Uzun süreli alüminyum kaplarda yapılan yoğurtlarla beslenenlerde plazma alüminyum seviyeleri ile oksidatif durum arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between plasma aluminum concentration and oxidative status in persons who are fed with yogurt which is made in aluminum utensil for a long time
- Tez No: 194775
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHİM KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Biochemistry, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum toksisitesi, Oksidatif stres, Protein oksidasyonu, Lipit peroksidasyonu, DNA hasarı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETUzun Süreli Alüminyum Kaplarda Yapılan Yoğurtlarla BeslenenlerdePlazma Alüminyum Seviyeleri le Oksidatif Durum Arasındaki lişkininAraştırılmasıNecla GÜNAYDINBiyokimya Yüksek Lisans Tezinsanların sık sık maruz kaldığı bir metal olan alümünyum nonesansiyel bir metaldir.Yemek hazırlanmasında kullanılan suda, yemeği oluşturan malzemelerde ve yemeğinhazırlandığı kaplar gibi doğal kaynaklarda mevcut bulunduğundan yiyeceklerde alüminyumbulunmaktadır. Diyetteki alüminyum miktarı antasidlerde ve bazı tamponlu analjeziklerdekialüminyum miktarı ile mukayese edildiğinde küçüktür. Sağlıklı insan vücudunda sudan,yiyeceklerden, toz parçacıkları ve havadan alınan alüminyumun sistemik absorbsiyonunuazaltan etkili bariyerler (deri, akciğerler, G S sistem) vardır. Alüminyumun %1'den az birmiktarı sistemik olarak absorbe edilirken vücuttan atılımı esas olarak idrarla olur. Feçesleatılan miktar daha azdır. Alüminyum hayvanların beynine direkt olarak enjekte edildiğizaman veya diyalizle veya şarapnel ile insan beynine kazara girdiği zaman toksik olabilir.Gastrointestinal rahatsızlar için kullanılan antasidlerden alınan yüksek miktarda alüminyumunhiçbir yan etkisi ve nörolojik hastalıklar ya da alzheimer's hastalığı ile korelasyonu raporedilmemiş. Genel olarak alüminyum içeren yiyecek bilşenleri esas olarak koruyucumaddeleri, renk maddeleri, mayalar, anticaking ajanlar vb. dir. Bu çalışmada alüminyumtoksisitesinin DNA hasarı ve oksidatif durum üzerine etkileri araştırıldı. Bu çalışmaya benzeryaş ve cinsiyet ortalamalarına sahip 18 gönüllü alüminyum grubu ve 36 sağlıklı birey dahiledildi. Alüminyum grafit fırınlı atomik absorbsiyon cihazındaçalışıldı ve 100µg/L'ninaltındakilere kontrol üstündekilere ise Alüminyum grubu adı verildi. Periferal mononükleerlökosit DNA hasarı Komet Assay (single cell gel electrophorezis) yöntemi ile çalışıldı.Oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada protein oksidasyonu (PO),malondialdehid (MDA) ve plazma antioksidan seviyelerinin belirlenmesi için de totalanatioksidan kapasite (TAK) çalışıldı. Alüminyum grubunda, mononükleer lökosit DNAhasarı, MDA ve PO seviyelerinin kontrol grubundan yüksek olduğu (sırasıyla; p= 0.001, p=0.05 ve p= 0.05) TAK seviyeleri ise kontrol grubuna göre düşük olduğu görüldü (p=0.001).Mononükleer lökosit DNA hasarı ile MDA ve PO seviyeleri arasında pozitif (sırasıyla; p=0.074, r= 0.245; p= 0.001, r= 0.450), TAK seviyeleri arasında negatif bir ilişki olduğu görüldü(p= 0.001, r= -0.506). Bu bulgular Alüminyumun ROS'in arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation of The Relationship Between Plasma AluminumConcentration and Oxidative Status In Persons Who Are Fed WithYogurt Which Is Made In Aluminum Utensil For A Long TimeNecla GÜNAYDINBiochemistry Master TezzAluminum is a nonessential metal to which humans are frequently exposed.Aluminum in the food supply comes from natural sources, water used in food preparation,food ingredients, and utensils used during food preparations. The amount of aluminum inthe diet is small, compared with the amount of aluminum in antacids and some bufferedanalgesics. The healthy human body has effective barriers (skin, lungs, gastrointestinaltract) to reduce the systemic absorption of aluminum ingested from water, foods, drugs,and air. The small amount of aluminum (