Yoğun bakım, onkoloji-hematoloji hastalarında gastrointestinal sistemde kolonize olan enterokok türleri ve vankomisine direnç profilleri
Distribution of enterococcus species colonized in gastrointestinal tract of patients in hemato-oncology, intensive care units and their resistance profiles against vancomycin
- Tez No: 194607
- Danışmanlar: PROF.DR. İCLAL BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Vankomisine dirençli enterokoklar, Gastrointestinalkolonizasyon, Risk grubu hastalar, E-test, VRE, Gastro-intestinal colonization, Patients at risk group, E-test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
IIIÖZETYOĞUN BAKIM, ONKOLOJİ - HEMATOLOJİ HASTALARINDAGASTROİNTESTİNAL SİSTEMDE KOLONİZE OLAN ENTEROKOK TÜRLERİVE VANKOMİSİNE DİRENÇ PROFİLLERİDr. Gül Özlem MENTEŞUzmanlık tezi; Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. İclal BALCITemmuz 2007, 52 sayfaEnterokoklar; Streptoptococcaceae familyası içinde yer alan gram pozitifkoklardır. Toprak, su, yiyeceklerde; insan ve hayvanların barsak, safra yolları, ağızve bazen de derilerinde normal florada bulunurlar.Virülansı düşük olan bu mikroorganizma çoğu kez hastanın kendi endojenflorasından kaynaklanan infeksiyonlara yol açar. Vankomisin dirençli enterokoklar(VRE) dahil tüm enterokoklar hastadan hastaya direkt olarak ya da kontamineeller, kontamine yüzeyler, kontamine tıbbi cihazlar vasıtasıyla indirekt olarakbulaşabilmekte, hastane içinde veya hastaneler arası yayılabilmektedir.Çalışmamız Mart 2006-Aralık 2006 tarihleri arasında Gaziantep ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesinde Cerrahi ve Dahili Yoğun Bakım, erişkin Onkoloji-Hematoloji ve Pediatrik Onkoloji bölümlerinde yatmakta olan VRE için risk grubuolarak tarif edilen hastalarda yapılmıştır. Toplam 180 hastadan rektal sürüntüörnekleri alınmış ve kültür sonuçlarına göre 126 (%70) tanesinde enterokoküremiştir. Tür düzeyinde yapılan tanımlama sonucunda 53 suş (%42.06) E.faecium, 39 suş (%30.95) E. faecalis, 15 suş (%11.90) E. avium, 10 suş (%7.93)E. gallinarum, 7 suş (%5.55) E. casseliflavus, 1 suş (%0.79) E. hirae,1 suş(%0.79) E. durans olarak belirlenmiştir. Toplam 4 (%3.17) hastanın VRE ilekolonize olduğu tespit edilmiştir. E. faecium olarak tanımlanan 4 suş antibiyogramve E-test sonuçlarına göre vankomisine dirençli olarak bulunmuştur. E-testMİK>256 mg/ml). Dirençli olarak bulunan suşlara PCR yöntemiyle dirençgenotipleri bakılmış ve dördüde VanA genotipi olarak tespit edilmiştir. Vankomisinedirençli olarak bulunan suşlardan 1 tanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinden, 1tanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinden, 2 tanesi ise erişkin Onkoloji ünitesindentespit edilmiştir. Onkoloji ünitesinde VanA tipi dirence sahip E. faecium saptananhastalardan bir tanesinde taburcu edildikten 3 ay sonra, hastaneye ikinci kezyattığında tekrarlanan kültürde vankomisin direnci saptanmamıştır. Nitrosefin diskiile beta-laktamaz üretimi araştırılması yapılmış ve suşların hiçbirisinde beta-laktamaz üretimi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
IVABSTRACTDISTRIBUTION OF ENTEROCOCCUS SPECIES COLONIZED IN GASTRO-INTESTINAL TRACT OF PATIENTS IN HEMATO-ONCOLOGY, INTENSIVECARE UNITS AND THEİR RESISTANCE PROFILES AGAINST VANCOMYCINDr. Gül Özlem MENTEŞSpecialty Thesis, Department of Microbiolgy and Clinical MicrobiologyThesis Supervisor:Prof. Dr. İclal BALCIJuly 2007, 52 pagesEnterococci are the gram-positive cocci within the family ofStreptoptococcaceae. They are found in the soil, water and foods; and present inthe human and animal intestines, biliary tracts, mouths and sometimes in theirskins, in normal flora.This microorganism, the virulence of which is low generally causes infectionsresulting from the patient?s own endogenous flora. All enterococci includingvancomycin-resistant enterococci (VRE) are passed to others from a patientdirectly or indirectly via contaminated hands, contaminated environmentalsurfaces, contaminated medical devices, and it can be spread intra-hospital orinter-hospitals.Our study was carried out with the patients defined as the risk group for VRElining in the Surgical and Internal Intensive Care Unit, Adult Oncology-Hematologyand Pediatric Oncology Departments in the hospital of Gaziantep UniversityFaculty of Medicine between the March 2006 and December 2006. Rectal swabssamples were taken from 180 patients in total, and according to the results ofcultures, enterococci production was observed in 126 patients (70%). As a resultof the identification in terms of species, they were identified as 53 strains of(42.06%) E. faecium, 39 strains of (30.95%) E. faecalis, 15 strains of (11.90%) E.avium, 10 strains of (%7.93) E. gallinarum, 7 strains of (%5.55) E. casseliflavus, 1strain of (%0.79) E. hirae,1 strain of(%0.79) E. durans. Four patients in total(3.17%) were detected to be colonized with VRE. Four strains identified as E.faecium were found to show resistance to vancomycin according to antibiogramand E-test results. (E-test is MIC>256 mg/ml). The strains which were found toshow resistance were examined for their resistance genotypes via PCR method,and the four strains were found to be VanA genotype. One of the strains withresistance to vancomycin was detected in Internal Intensive Care Unit, one inSurgical Intensive Care Unit and the other two in Adult Oncology Unit. Threemonths after the discharge of one of the patients E. faecium containing VanA-typeresistance had been detected in the oncology unit, vancomycin resistance was notdetected in the culture repeated when the patient was hospitalized for the secondtime. Beta-lactamase production was studied with Nitrocefin Disk, and beta-lactamase production was detected in none of the strains.V