Kanserli bireylerin fonksiyonel durumlarının değerlendirilmesi
The assessment of functional status in individual's who had cancer
  1. Tez No: 194812
  2. Yazar: HİCRAN AYDIN BEKTAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Fonksiyonel Durum, Fonksiyonel Yaşam Ölçeği -Kanser (FLIC), Geçerlik ve Güvenirlik, Yaşam Kalitesi, Cancer, Functional Status, Functional Living Index- Cancer (FLIC), Validity and Reliability, Quality of Life
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZETBektaş HA., Kanserli Bireylerin Fonksiyonel Durumlarının Değerlendirilmesi,Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ç Hastalıkları HemşireliğiProgramı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Araştırma, kanserli bireylerin fonksiyoneldurumlarının değerlendirilmesi amacı ile metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırma, 15Kasım 2004-15 Nisan 2005 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi HastanesiGündüz Kemoterapi Ünitesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın geçerlik-güvenirlik aşaması100 kanserli hasta ve fonksiyonel durumun değerlendirilmesi aşaması farklı 120kanserli hasta ile yapılmıştır. Veri toplama araçları olarak; araştırmacı tarafındanhazırlanan hastaların tanıtıcı özelliklerini içeren kişisel bilgi formu ile Harvey Schipperve arkadaşları tarafından geliştirilen Fonksiyonel Yaşam Ölçeği - Kanserkullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla yüz yüze görüşülerektoplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, aritmetik ortalama, iki ortalamaarasındaki farkın önemlilik testi, Mann Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi,Kruskal Wallis Varyans Analizi, Pearson korelasyon testi, Cronbach alfa iç tutarlıktesti ve Faktör analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre,Fonksiyonel Yaşam Ölçeği - Kanser'in kanserli bireylerde geçerli ve güvenilir birölçek olduğu belirlenmiştir. Hastaların sosyo-demografik ve hastalık değişkenleriaçısından farklılıklar gözlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarında; kanserli bireylerinFonksiyonel Yaşam Ölçeği puanlarının düşük olduğu (102.22±20.33) ve memekanseri olan hastaların fonksiyonel durumlarının kötü olduğu bulunmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ?Fonksiyonel Yaşam Ölçeği(Kanser)?'nin daha büyük bir populasyonda uygulanması ve bu konuda kalitatifaraştırmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBektaş HA. The Assessment of Functional Status in Individual?s who hadCancer. Hacettepe University, Health Science Institute, Internal MedicineNursing Programme, Doctarate Thesis, Ankara, 2005. The research has beendone methodologially in order to show the assessment of functional status inindividual?s who had cancer. The research has been done who were admitted toDaily Chemotherapy Units of Akdeniz University Hospital between November 15,2004 and April 15, 2005. The validity and reliability stages has been conjucted on100 patients who had cancer and the assessment of functional status has beenconjucted on difference 120 patients who had cancer. The forms that containpatient?s personal information prepared by researcher and Functional Living Index -Cancer scale by Harvey Schipper et all were used as the data tools. Data have beencollected as personal interviews with patients. Percentage, mean, sigficicance ofdifference between two means test, Mann Whithey U test, One Way Anova, KruskalWallis Varyanca Analysis, Pearson Correlation test, Cronbach?s alfa and Factoranalysis have been used in data evaluation. According to the results getting from theresearch; ?Functional Living Index - Cancer? is valid and reliable in individual?s whohad cancer. The variety of patients socio-demographic and illness data were found tobe different. According to the results, the points of cancer patients from FunctionalLiving Index - Cancer has been found low (102.22±20.33) and functional status ofbreast cancer patients is bad. In the view of the results obtained from the researchthe suggestions were, the ?Functional Living Index (Cancer)? in large group wasapplied and qualitative researchs was made.