Astımlı çocuklarda CCL28 düzeyinin araştırılması
The detection of CCL28 level in the asthmatic children
  1. Tez No: 194883
  2. Yazar: FİLİZ DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. NEDRET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, kemokin, CCL28, Asthma, Chemokine, CCL28
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
IVASTIMLI ÇOCUKLARDA CCL28 DÜZEY N N ARAŞTIRILMASIÖZETAstım, çocukluk çağında çok sık rastlanan kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Astımlıbireylerde IgE ve eozinofil düzeylerinin yükselmesi tanıda kullanılmakla birlikte astımetiyolojisi tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Astım immünolojisinde IL-2, IL3, IL4,IL5, IL6, IL9, IL10, IL12, IL13 gibi sitokinler ve CCL5 ve CCL11 gibi kemokinlerönemli roller üstlenirler. Astım etiyolojisinde inflamasyonun da önemi vardır. CCkemokinlerden olan CCL28'in düzeyinin inflamasyonlu olgularda yükseldiği tespitedilmiştir.Bu çalışmanın amacı astım sürecinde CCL28 düzeyinin belirlenmesidir. Bu çalışmada,Erciyes Üniversitesi Pediatri polikliniğinde astım tanısı almış, 3-14 yaş grubu 53 hastaçocuk ve kontrol grubu olarak 16 sağlıklı çocuktan alınan serum örneklerikullanılmıştır. CCL28 analizi ELISA, CRP analizi nefelometri yöntemiyle yapılmıştır.Ayrıca hasta ve kontrol gruplarında IgE, eozinofil yüzdeleri ve eozinofil sayıları taspitedilmiş, yaş, kilo, boy, ailede alerji hikayeleri kaydedilmiştir.Astım ile IgE, atopi, aile atopi öyküsü, eozinofil sayısı ve eozinofil yüzdesi arasındaistatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna karşın astım ile CRP ve CCL28düzeyleri arasındaki istatistiksel açıdan anlamlı ilişki belirlenmemiştir. CCL28 düzeyiile yaş, kilo, boy, cinsiyetler arasındaki istatistiksel açıdan ilişki bulunmamıştır. CCL28ile IgE düzeyi, eozinofil sayıları ve yüzdeleri arasında istatistiksel açıdan negatif, CRPdüzeyi arasında ise pozitif korelasyon saptanmıştır.Sonuç olarak, CCL28 ile IgE düzeyi, eozinofil sayıları ve yüzdeleri arasında istatistikselaçıdan negatif korelasyon göstermesi, CCL28'in alerjik reaksiyonlarında rol almadığıveya rolünün az olduğunu gösterebilir. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaçolduğu görülmektedir. CCL28 ile CRP arasında pozitif korelasyonun bulunması,inflamasyonun neden olduğu hastalıklarda CCL28'in belirleyici parametre olarakkullanılabileceğini belirtmektedir. Ancak bu konuda daha ileri çalışmalar yapılmasıgerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VTHE DETECT ON OF CCL28 LEVEL N THE ASTHMAT C CH LDRENABSTRACTAsthma is a desease frequently encountered during childhood. In asmatic individuals,the increased level of IgE and eosinophils could be used in diagostic, the etiology ofasthma has not been well understood. Cytokins such as IL2, IL3, IL4, IL5, IL6, IL9,IL10, IL12, IL13 and chemokines like CCL5 and CCL11 play an important role in theimmunology of asthma. Inflamation is also important in asthma etiology. In the casesof inflammations, it has been determined that the level of CCL28 chemokine of CCgroups has increased.The aim of the study was to determine CCL28 levels during asthma. In this study,serum samples were used from 53 children diagnosed with asthma aged from 3 -14years and a control group consisting of 16 children at Erciyes University, PediatricClinic. CCL28 was analysed by using ELISA and CRP by nephelometric methods. IgE,eosinophil percent and the number of eosinophil was determined from patient andcontrol groups age, height, weight family allergy history was recorded.It has been found that the relationship between asthma and IgE, atopy, family atopylevel, number of eosinophil and the percentage of eosinophil is statistic significant. Onthe contary, asthma and the level of CRP and CCL28 was found to be statisticallyinsignificant. The relationship between CCL28 and age, weight, height and gender wasstatistically insignificant. CCL28 and IgE, the correlation between eosinophil numberand percentange has a negative statistical relationship, their is a positive correlationbetween the level of CRP.Since there is a negative correlation between CCL28 and IgE level, eosinophil numberand percentage, it can be concluded that CCL28 plays a slight role or does not play arole in allergic reactions. As there is a positive correlation between CCL28 and CRP,CCL28 could be used as determining parameter for the illness which has been causedby inflamation. These results suggest that further studies are needed for betterunderstanding of these cases.