Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde görevli akademik personelin diyet örüntüleri, diyet kalite indeksleri ve sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
Dietary pattern, diet quality index and healthy eating index of academic stuff in Middle East Technical University
  1. Tez No: 194813
  2. Yazar: CEYLAN AKİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ YÜCECAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet örüntüsü, besin çeşitliliği, diyet kalite indeksi, sağlıklıyeme indeksi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
vÖZETAkiş, C., Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde görevli akademik personelin diyetörüntüleri, diyet kalite indeksleri ve sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi üzerinebir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme BilimleriProgramı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu araştırmada Ortadoğu TeknikÜniversitesinde görevli akademik personelin diyet örüntüleri çerçevesinde geliştirilmiş diyetkalite indekslerinin ve sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi amaçlanmış, ayrıcabireylerin biyokimyasal göstergeleri ile diyet kalite ve sağlıklı yeme indeksleri arasındakiilişki irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırma evrenini Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde görevyapmakta olan yaşları 23-65 arasında değişen rastgele seçilen farklı akademik derecelerdekitoplam 281 erkek (34.8±12.07 yıl), 319 kadın (33.3 ± 9.97 yıl) birey oluşturmuştur.Araştırmaya katılan tüm bireylere beslenme durumlarını değerlendirmeye yönelik anketformu uygulanmış, antropometrik ölçümleri alınmış ve 64 bireyin ise Serum demiri, Demirbağlama kapasitesi, Trigliserit, Kolesterol, HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterol, Transferin,Kalsiyum, Na, K, Fosfor, ALP değerlerine bakılmıştır. Çalışma sonucunda araştırmayakatılan tüm bireylerin süt-yoğurt, et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller, turunçgiller veyeşil yapraklı sebze tüketimlerinin, önerilen miktarların çok altında olduğu ve kadınbireylerin erkek bireylere kıyasla yetersiz beslendikleri gözlenmiştir. Farklı akademikderecelerdeki erkek bireylerin yumurta, yeşil yapraklı sebze, toplam sebze, şeker-tatlı ürüntüketim miktarları; kadın bireylerin ise kırmızı et, yeşil yapraklı sebze, toplam sebze, şeker-tatlı ürün tüketim miktarları arasında farklılık (p0.05) bulunmuştur. Tüm bireylerin DKİ ve SYİ skorlarının artanakademik derece ile arttığı, ancak araştırmaya katılan bireylerin çoğunun DKİ'ne (%66.5)göre orta; SYİ'ne (%62.3) göre düşük kalitede beslendikleri belirlenmiştir. Araştırmayakatılan bireylerin DKİ ve SYİ skor kategorileri ile günlük ortalama toplam-doymuş-ekstrayağ, kolesterol tüketimleri ile ters; meyve tüketimleri ile doğru ilişkili olduğu ortayaçıkarılmıştır . Erkek bireylerin günlük toplam-ekstra yağ, kolesterol, sodyum, alkol; kadınbireylerin ise kalsiyum ve süt tüketimlerinin plazma kolesterol düzeylerine göre gösterdiğifarklılıklar önemli (p>0.05) bulunmuştur. Beslenme bilimindeki son gelişmeler diyetörüntüsünün sadece optimal sağlığın oluşumu ve gelişiminde değil, hastalık riskiniazaltmada da potansiyel etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Beslenme sorunlarınınönlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasında en önemli ve etkili yöntem beslenmeeğitimidir. Eğitimin yaygın, etkin ve sürekli olması amaca ulaşabilmesi için kesinliklegereklidir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTAkiş, C., Dietary pattern, diet quality index and healthy eating index of academicstuff in Middle East Technical University. Hacettepe University, Institute of HealthSciences Msc Thesis in Nutrition Science, Ankara, 2005. The aim of this study is toasses the diet quality and healthy eating index of academic stuff in Middle EastTechnical University, also to examine the relation between diet quality, healthyeating index and biochemical indicators. This study is held on the academic stuff inMiddle East Technical University the ages of 23 - 65 years, and randomly selectedamong different academic degrees of 281 men (34.8 ± 12.07 years) and 319 women(34.8 ± 12.07 years). A questionnaire -determining the dietary status- is used,anthropometrical measurements were taken and the serum Fe, UIBC, trigliceride,total cholesterol, HDL- cholesterol, LDL- cholesterol, transferrine, Ca, Na, K, P,ALP levels of 64 of the study population were assessed. As a result consumption ofmilk-yogurt, meat, fish, chicken, egg, legumes, citrus and green leafy vegetableswere found lower than the recommended levels and the total food intakes of femaleswere found more inadequate where compared with the males. The amount of egg,green leafy and total vegetables, sweet intakes of males; the amount of meat, greenleafy and total vegetables and sweet intakes of females in different academic degreeswere found significantly different (p0.05).