Sıçanlarda tüketici egzersizden sonra uygulanan melatoninin kas glikojen düzeyine etkisi
The effect of melatonin on muscle glycogen level after the exhaustion training in rats
- Tez No: 194685
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tükenme, yüzme antrenmanı, melatonin, glikojen, toparlanma, sıçan.iv, Exhaustion, swimming exercise, melatonin, glycogen, recovery, rat.v
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYüklenmeden sonraki toparlanma dönemi, özellikle sporcular için önem taşımaktadır. Budönemde kasılma performansının en kısa sürede geri kazanılmasında karbonhidratdepolarının durumu önemlidir.Bu çalışmanın amacı, sedanter ve antrene sıçanlarda yüksek yoğunlukluyüzme antrenmanından sonraki toparlanma döneminde uygulanan melatoninin, kasglikojeni üzerine olan etkisini incelemektir.Çalışmada 3 aylık erkek Wistar sıçan kullanılmış ve sıçanlar rasgele olarak 4gruba bölünmüştür: Sedanter kontrol grubu (K), sedanter melatonin grubu (M),antrene grup (A), melatonin alan antrene grup (MA) olarak belirlenmiştir. Tümgruplar 2 günlük alıştırma periyoduna maruz bırakılmışlardır. Alıştırma periyodusonrasında antrene gruplara (A ve MA) 6 hafta süresince yüzme egzersiziuygulanmıştır. Sedanter gruplara (K ve M) son alıştırma periyodundan, antrenegruplara ise son antrenmandan bir gün sonra tüketici yüzme egzersizi uygulanmıştır.Egzersizin bitiminden 5 dk sonra kuyruk veninden alınan kanda laktik asit düzeyiölçülmüştür. Bu işlemin ardından M ve MA grubundaki sıçanlara melatonintedavisine başlanmıştır. Melatonin, 0.1 ml % 10'luk etanol içinde çözünmüş olarak, 3mg/kg/gün dozunda, tüketici egzersiz bitiminde ve 24 saat sonrasında olmak üzeretoplam iki kez derialtı (SC) yoluyla enjekte edilmiştir. Benzer işlem, K ve Agrubundaki hayvanlara melatonin içermeyen 0.1 ml % 10'luk etanolün derialtıenjeksiyonu şeklinde uygulanmıştır. Tüketici yüklenme egzersizinden 48 saat sonraaorttan alınan kan örnekleri plazma melatonin ve glukoz düzeylerinin, epitrochlearisve soleus kası örnekleri ise kas glikojen düzeylerinin tayini için kullanılmıştır.Çalışmamızın sonuçlarına göre, plazma laktik asit düzeyi A ve MA grubunda,K grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Plazma melatonin düzeyinin MAgrubunda diğer üç gruba kıyasla önemli derecede yüksek olduğu, plazma glukozkonsantrasyonunun ise A ve MA grubunda, M grubuna kıyasla yüksek olduğugözlenmiştir.Kas glikojen düzeylerinin incelenmesinde, MA grubunun epitrochlearis kasıglikojen düzeyinin, M grubuna göre yüksek olduğu saptanmıştır.. Öte yandan Agrubunda soleus kası glikojen düzeyinin K grubuna göre yüksek olduğu gözlenmiştir.Epitroclearis ve soleus kasları glikojen düzeyi karşılaştırılmasında, antrenmangrubunda, soleus kası glikojen düzeyinin epitroclearis kasına göre yüksek olduğusaptanmıştır.Çalışmamızın sonuçları göstermiştir ki, hızlı kasılan kas liflerinde melatoninuygulaması kas glikojen düzeyini arttırırken, yavaş kasılan liflerde, antrenmanınetkisi belirgindir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRecovery period after exercise is especially important for athletes. In thisperiod, carbohydrate stores serve as main fuel to re-acquisition of contractionperformance.The aim of this study is to investigate the effect of melatonin on muscleglycogen level during the recovery period in sedantery and training rats.In this study, three-months male Wistar rats were divided into four groups assedantery control (C), sedantary melatonin (M), training (T) and training groupinjected melatonin (MT). After all the animals were administered two dayshabituation period, training (T and MT) groups were applied to six weeks swimmingexercise. One day after the last swimming exercise in trained rats and last habituationpractice in sedantery animals, all of them were exposed to exhausting swimmingexercise. Blood lactic acid levels measurements were done by using the bloodsamples oobtained from tail vein after 5 min. the exhaustion. In additionally that,melatonin injection were performed in M and MT groups as two times atimmediately after the exhaustion and after 24 h. Melatonin were injected at 3mg/kg/day dose by dissolved in % 10 ethanol. C and T groups were injected 0.1 mlsubcutaneous ethanol without melayonin. 48 h after exhaustion, melatonin andglucose levels measurements were done using the blood samples obtained from rataortas. Finally, M. epitrochlearis and M. soleus were dissected immediately and themuscle glycogen levels were determined using these samples.Our results showed that plasma lactic acid level of group T was significantlylower than that of group M and C. Plasma melatonin level of group MA was higherthan the other three groups. The concentrations of plasma glucose significantlyincreased in T and MT groups compaired with M group. Epitrochlearis muscleglycogen level was higher in MT goup compared with the M group. No significantdifferences were found among other groups. It was observed that M. soleus glycogenlevel of group T was higher than that of group C. In the comparasion of all groups interms of epitrochlearis and soleus muscle glycogen levels, soleus muscle glycogenlevel was much higher than epitrochlearis muscle in group T.We concluded that using exogenous melatonin results in increase theglycogen level in fast twich muscles althought training effect is prominent in slowtwich muscles.