Hemşirelerin mesleki dernekleri ve dernekler kanununa ilişkin bilgileri
Knowledge of nurses about their professional associations and law of associations
  1. Tez No: 194816
  2. Yazar: HATİCE KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHLİKA FİLİZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Dernekleri, Dernekler Kanunu, Nursing Associations, Law of Associations
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETKORKUT, H. Hemşirelerin Mesleki Dernekleri ve Dernekler Kanununalişkin Bilgileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, HemşirelikEsasları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Araştırma hemşirelerinmesleki derneklerine ve dernekler kanununa ilişkin bilgilerini saptamak amacıylatanımlayıcı olarak yapılmıştır. Sosyalizasyon; meslekleşme sürecinin aşamalarındanbirisidir ve profesyonel meslek üyeleri bu aşamada meslek örgütlerini oluştururlar.Bu doğrultuda profesyonel hemşirelerin, hemşireliğin meslekleşme sürecinihızlandırmak, hemşirelik örgütlerinin gücünü ve etkinliğini artırmak için aktifçalışmaları gerekmektedir.Araştırmanın evrenini Aralık 2003- Temmuz 2004 tarihinde Ankara l Merkezi,Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 24 hastanede çalışmakta olan hemşireleroluşturmuştur. Örneklem 356 hemşireden oluşmuştur. Araştırma; S.B. AnkaraHastanesi, SSK htisas Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi veBayındır Hastanelerinde çalışan toplam 325 hemşire ile yapılmıştır. Verileraraştırmacı tarafından literatüre dayalı olarak geliştirilen soru kağıdı ile toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Bağımsızdeğişkenler ile sorulardan alınan puanlar karşılaştırılmış ve Ki-kare testi ile analizedilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin mesleki derneklerine ilişkinsoruları % 51.69 oranında, onunla ilgili olan dernekler kanununa ilişkin soruları ise% 46.46 oranında bildikleri saptanmıştır. Hemşireler, mesleki derneklerine ilişkinsorulardan en çok THD merkezinin nerede olduğunu (%84.92) ve ülkemizde TürkHemşireler Birliği olmadığını (%76.31) bilmişlerdir. En çok bilmedikleri sorular iseülkemizde hemşirelik mesleğine ait kaç dernek olduğu (%93.54) ve THD'nin kaçşubesinin olduğudur (%92). Hemşireler, dernekler kanununa ilişkin sorulardan ençok; bir dernekte üyelerin dernek mal varlığında hakkı olmadığını (%84) ve dernektanımında üyelerin kazanç paylaşımının olmadığını (%70) bilmişlerdir. Bilemediklerisoruların daha çok genel kurul ve yönetim kurulu gibi dernek çalışmalarıyla ilgiliolduğu görülmüştür. Mesleki dernekler ve dernekler kanununa ilişkin sorularıözellikle lisans düzeyinde eğitim almış hemşirelerin çoğunlukta bulunduğu BayındırHastanesi ve Hacettepe Hastanesi hemşirelerinin yüksek oranda bildikleribulunmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKORKUT, H. Knowledge of Nurses About Their Professional Associations andLaw of Associations, Hacettepe University Institute of Health Sciences,Principles of Nursing Master of Science Thesis, Ankara, 2005. A descriptiveresearch was done with the aim of determining knowledge of nurses about theirprofessional associations and law of associations. Socialization is one of the stages ofprofessionalization process, and competent members of any profession establish theirprofessional associations in this stage. Within this context, it is necessary thatprofessional (competent) nurses work actively in order to facilitateprofessionalization process of nursing, and to increase the power and effectiveness ofnursing associations.Research sample consisted of nurses working in 24 hospitals within the boundariesof Ankara City Center, Ankara Metropolitan Municipality between the dates ofDecember 2003 and July 2004. The sample included 356 nurses. The study was donewith a total of 356 nurses working in S.B. Ankara Hospital, SSK (Social SecurityInstitution) htisas Hospital, Hacettepe University Adult Hospital and BayındırHospital. Data were collected through question papers developed by the researcherherself on the basis of existing literature. The obtained results were evaluated in acomputer medium. Independent variables were compared with the scores obtainedfrom the questions and they were analyzed by Chi-square test.According to the results obtained from the study, it was found that while nursesknew the questions related to professional associations of nurses with 51,69 % , theygave right answers to the questions related to law of associations of their interestwith 46,46 % .Among the questions about professional associations, the most knownones by nurses were about where the place of TNA (Turkish Nurses Associations)Center is (84,92 %) and the fact that there is no a Turkish Nurses Society in ourcountry (76,31%). The most unknown questions were about how many associationsbelonging to nursing profession exist in our country (93,54%) and how many branchoffices TNA has (92 %). Among the questions with regard to the law of associations,the ones that nurses have known mostly were that members in an association do nothave a claim in association?s property (84 %) and that definition of association doesnot include the right of members to share the earnings (70 %). It was seen thatquestions that nurses could not know were rather related to the association?sactivities such as general committee and executive committee. It was found that thequestions related to professional associations and law of associations were answeredtruly specifically by nurses in Bayındır Hospital and Hacettepe Hospital where thenumber of graduates is high.Suggestions were made in the light of obtained results.