İmplant osteotomisinde kemik filtresiyle toplanan otojen kemik greftlerinin klindamisin ve klorheksidin ile dekontaminasyonunun belirlenmesi
Comparison of clindamycin and chlorhexidine for decontamination of the autogenous bone collected by bone filter during implant osteotomy: A clinical and microbiological study
  1. Tez No: 194697
  2. Yazar: EMRE TEZULAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZKAN DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyolojik Analiz, İmplant Osteotomisi, Otojen Kemik, Dekontaminasyon, Klindamisin, Klorheksidin, Microbial Analysis, Implant Osteotomy, Autogenous Bone, Decontamination, Clindamycin, Chlorhexidine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İmplant osteotomisi sırasında ortaya çıkan otojen kemik partikülleri kemik toplayıcı apareylerle toplanarak otojen kemik greft materyali olarak hem implant çevresinde hemde ağız içerisindeki diğer defektlerin ogmentasyonunda kullanılabilir. Fakat kemik toplayıcı apareylerle toplanan otojen kemik partikülleri aspirasyon sırasında ağız sıvılarındaki mikroorganizmalarla kontamine olabilir. Kontamine olan otojen kemik partiküllerinin ogmentasyon materyali olarak kullanılabilmesi için bu kontaminasyonun en aza indirilmesi gereklidir, çünkü kontaminasyona bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası bir enfeksiyon hem ogmentasyonun hem de implant uygulamasının başarısız olmasına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, kontaminasyonu önlemek için uygulanan tüm yöntemlere rağmen implant osteotomisi sırasında kemik toplayıcı apareylerle elde ettiğimiz otojen kemik greft materyalindeki olası kontaminasyonun miktarını belirlemek ve bu kemik parçalarına lokal klindamisin ve klorheksidin uygulayarak karşılaştırmalı olarak kontaminasyonun ne derecede ortadan kaldırılabildiğini kantitatif olarak belirlemektir. Bu çalışma Yeditepe Üniversitesi Oral İmplantoloji Anabilim Dalı'na protetik nedenlerle implant yaptırmak üzere başvuran, yaş ortalaması 35,5 olan 8 adet gönüllü üzerinde uygulanan 19 implanttan osteotomi sırasında toplanan toplam 14 adet kemik materyali üzerinde yapılmıştır. Çalışmada toplanan kemik partiküllerindeki kontaminasyonu azaltmak için; hastalara pre-operatif klorheksidin gargara yaptırılmıştır. Kemik partiküllerini ve tükürüğü aspire etmek için iki farklı aspiratör kullanılmıştır (Sınırlı Aspirasyon Tekniği). Toplanan bu materyallerden eşit miktarda iki örnek alınmıştır. Birinci kemik örneği, hiçbir dekontaminasyon işlemi uygulanmadan alınmış ve kontrol grubunu oluşturmuştur. Diğer kemik örneği ise karışık bir sırayla klindamisin veya klorheksidin ile dekontamine edilmiştir. Toplanan kemik örneklerine uygulanan mikrobiyolojik analiz sonucunda total, fakültatif anaerop ve zorunlu anaerop mikroorganizma miktarları belirlenmiştir. Sonuç olarak implant osteotomisi sırasında kemik toplayıcı apareylerle toplanan kemik partiküllerinin, pre-operatif gargara uygulamasına ve uygulanan sınırlı aspirasyon tekniğine rağmen tükürükteki ve ağızdaki mikroorganizmalarla kontamine olduğu tespit edilmiştir. Toplanan kemik partiküllerinin kemik greft materyali olarak ağızdaki ve implant çevresindeki defektlerin ogmentasyonunda kullanılması kontaminasyona bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası enfeksiyon nedeniyle risklidir. Bu nedenle toplanan kemik partikülleri dekontamine edilmiştir. Dekontaminasyon amacıyla kullanılan antimikrobiyal maddeler klorheksidin ve klindamisin'dir. Araştırma sonucunda dekontaminasyon amacıyla kullanılan her iki maddenin de etkili bir dekontaminasyon sağladığı görülmüştür. Bu nedenle dekontaminasyon amacıyla yara iyileşmesini yavaşlatan ve kemiğin osteojenik potansiyeline etkileri bilinmeyen klorheksidin yerine klindamisinin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Tezulas E. Comparison of clindamycin and chlorhexidine for decontamination of the autogenous bone collected by bone filter during implant osteotomy: a clinical and microbiological study. Yeditepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Oral Implantology, İstanbul, 2007. Intraoral bony defects can be filled with bony particles that are collected in a bone filter during implant osteotomy. However, the collected bone particles are contaminated with oral bacteria. Therefore, the bacterial contamination of the bony particles must be reduced because the implantation of contaminated bone particles may cause possibly augmentation failure and might even compromise the dental implants augmented with this material. The aim of this study is to determine quantitatively, the degree of the bacterial contamination and the effect of clindamycin and chlorhexidine for decontamination of the bony particles that is collected with stringent aspiration protocol and pre-operative chlorhexidine oral rinse. This study was designed to obtain 14 bone material from implant osteotomies of 19 implants placed in 8 healthy patients (mean age of 35,5 years). The implants were placed to the patients who were admitted to the Yeditepe University, Department of Oral Implantology for prosthetical reasons. Bone collection and tissue fluid control is achieved using seperate suction tips and the bone collector is restricted within the surgical site only (stringent aspiration protocol). Pre-operative rinsing with chorhexidine mouthrinse and stringent aspiration protocol is used in this study to reduce the bacterial contamination of the collected bony particles. Two equal amounts of samples are taken from the collected bone material. The first sample is taken without any decontamination process (Control Group). The second sample is decontaminated randomly by clindamycin (CLD Group) or chlorhexidine (CHX Group). The microbial analysis of the collected bone samples were assessed and the bacterial levels between the 3 groups were compared statistically. In conclusion; although reducing the bacterial contamination level of the collected bone particles by using stringent aspiration protocol and pre-operative chlorhexidine oral rinse, the collected bone particles has found to be contaminated. If the collected bone debris is to be implanted, the bacteria present in the collected bone particles risks infectious complications. Therefore, decontamination is applied to the collected bone particles. Clindamycin and chlohexidine are the agents that are used for decontamination of the collected bone particles. Both of these agents efficiently decontaminated the collected bone particles. The effects of chlorhexidine on the osteogenic potential of the autogenous bone is unknown and also, chlorhexidine causes delayed wound healing. When we consider the results of this study with these negtive side effects of chlorhexidine, we recommend using clindamycin for decontamination of the collected bone debris.