Streptozotosinle indüklenen diabetik ratlarda ginkgo biloba (EGb 761)extresinin nefropati üzerine etkileri
The effect of ginkgo biloba (EGb 761) extract on diabetic nephropathy in streptozotocin induced diabetic rats
- Tez No: 194835
- Danışmanlar: PROF.DR. MERYEM ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel diabet, Ginkgo biloba, Böbrek, Diabetik Nefropati, Stereptozotosin, Experimental diabetes, gingko biloba, kidney, diabetic nephropathy, streptozotocine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETBu çalışma, streptozotosin (STZ) ile indüklenen diabetik ratlarda, böbreklerde oluşanhistolojik değişiklikler üzerine ginkgo bilobanın etkilerinin araştırılması amacıylaplanlandı.Çalışmada Wistar Albino cinsi 40 adet erişkin erkek rat kullanıldı. Ratlar, kontrol,diabetik grup, ginkgo verilen diabetik grup ve çözücü verilen grup olmak üzere 4gruba ayrıldı. Deneysel Diabet, diabetik ve ginkgo verilen diabetik gruplarda tek dozSTZ'nin (60 mg/kg) intraperitoneal uygulanması ile oluşturuldu. Diabetoluşturulduktan sonra, ginkgo grubuna 40 gün süresince her gün 100 mg/kg ginkgobiloba ekstresi oral olarak verildi. Deney süresince ratların kan-glikoz seviyeleri vevücut ağırlıkları takip edildi. 40. gün ratlar eter anestezisi altında dekapite edilerekböbrekler alındı. Rutin doku takibinden sonra, parafine gömüldü. Histokimyasalboyamaların ardından, kesitler ışık mikroskopta incelendi.Diabet grubundaki ve ginkgo verilen gruptaki ratların, kontrol ve çözücü verilengruba göre kan- glikoz düzeyleri önemli derecede yükselirken, vücut ağırlıklarıbelirgin şekilde azaldı. Diabetik grupta glomerüllerde, bazal membran kalınlaşması,mezengial matriks genişlemesi, glomerüloskleroz, tübüllerde vakuolizasyon, tübülernekroz, hidropik dejenerasyon, hücre şişmesi gibi temel histolojik değişikliklergözlendi. Uygulanan ginkgo biloba ekstresi ile bu bulguların önemli ölçüdehafiflediği tesbit edildi.Ginkgo biloba ekstresi (EGb 761), STZ ile ratlarda oluşturulan diabetin nedenolduğu böbrek hasarını azalttı. Bu yüzden Ginkgo biloba ekstresinin diabetik böbrekhasarının gelişimini önleyeceğini veya patolojik bulguları azaltacağınıdüşünmekteyiz. Yine de diabetik komplikasyonlar üzerindeki yararlı etkisinigöstermek için uzun süreli kullanımlarla ilgili, ileri düzeyde çalışmalara ihtiyaçbulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPresent study was designed to evaluate the effects of gingko biloba extracts on thekidneys of diabetic rats induced by streptozotocine (STZ).40 adult male Wistar albino rats were used. Rats were divided into four groups ascontrol, diabetic group, gingko biloba administered diabetic group and groupexposed to solvent only. Experimental diabetes was induced by intraperitonealapplication of 60mg/kg STZ to diabetes group and gingko biloba administereddiabetes group. After the induction of diabetes, every day 100 mg/kg gingko bilobaextract was administered orally to the gingko group for 40 days. Throughout theexperiment blood glucose levels and body masses of the rats was monitored. On 40thday rats were decapitated under ether anesthesia and their kidneys were removed.The tissue samples were embedded in paraffine. After histochemical staining thesections were investigated under light microscopy.While blood glucose level of the diabetes group was significantly higher comparedwith the control and solvent groups, the body mass significantly decreased. Basicglomerular and tubular histologic changes caused by diabetes, like thickening of thebasal membrane, expansion of the mesenchymal matrix, glomerulosclerosis, tubularnecrosis, hydropic degeneration, cellular swelling, vacuolization, were observed.These changes were observed significantly less in the gingko biloba groupGingko biloba extract (Egb 761) decreased kidney damage in diabetes in rats inducedwith STZ. We therefore believe that gingko biloba extracts may help preventing thedevelopment of kidney damage and decrease the amount of pathologic findings indiabetes. Further studies are still necessary to demonstrate the efficacy of long termgingko biloba use on diabetic complications.