Konya ilinde postpartum depresyon sıklığı ve ilişkili sosyodemografik etmenler
- Tez No: 194624
- Danışmanlar: PROF.DR. SELMA ÇİVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, risk faktörleri, EPDS ölçeği68, Postpartum depression, risk factors, EPDS70
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
8. ÖZETBu çalışma, Konya ili Meram lçesinde 24 ve 25 nolu sağlık ocaklarında postpartumdepresyon sıklığını ve postpartum depresyonun ortaya çıkmasında rolü olabilecek riskfaktörlerini belirlemek amacıyla yapıldı.Bu çalışmanın evrenini, Konya'nın Meram ilçesindeki 24 ve 25 nolu sağlık ocağına1 Aralık 2005-31 Ocak 2006 tarihleri arasında başvuran postpartum 2-6 aylık dönemde olan242 anne oluşturdu. Çalışmaya alınan annelere araştırma konusu hakkında bilgi verildiktensonra katılmayı kabul ettiklerine dair bilgilendirilmiş onam formları imzalatırdı.Yüz yüzeyöntemle anne tanıtım formu dolduruldu. Daha sonra annelerin kendileri tarafından EPDSformu dolduruldu. Ancak okur yazar olmayan annelere araştırıcı tarafından sorularyöneltildi ve cevaplar kaydedildi. EPDS kesme puanı 13 ve üstü olarak alındı.Çalışmamız sonucunda EPDS'e göre (13 ve üzerinde puan alanlar) postpartumdepresyon insidansı %19.4 olarak saptandı.EPDS'e göre postpartum depresyon sıklığı, aylık geliri az olanlarda (p=0.025), birönceki gebeliğinden sonra ruhsal sorunu olanlarda (p=0.001), doğum öncesi hiç bakımalmamış olanlarda (p=0.020), doğum öncesi izlem sayısı 4 ve altında olanlarda (p=0.045),bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi sonucu eşi ve/veya eşinin ailesinde tutum değişikliğiolanlarda (p=0.007) ve bu gebeliği süresince tıbbi sorun yaşamış olanlarda (p=0.028)istatistiksel olarak anlamlı ölçüde fazla idi.Bu çalışmada, doğum sonu depresyon riskini belirleyen EPDS'e görepostpartum depresyon %19.4 gibi yüksek sıklıkta bulunmuştur. Değiştirilebilir riskfaktörleri; doğum öncesi izlem sayıları, eş ve ailesinin bebeğin cinsiyeti konusundaki önyargı ve saplantılarının sağlıklı eğitim ile değiştirilmesi, doğum öncesi nitelikli bakımolarak belirlenmiştir. Uzak vadedeki düzeltilebilir değişkenler ailelerin aylık gelir düzeyininiyileştirilmesi olarak saptanmıştır.67
Özet (Çeviri)
9.SUMMARYThis study is constructed to determine the incidence of postpartum depression andthe risk factors that may play role in arising of it in village clinics numbered 24 and 25 incounty of Meram, Konya.The universe of this study constitutes of 242 mothers in the postpartum periodbetween 2-6 months who apllied to village clinics numbered 24 and 25 in county ofMeram, Konya between the dates of 1 December 2005-31 January 2006. After givinginformation about subject of the search to the mothers who took part in the study, theirsignatures were taken about accepting to participate in the study on approval forms.Mother introduction forms were filled using face to face method. Later, the EPDS formswere filled by the mothers. But the questions were asked to mothers who were not literateby the researcher and the answers were recorded. The cut-off point of EPDS was taken as13 and over.In the conclusion of our study, the incidence of postpartum depression was detectedas 19.4% according to EPDS (the ones who took scores of 13 and over).The incidence of postpartum depression according to EPDS were high in statisticalsense among the mothers who had lower monthly income (p=0.025), psychologicalproblems after the preceding pregnancy (p=0.001), not taken care before delivery(p=0.020), had 4 and lower controls (p=0.045), attitude changes among husbands and/orhusbands? families (p=0.007) and medical problems during pregnancies (p=0.028).In this study; the incidence of postpartum depression was found high as 19.4%according to EPDS that detects the risk of postpartum depression. The modifiable riskfactors are determined as controlling number before delivery, changing the preconceptionsand obsessions via healthy education and well-qualified care services before delivery. The69long-term improvable risk factors are detected as improving monthly incomes of thefamilies.