Sıçanlarda oluşturulan deneysel intraserebral hematomlarda siklosporin-A ve deferoksamin'in etkilerinin araştırılması
The effect of cyclosporine-A and deferoxamine on experimental ntracerebral hemorrhage in rats
- Tez No: 194897
- Danışmanlar: PROF. ABDULVAHAP GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Patoloji, Neurosurgery, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Deforoxamine, Intracerebral hematoma, Cyclosporine-A
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ivÖZETSIÇANLARDA OLU TURULAN DENEYSEL NTRASEREBRALHEMATOMLARDA S KLOSPOR N-A VE DEFEROKSAM N' NETK LER N N ARA TIRILMASIDr. lhan BÜYÜKBE EUzmanlık Tezi, Nöro irürji Anabilim DalıTez Yöneticisi:Prof.Dr. Abdulvahap GÖKMayıs 2007, 68 sayfaBu çalı mada, immünosupressif etkiye sahip siklosporin A (Cs-A) ve bir demirelatörü olan deferoksaminin (DFO), sıçanlarda olu turulan deneysel intraserebralhematom (ISH)'larda birlikte kullanımı sonucu olu an etkiler, histopatolojik olarakara tırılmı tır.Bu çalı mada 38 adet Wistar cinsi rat kullanıldı. Genel anestezi altında tümdeneklere stereotaktik frame uygulandı. Steril artlar altında burr-hole açılarak 0.2cc'lik otolog tam kan enjeksiyonu ile SH olu turuldu.Hematom olu turulan denekler tedavi ba langıç zamanlarına göre 4 gruba ayrıldı.Grup I'de (n=9) intraperitoneal yolla ilk 30 dakikada Cs-A (20 mg/kg) ve DFO(100mg/kg) yükleme dozlarına ba landı. Grup II (n=9), Grup III (n=10)'de Cs-A veDFO yükleme dozlarına sırasıyla 1. ve 4. saatlerde ba landı. Grup IV'e (n=10, kontrolgrubu) ise herhangi bir tedavi uygulanmadı. Tüm gruplarda (kontrol grubu hariç) Cs-A(10 mg/kg intraperitoneal yolla günde 1 defa, 3gün ) ve DFO (100 mg/kg her 12 saatte,1 defa, 3gün) idame tedavisi uygulandı. Tüm denekler 3. günün sonunda histopatalojikçalı ma için sakrifiye edildi.Sonuçta histopatolojik olarak bütün gruplar ele alındı ında (Kruskall-Wallis varyansanalizi ve Mann Whitney-U testi kullanılarak), kontrol grubuna göre tüm tedavigruplarında ödem parametresinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmü tür(p0,05). Siklosporin A veDeferoksaminin olu turdu u nöroprotektif etkilerin mekanizması henüzbilinmemektedir. Bununla beraber bu ajanların mekanizmalarını Fe ve Ca++ ++iyonlarına ba ımlı hücre hasarını inhibe ederek göstermeleri muhtemeldir.Anahtar Kelimeler : Deferoksamin, ntraserebral hematom, Siklosporin-A
Özet (Çeviri)
vABSTRACTTHE EFFECT OF CYCLOSPORINE-A AND DEFEROXAMINE ONEXPERIMENTAL INTRACEREBRAL HEMORRHAGE IN RATSDr.Ilhan BUYUKBESEResidency Thesis, Department of NeurosurgeryThesis moderator: Prof.Dr. Abdulvahap GOKMay 2007, 68 pagesIn thıs study the effects of immunosupressor Cyclosporine-A (Cs-A) and ironchelator deferoxamine (DFO) were investigated histopathologically on experimentalintracerebral hematomas (ICH) in rats.Thirty eight wistar rats were used. After a stereotactic frame was applied to allanimals, a burr-hole was made and intracerebral hemorrhage occured by injecting 0,2 ccautologous blood.The animals were divided in four groups. In group I (n=9) the loading dose of Cs-A(20mg/kg) and DFO (100 mg/kg) was given intraperitoneally in the first 30th minute. Ingroup II (n=9) and group III, (n=10) the same doses of the drugs were given at the 1stand 4th hours respectively. In group IV (n=10,control group) no treatment was ofapplied. Cs-A in a dosage of 10 mg/kg once a day and DFO 100 mg/kg two times a daywere given intraperitoneally for three days on a continuiting of the treatment. Theanimals were sacrificed after 3 days for histopathological evaluation.The histopathological differences of groups induced by oedema, inflamation andnecrosis were investigated by Kruskall -Wallis variant analysis and Mann Whitney-Utest. Significant statistical decrease was observed in oedema formation (p0,05).The neuroprotective mechanism of Cs-A and DFO hasn?t been known yet. It is probablethat. The mechanism could be inhibition of cell injury due to Fe++ and Ca++ ions.