Sanayide çalışan 20-24 yaş grubu erkeklerin yaşam kalitesi ve riskli davranışlarının belirlenmesi
Assessing the quality of life and risky behaviors of 20-24 years old males working in industrial estates
  1. Tez No: 194868
  2. Yazar: TAHSİN GÖKHAN TELATAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİLAL ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Gençler, Yaşam Kalitesi, Riskli Davranışlar, WHOQOL-BREF, Working Youth, Quality of Life, Risky Behaviors, WHOQOL-BREF
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZETTahsin Gökhan Telatar, Sanayide Çalışan 20-24 Yaş Grubu Erkeklerin Yaşam Kalitesive Riskli Davranışlarının Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, HalkSağlığı Tezi, Ankara, 2007Kesitsel tipteki araştırmada, 20-24 yaş grubundaki çalışan genç erkeklerin bazı sosyo-demografik özellikleri, yaşam tarzı özellikleri, riskli davranışları ve yaşam kalitelerininbelirlenmesi ve yaşam kalitelerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Ankara İli Siteler ve OSTİM Bölgeleri'ndeki çeşitli atölyelerde çalışan, 20-24 yaş grubu gençerkekler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örnek büyüklüğü her bölge içinayrı ayrı 368 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sırasında toplam 800 kişiye ulaşılmıştır. Veriler121 soruluk standardize edilmiş anket formun aracılığıyla yüz yüze görüşme tekniği iletoplanmıştır. Yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü tarafındangeliştirilmiş WHOQOL-BREF ölçeğinin 27 soruluk Türkçe versiyonu kullanılmıştır.Araştırmaya katılan gençlerin yaş ortalamaları 21,8±1,4 yıl olarak hesaplanmıştır ve %42,4'ü,ilköğretim mezunudur.WHOQOL-BREF ölçeği ile değerlendirilen yaşam kalitesinin farklı alanlarına; genel sağlıkalgısının olumlu olması, düzenli fizik aktivite yapmak, işe yürüyerek gidip gelmek (SosyalAlan puanını azaltmaktadır), günlük uyku süresinin artması (Sosyal Alan puanınıazaltmaktadır), aylık gelirin artması, arkadaşlık kurarken cinsiyet farkı gözetmemek, sigarakullanmamak, evli olmak, ifadeye göre hesaplanan beden kitle indeksinin normal olması,işyerindeki çalışanlarla ve erkek arkadaşlarıyla ilişkisinin iyi olması, kumar oynamamak,nargile kullanmamak (Sosyal Alan puanını azaltmaktadır) ve son bir yıl içinde şiddete maruzkalmamış olmak olumlu etki etmektedir. Bunun yanı sıra riskli davranışlar olarak tanımlanan;otomobilde yolcu iken emniyet kemeri kullanmamak, para karşılığı cinsel ilişki yaşamak, sonbir yıl içinde şiddet uygulamış olmak ve son bir ay içinde yanında silah taşımış olmak,gençlerin yaşam kalitelerini daha yüksek algılamalarını sağlamaktadır.Genç erkeklerin riskli davranışlarının azaltılmasında toplumdaki erkek rolünün değişmesigerektiği ve yaşam kalitesi çalışmalarında bireylerin yaş gruplarına uygun riskli davranışlarında değerlendirilmesinin sonuçların daha doğru yorumlanmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTahsin Gökhan Telatar, Assessing the Quality of Life and Risky Behaviors of 20-24Years Old Males Working in Industrial Estates, Hacettepe University Faculty ofMedicine, Thesis in Public Health, Ankara, 2007In this cross-sectional study it?s aimed to determine some of the socio-demographiccharacteristics, life styles, risk behaviors and quality of life and factors affecting quality of lifeof 20-24 years old male workers.Universe of the study was composed of 20-24 years old male workers in Siteler and OSTİMindustry districts in Ankara. Sample size was calculated as 368 for both districts and totally800 male workers were included in to the study. Data was collected by a structuredquestionnaire consists of 121 questions through face to face interview. Quality of life wasassessed by World Health Organization?s Turkish version of WHOQOL-BREF scale.Mean age of the respondents in Siteler and OSTİM Districts were 21.8±1.4 years and21.7±1.4 years respectively. Of the participants, 42.8% in Siteler and 42.0% in OSTİM weregraduated from primary school.Having positive health status perception, regular physical activity, going to workplace bywalking (bad for Social Field), long daily sleep duration (bad for Social Field), high monthlyincome, not discriminating gender during friendships, not smoking, having body mass indexin normal levels (calculated from attendee?s declarations), having good relations with malefriends and friends from the workplace, not gambling, not using water pipe (bad for SocialField) and not having exposed to violence in last year were found to be positive for differentfields of quality of life.Nevertheless, some risky behaviors that can affect health negatively were also found toincrease the perceived quality of life among young people like; not using seatbelt as apassenger, having sexual relations against payment, perpetrating violence in last year andcarrying a kind of weapon in last month.Changing the ?gender role? in society is essential for preventing young males from negativehealth affects of such risk behaviors. It?s recommended to assess appropriate risk behaviors ofindividuals according to their age groups in Quality of Life researches in order to makehealthy considerations.