Kilitli vida ve plak sisteminin sagittal split ramus osteotomisinde kullanılmasının üç boyutlu modelleme ve sonlu elemanlar analiziyle incelenmesi
Evaluation of locking plate/screw system after sagittal split ramus osteotomy: A three dimensional finite element analysis
- Tez No: 194603
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM SİNA UÇKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: SSRO, SEA, kilitli vida/ plak, konvansiyonel vida/ plakiii, SSRO, FEA, locking plate/screw, convensional plate/screwiv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETSagittal Split Ramus Osteotomisi (SSRO) çenelerdeki birçok konjenital ya dakazanılmış deformitenin düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Obwegeser ve Traunertarafından tanımlanmış ve zamanla Dal Pont ve Hunsuck tarafından modifiye edilerekson halini almıştır. SSRO uygulanmasını takiben fiksasyon ve stabilizasyon sağlamakamacıyla tel osteosentezinden metal plak ve vidalara kadar birçok teknik geliştirilmiş veuygulanmıştır. Ortognatik cerrahide miniplak ve vidalar 1980'li yıllardan itibaren rijitinternal fiksasyon sağlamak amacıyla rutin kullanılır hale gelmiştir. Titanyum vidasisteminin dezavantajlarını gidermek ve fiksasyon stabilitesini arttırmak içinaraştırmalar devam etmiş ve bu amaçla kilitli vida ve plak sistemleri üretilerek travmave rekonstrüktif işlemlerde kullanılmıştır. Bu çalışmada 2.0mm kilitli mini vida ve plaksistemleri ile 2.0mm standart mini vida ve plak sistemlerinin fiksasyon güvenirliliğiSSRO uygulamalarında 3 boyutlu modelleme ve sonlu elemanlar analiziyle 200 Nçiğneme kuvveti uygulanarak incelenmiştir. Sonuçta SSRO ile 5 mm ilerletme yapılıpfikse edilen modellerde kilitli vida ve plak ile konvansiyonel vida ve plak sistemleriarasında kemiğe iletilen kuvvetler ve kemikte oluşan deformasyonlar açısından önemlibir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEvaluation of Locking Plate/Screw System After Sagittal Split RamusOsteotomy: A Three-Dimensional Finite Element AnalysisSagittal split ramus osteotomy (SSRO) is a surgical procedure used for the correctionof congenital and acquired deformities of the lower jaw. This technique was describedby Obwegeser and Trauner and modified by Dal Pont and Hunsuck. Miniplate andscrews have been used for the fixation of osteotomies since 1980?s. Lockingplates/screws were produced and used at reconstructive and trauma cases to overcomethe well-known disadvantages of standard miniplates and to increase the stability. Theaim of this study was to compare the stability of 2.0mm locking screws/plates vs.2.0mm standard miniplates/screws after SSRO by finite element analysis. SSRO and5 mm advancement were performed on a computer model and maximum bite forcesof 200 N was applied. As a result there was no significant difference between thestandard plate/screw and locking plate/screw systems when the forces transmitted tothe bone was considered.