Epidural anestezinin normal doğum üzerine etkileri
The effects of epidural anesthesia on vaginal delivery
  1. Tez No: 194686
  2. Yazar: HAFİZE DEMİROK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAMİLE KUKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural Anestezi, Doğum Eylemi, Ağrı, Komplikasyoniv, Epidural Anesthesia, Delivery, Pain, Complication.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETDoğum, normal fizyolojik bir süreç olmasına rağmen her kadında rahatsızedici bir ağrıya neden olur. Doğumun başarıyla geçmesi, sonuçlanması ve ağrılarınen aza indirilmesi için uygun bir ağrı yönetimine gereksinim vardır. Vajinaldoğumda ağrı kontrolü için günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen anestezişekli epidural anestezidir. Olumsuz etkilerin azaltılması, giderilmesi ve iyi birobstetrik bakım için obstetrik anestezi ve analjezinin bilinmesi klinik önem taşır. Buçalışmada epidural anestezinin anne ve fetüs üzerine etkilerinin belirlenmesiamacıyla toplam 102 gebe çalışmaya alınmıştır. 51 gebeye epidural anesteziuygulanırken, 51 gebeye ise hiç anestezi uygulanmamıştır.Yapılan bu çalışma sonunda; epidural anestezi ile doğum yapanların epiduralanestezi ile doğum yapmayanlara oranla epidural anestezi hakkında daha fazlabilgiye sahip oldukları ve bu bilgileri en çok medyadan aldıkları saptanmıştır.Epidural anesteziyi tercih nedenleri arasında ağrısız doğum yapmak isteği ilk sıradayer almaktadır. Epidural anestezi işlemi öncesinde katılımcıların heyecan yaşadığıbelirlenmiştir. Katılımcılar doğum eylemi sonrasında epidural anestezi ile doğumyapmaktan çok memnun olduğunu ifade etmiştir. Epidural anestezinin doğumeyleminin süresini uzattığı, annede yorgunluğa neden olduğu, oksijen ve oksitosingereksinimini arttırdığı, ancak müdahaleli doğum ve sezaryen riskini arttırmadığı veyaşam bulgularını fazla etkilemediği saptanmıştır. En çok görülen yan etki sedasyonve bulantıdır. Apgar 1. dakika ve 5. dakika skorları yönünden her iki grup arasındafark olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonunda tüm gebelerin doğum öncesidönemde epidural anestezinin avantajları ve dezavantajları, komplikasyonları, endikeve kontraendike olduğu durumlar hakkında danışmanlık alabilecekleri bir prenataleğitim merkezinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAlthough delivery is a normal physiologic process, it causes a disturbing painin every woman. An appropriate pain management is necessary for the pain to beminimized and the delivery to be successfully completed. Today, the most frequentlypreferred and the most used method for pain management in vaginal delivery isepidural anesthesia. In order to reduce the negative affects and for a better obstetriccare it is of clinical importance to know obstetric anesthesia and analgesics. In thescope of this study, for the purpose to identify the effects of epidural anesthesia onmother and fetus, a total of 102 pregnants were included in the study. Epiduralanalgesia was administered in 51 pregnants while 51 pregnants in the control groupdid not receive any anesthesia.As a result of this study, it was determined that pregnants who gave birth byepidural anesthesia had more information concerning epidural anesthesia comparedto the pregnants who did not receive epidural anesthesia during delivery and that theymostly gained this information from media. Will to realize a painless childbirth is thefirst reason in preferring epidural anesthesia. It was established that a great majorityof the participants experienced excitement prior to the process of epidural anesthesia.Participants indicated postoperatively that they were much satisfied to give birth withthe help of epidural anesthesia. It was detected that epidural analgesia causedprolongation of labor process, caused fatigue of mother, increased oxygen andoxytocin requirement but did not increase the risk of intervened delivery andcesarean and also did not significantly affect the life findings. The most frequentlyobserved adverse effect is sedation and nausea. No difference was found betweenboth of the groups in terms of Apgar first and fifth minute scores. As a conclusion itis recommended that a prenatal training center be developed that all the pregnantcould take advice prior to delivery concerning advantages and disadvantages ofepidural anesthesia, complications, indications and contraindications.