kadınların %5-15'inde görülmektedir. Kadın sa lı ı açısından önemi infertilite,dismenore, disparoni ve abdominal a rı ile ili kili olmasıdır. Hastalı ınkesin patofizyolojisi tam olarak açıklanamamı tır. Çalı mamızda hastalı ınpatofizyolojisinde apoptozis ve anjiogenezin yerini ve olgularda hemperitoneal sıvıda hem de serumda sitokin ve immün hücre seviyeleriniara tırdık. Mevcut çalı ma, kontrol grubu ve endometriosis olgularındanolu an iki alt grup içermekteydi. lk çalı mada, pelvik periton, adezyon,ötopik ve ektopik endometrium ve endometriotik kist cidarında TUNEL,M-30, Bax ve Bcl-2 de erlendirildi. kinci çalı mada, peritoneal sıvıda veserumda IL-2, IL-4, IL-10, IFN- ve VEGF seviyeleri ve immün hücrelerde erlendirildi. Endometriosis olguları ve kontrol grubu arasında sitokinlerve hücre da ılımı açısından fark saptanmadı. TUNEL ve M-30 pozitifli i,endometriotik kist cidarında endometriotik odak ile kıyaslandı ındaanlamlı olarak artmı saptandı. Ovaryan ve peritoneal endometriosisefarklı patogenetik mekanizmalar neden olabilir. Endometriosisin geli imive devamlılı ı halen bir merak konusudur. Bu hastalı ın kesinmekanizmasını açıklamak için, halen geni ara tırmalara gerekduyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKırılmaz, SD. Apoptosis and angiogenesis in pathophyslogy ofendometriosis and cytokines and distribution of immune cells inperitoneal fluid and serum in endometriotic women, EskisehirOsmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesisin Department of Gynecology and Obstetrics, Eski ehir, 2007.Endometriosis is seen in %5-15 of women of reproductive years. Theimportance lies in the fact that it may be with infertility, dysmenorrhea,dyspareunia and abdominal pain. The exact pathophysiology ofendometriosis is not totally elucidated. In our study we sought the role ofapoptosis and angiogenesis in pathophysiology of disease and evaluated thelevels of cytokines and immune cells in both peritoneal fluid and serum.The present investigation contained two experiments including bothendometriotic and non-endometriotic control women. In the firstexperiment, TUNEL, M-30, Bax and Bcl-2 were assessed in pelvicperitoneum, adhesion, eutopic/ectopic endometria and in endometrioticcyst. In the second experiment, we evaluated the levels of IL-2, IL-4, IL-10, IFN- and VEGF and immune cells in peritoneal fluid and serum.There was no difference for cytokines and immune cells betweenendometriotic and non-endometriotic women. TUNEL and M-30 wereincreased in endometriotic cyst wall, compared to those of endometrioticfoci. Therefore, different pathogenetic mechanisms may lead to ovarianand peritoneal endometriosis. Development and progression ofendometriosis is still a subject of debate. There is still roam for largestudies, to elucidate the exact mechanism of the disease.