Deneysel olarak ratlarda oluşturulan disk hernilerinde metil prednizolon ve meloksikamın etkilerinin araştırılması
The efficiacy of methylprednisolone and meloxicam in experimental disc herniations in rats
  1. Tez No: 194896
  2. Yazar: ESER BERKYÜREK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Nöroşirürji, Patoloji, Neurology, Neurosurgery, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Disk hernisi, nflamatuar reaksiyon, Metil prednizolon, Meloksikam, Disc herniation, Inflammatory reaction, Methylprednisolone, Meloxicam
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
IIIÖZETDENEYSEL OLARAK RATLARDA OLUŞTURULAN D SK HERN LER NDEMET L PREDN ZOLON VE MELOKS KAMIN ETK LER N NARAŞTIRILMASIDr. Eser BERKYÜREKUzmanlık tezi, Nöroşirürji Anabilim DalıTez danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ALPTEK NMayıs 2007, 81 sayfaLomber disk hernilerinde, mekanik bası olmadan nukleus pulpozusa karşımeydana gelen inflamatuar reaksiyonla sinir kökünde yapısal ve fonksiyoneldeğişiklikler görülmektedir. Bu çalışmada, metil prednizolon ve meloksikamın budeğişiklikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Deneyde 40 adet Wistar cinsi sıçan 5 gruba ayrıldı. Deneklerin sol L5 sinir köküve L5-L6 intervertebral diski ortaya konuldu. Sham (V.) grup hariç, diğer gruplardakideneklerde disk içine bir miktar hava verilerek disk modeli oluşturuldu. I. gruba metilprednizolon ve meloksikam, II. gruba meloksikam, III. gruba metil prednizolon tedavisiverildi ve bu tedaviler 5 gün boyunca uygulandı. Kontrol (IV.) grubuna herhangi birtedavi uygulanmadı. Bütün grupların hasar öncesi sinir iletim hızı ölçüldü. 7 gün sonra,yürüme analizi yapılarak, tekrar grupların sinir iletim hızı ölçüldükten sonra bütündeneklerin sol L5 sinir kökü histopatolojik inceleme için alındı.Sonuç olarak, nukleus pulpozusun mekanik bası olmadan sinir kökündeinflamatuar reaksiyonla, sinir iletim hızında yavaşlamaya, siyatik fonksiyon indeksindeazalmaya ve endonöral ödemde artmaya neden olduğu görüldü. Ayrıca bu çalışmasonucunda metil prednizolonun, meloksikamın ve iki ilacın birlikte kullanımının siniriletim hızındaki düşmeyi azalttığı, siyatik fonksiyon indeksini arttırdığı ve endonöralödemi azalttığı görülmüştür. Tedavi grupları kendi aralarında karşılaştırıldığında isetedavi etkinliklerinin birbirlerine üstünlükleri olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
IVABSTRACTTHE EFFICIACY OF METHYLPREDNISOLONE AND MELOXICAM INEXPERIMENTAL DISC HERNIATIONS IN RATSDr. Eser BERKYUREKResidency thesis, Department of NeurosurgerySupervisor: Assist. Prof. Mehmet ALPTEKINMay 2007, 81 pagesIn lumbar disc herniations, functional and structural changes induced byinflammation due to nucleus pulposus have been observed at the nerve root withoutmechanical compression. In this study, the efficiacy of methylprednisolone andmeloxicam on these changes were investigated.Fourty Wistar rats were used in this study and divided into 5 groups. The left L5nerve root and L5-L6 intervertebral disc were exposed. A disc model was produced byinjecting air into the disc space in each group except sham (V.) group. The first groupwas treated with methylprednisolone and meloxicam, second with meloxicam, third withmethylprednisolone. The therapy continued for 5 days. No treatment was applied to thecontrol (IV.) group. In all of the groups, nerve conduction velocity was measured beforethe damage. Seven days later walking analysis had been done, then the nerve conductionvelocity was measured again and left L5 nerve root was removed for histopathologicalinvestigation.Finally, it has been seen that, the inflammatory reaction induced by nucleuspulposus at the nerve root led to a decrease in nerve conduction velocity, sciatic functionindex and an increase in the endoneural edema without mechanical compression.We observed that, the use of methylprednisolone and meloxicam alone ortogether decreased the reduction of nerve conduction velocity, increased the sciaticfunction index and reduced the endoneural edema. However when treated groups werecompared with each others, no superiority were observed between the effects.