Redüksiyon mamoplasti yapılan hastalarda dört farklı tekniğin uzun dönem sonuçlarının yeni bir yöntem ile analizi analysis of the long term results of the four different techniques with a new method in the patients who were performed reduction mammaplasty
- Tez No: 194850
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜRLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Redüksiyon mamoplasti, fotografik analiz87, Reduction mammaplasty, photogrphic analysis89
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
BÖLÜM VIIÖZETRedüksiyon mamoplasti plastik cerrahi prosedürleri arasında en sık yapılanameliyatlardan biri olup gerçek bir ustalık ve tecrübe gerektiren ameliyatlardandır. Daha çokestetik amaçlı gibi görünse de temel olarak rekonstrüktif bir işlemdir. Redüksiyonmamoplastinin temel hedefleri memenin duyu ve emzirme gibi fonksiyonlarının korunarakistenilen küçültmenin ve şeklin sağlanması, minimal iz kalması, uzun dönemde şeklinkorunması ve tekrar sarkıklık oluşmamasıdır.Biz yaptığımız bu çalışmada Graf, İnferior, Lejour, McKissock tekniklerini yukarıdabelirtilen temel amaçları sağlama konusunda karşılaştırdık. Ortalama 2,5 yıllık takiplerimizdebu tekniklerde oluşan değişikliklerin ölçülmesi ile objektif bir biçimde değerlendirmesinisağlayan yeni bir fotografik analiz yöntemini geliştirdik. Bu metodda hastaların preoperatif,erken postoperatif (postoperatif 1-6 ay) ve geç postoperatif (postoperatif 1-5 yıl) klavikula ortanoktası-nipple (KN), sternal çentik-nipple (SN) mesafeleri ölçülmekte ve daha sonrafotoğrafları standart olarak 1,5 metre mesafeden rutin olarak dijital fotoğraf makinesi ilealınmaktadır.Bu çalışmada ölçümler arası değişikliklerin objektif olarak görülmesi vedeğerlendirilmesini sağlamak amacıyla fotoğraflar bilgisayar ortamında Adobe Photoshop CS(Adobe Systems, Inc., San Jose, CA) programı kullanılarak çalışıldı Gerçek ölçümlere uygunkalibrasyon sağlanarak önce preop ile erken postop resimler birbirleri üzerine çakıştırılıp86üstteki resmin opasitesi düşürülerek değişimler objektif bir biçimde değerlendirildi. Nipple yerdeğiştirme miktarı (NYM), KN ve SN değerleri ölçüldü. Sonra aynı işlem ve ölçümler erkenpostop ve geç postop resimler üzerinde yapıldı.Çalışmamızda bu belirttiğimiz dört tekniği kendi arasında hem klinik hem de istatistikselaçıdan değerlendirdik. Elde edilen ölçümlerin istatistiksel analizine göre Graf tekniği uzundönemde en iyi stabil kalan tekniktir. Daha sonra inferior teknik ve Lejour tekniği gelmektedir.En az stabil kalan teknik ise McKissock tekniği olup daha sonra Lejour tekniği gelmektedir.Skar oranı McKissock ve inferior pedikül tekniklerinde Graf ve Lejour tekniklerinden dahafazla görülmektedir. Duyu en iyi Graf tekniğinde daha sonra ise inferior tekniktekorunabilmektedir. Pitozis oranı ve NAC'de yer değiştirme miktarı Lejour tekniğinde Graftekniğine göre daha fazla olmakta ancak McKissock ve inferior tekniğe göre ise daha azgörülmektedir. Graf tekniği ortalama 400 gr civarında yapılacak minimal redüksiyonlar içinuygun bir metoddur. Lejour tekniği ortalama 800 gr eksizyon yapılacak vakalar için uygundur.Psödopitozis deformitesi en sık olarak McKissock tekniğinde karşımıza çıkmaktadır. Enönemli avantajı ise geniş rezeksiyonlara imkan vermesi ve preoperatif planlama kolaylığıdır.Sonuç olarak orta ve küçük memelerde Graf tekniğini daha büyük memelerde iseinferior tekniği önermekteyiz. Sunduğumuz analiz yöntemi, hastalarda postoperatif dönemdekideğişikliklerin ve hatta yara iyileşmesine bağlı oluşabilen en ufak deformasyonları bilemilimetrik düzeyde bir hassasiyet ile karşılaştırabilmeyi mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYReduction mammaplasty is one of the most common operations among the plasticsurgery procedures that needs an exact experience and professionality. It seems that muchmore as an aesthetic procedure, it is a reconstructive operation basicly Basic targets ofreduction mammaplasty are providing the desired reduction and shape with minimal scar byprotecting the breast feeding and the sensitivity and also protecting the shape and preventingof recurren pitosis in long term.In our study we compared Graf, Inferior, Lejoure and McKissock techniques forproviding the basic principles above mentioned. We improved a photographic analysis metodthat measuring and evaluating objectively the changes in these technique in mean 2.5 yearsfollow up. In this metod mid-clavicula-nipple (CN) and sternal notch-nipple(SN) distancesmeasured and than taken photographs of early postoperatively (postoperatively 1-6 months)and late postoperatively(postoperatively1-5 years) rutinly by a digital photograph machinefrom a distance of 1.5 m preoperatively.In this study photographs were examined on computer using Adobe Photoshop CS(Adobe Systems, Inc., San Jose, CA) programme for the purpose of to see and evaluate thechanges between measurements objectively. After providing the appropriate calibration forthe real measurements, firstly preoperative and early postoperative photos collide on eachother, decreasing the opacity of the upper photo, then changes evaluated objectively. Nippletranspozition distance(NTD), CN and SN were measured. The same procedure andmeasurements were done on the early postop and late postop photos.88In our study we evaluate these four technique between each other clinically andstatistically. Graf technique is the most stabil technic for the long term for statistical analysisof the measurements. Then comes Inferior and Lejoure techniques. The most unstabiltechnique is the McKissock technique and then comes Lejoure technique. Scar ratio is higherin the McKissock and Inferior technique than Graf and Lejoure technique. Sense of themamma is protected beter by Graf technique and Inferior technique. Ratio of ptosis and NTDis higher in Lejoure technique than Graf technique but it is smaller than McKissock andInferior technique. Graf technique is suitable for the redüctions that are aproximately 400 g.However Lejoure technique is suitable for the cases that will excited aproximately 800 g.Pseudoptozis deformity is seen most frequently in McKissock technique. But its mostimportant advantage is possibilityof extensive resections and preoperative easy planning. As aresult we suggest Graf technique for the small and medium mammas, Inferior technique forthe big mammas.The analysis metod we presented, can compare the postoperative changes and minimalscars in patients with milimetric sensitivity.