Fonksiyonel dispepsili hastalarda helicobacter pylori infeksiyonunun safra kesesi motilitesi ve plazma kolesistokinin düzeyleri üzerine etkisi
The effect of helicobacter pylori infection on gallbladder motility and plasma cholecystokinin levels in patients with functional dyspepsia
  1. Tez No: 195603
  2. Yazar: FERDA AKBAY HARMANDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLBİN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Patoloji, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, safra kesesi motilitesi, kolesistokinin, fonksiyonel dispepsi, Helicobacter pylori, gallbladder motility, cholecystokinin, functional dyspepsia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı endoskopi laboratuvarında Temmuz 2006- Haziran 2007 tarihleri arasında, dispeptik yakınmalarla gastroskopi uygulanan ve fonksiyonel dispepsi tanısı alan 50 olgu, hızlı üreaz testi ve histopatoloji ile Helicobacter pylori (+) ve (-) olarak 2 gruba ayrıldı. Grupların, açlık ve postprandiyal 30, 60, 90, 120. dakikalarda ultrasonografik yöntemle kese volümleri ölçüldü ve ejeksiyon fraksiyon değerleri hesaplandı. Tüm olguların açlık plazma kolesistokinin seviyelerine ELISA yöntemi ile toplu olarak bakıldı. Çalışmada, Helicobacter pylori infeksiyonunun kese motilitesine ve açlık plazma kolesistokinin düzeylerine olası etkisi araştırıldı. Helicobacter pylori infeksiyonu (+) olgularda, safra kesesi açlık volüm değerlerinin, Helicobacter pylori (-) olanlardan anlamlı olarak fazla olduğu saptandı. Helicobacter pylori (+) ve (-) olgularda postprandiyal 30, 60, 90 ve 120. dakikalarda ölçülen en küçük kese volümü olan rezidüel volüm değerleri arasında fark bulunmadı. Açlık ve rezidüel volüm ile hesaplanan ejeksiyon fraksiyon değerlerinin de infeksiyonun varlığından etkilenmediği görüldü. Sadece postprandiyal 60. dakikada hesaplanan ejeksiyon fraksiyonu, Helicobacter pylori (+) olgularda anlamlı derecede düşük bulundu. Bu durum, Helicobacter pylori (+) olgularda safra kesesi açlık volümünün fazla olduğunu ve muhtemelen postprandiyal 60 dakikada kese motilitesinin yavaş olduğunu düşündürmektedir. Çalışmada safra kesesi motilitesini etkileyebileceği belirtilen diğer bazı etkenler ve biyokimyasal değerlere de bakıldı. Açlık volümü ile yaş ve vücut kitle indeksi arasında anlamlı pozitif bir ilişki bulundu. Rezidüel volüm ise yaş ve vücut kitle indeksi yanısıra açlık kan şekeri ve trigliserid değerleri ile anlamlı derecede korele idi. Ejeksiyon fraksiyonu değerleri ile açlık kan şekeri ve trigliserid değerleri arasında negatif, HDL değerleri arasında pozitif korelasyon bulundu. Helicobacter pylori (+) olgularda açlık plazma kolesistokinin seviyeleri, istatistiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu. Olgularda kese motiltesi ile kolesistokinin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Fifty patients subjected to gastroscopy because of dyspeptic complaints and diagnosed as functional dyspespia in Trakya Üniversity Medical Faculty Gastroenterology Deparment endoscopy labarotory between July 2006 and June 2007 were divided into two groups as Helicobacter pylori positive and negative, according to rapid urease test and histopathological examination. In both groups, gallbladder volumes were measured by ultrasonographic method in fasting state and postprandial 30, 60, 90 and 120 minutes and ejection fraction values were calculated. All patients? fasting plasma cholecystokinin levels were determined by ELISA method. In this study, the effect of Helicobacter pylori infection on gallbladder motility and fasting plasma cholecystokinin levels was investigated. Gallbladder fasting volume values in Helicobacter pylori positive subjects were found significantly higher than in Helicobacter pylori negative group. Residual volume values defined as the smallest postprandial volume were not different between two groups. It was found that the ejection fraction values calculated by using fasting and residual volume were not effected from the infection. Only ejection fraction, calculated in postprandial 60 minutes, was found significantly lower in Helicobacter pylori positive subjects. This situation is to be tought that gallbladder fasting volume is greater and possibly postprandial 60 minutes motility is slower in Helicobacter pylori positive subjects. In this study, some other factors and biochemical parameters that can effect gallbladder motility stated as before were evaluated. A significant positive correlation was found between fasting volume, age and body mass index. Residual volume is significantly correlated age and body mass index like as fasting plasma glucose and triglyceride levels. Ejection fraction values were found negatively correlated with fasting plasma glucose levels and triglycseride levels but positively correlated with high density lipoprotein levels. Fasting plasma cholecystokinin levels were found statistically significantly low in Helicobacter pylori positive subjects. İn our patients no significant difference was found between gallbladder motility and cholecystokinin levels.