Hemşirelerde bel ağrısını önlemeye yönelik geliştirilen eğitim programının etkinliği
The effectiveness of the education program developed to prevent the back pain of nurses
  1. Tez No: 194862
  2. Yazar: AZİZE KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Low back pain, education, nursing, occupational disease, risk factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma hemşirelerde bel ağrısının önlenmesine yönelik bir eğitim programının geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla eylem araştırması olarak yapılmıştır. Çalışmaya Bolu İli Merkezi' nde yer alan dört hastanede çalışan ve hasta bakımına katılan toplam 60 hemşire alınmıştır. Çalışma 6.05.2004- 5.11.2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen eğitim programı, hemşirelere toplam dört saatte ve araştırmacı tarafından geliştirilen eğitim kitapçığına paralel olarak verilmiştir. Eğitimden önce hemşirelere tanıtıcı özelliklerine yönelik anket uygulanmış; eğitimden önce, hemen sonra ve üç ay sonra hemşirelerden“hemşirelerin bel ağrılarının önlenmesine yönelik bilgilerinin belirlenmesi”formunu doldurmaları istenmiştir. Aynı zamanda eğitimden önce, hemen sonra ve üç ay sonra gözlem formu yardımıyla hemşirelerin, belirlenen beş uygulamayı gerçekleştirrme durumları incelenmiştir. Yapılan çalışma sonunda hemşirelerin %85.0' inde bel ağrısı olduğu ve hemşirelerin %81.7' sinin daha önceden bel ağrısını önlemeye yönelik bir eğitim almadıkları belirlenmiştir. Eğitim öncesine göre, eğitimden hemen sonra hemşirelerin bilgi düzeyleri artmıştır (p0.017). Anahtar Kelimler: Bel ağrısı, eğitim, hemşirelik, mesleki hastalık, risk faktörler
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a action research, to develop an educational program to prevent back pain of nurses and evaluate its effectiveness. A total of 60 nurses who providing patient care and working in four hospitals in Center of Bolu State were included in this study and the study was carried out from 6.05.2004 to 5.11.2004. The improved educational program was provided to the nurses within four hours, concomitantly with a booklet developed by researcher for this training. A questionnaire was also given to these nurses about introductory characteristics and nurses were asked to fulfill questionnaires“determination of nursing knowledge level about prevention low back pain”before, immediately after and three months after the education program. At the same time, the skills of nurses on predetermined five practices were investigated by an observation form. At the end of the study, results indicated that 85.0% of nurses had back pain and 81.7% of the nurses had no education in relation to prevention of back pain before time. Compared to the situation prior to the education, the knowledge level of nurses was higher immediately after the education (p0.017).