Rutin abdominal bilgisayarlı tomografi uygulamalarında venöz varyasyonların ve sıklıklarının değerlendirilmes
Evaluation of prevalence rates of venous variants on routine abdominal computed tomography
  1. Tez No: 195602
  2. Yazar: SACİT EMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN GENÇHELLAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: abdominal, bilgisayarlı tomografi, venöz varyasyonlar, abdominal, computed tomography, venous variants
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızın amacı bilgisayarlı tomografi ile abdominal venöz varyasyonların cinsiyete göre sıklıklarının değerlendirilmesidir. Abdominal venöz varyasyonları belirlemek özellikle abdominal operasyonlarda, transplantasyonlarda ve damar içi girişimlerin preoparatif değerlendirilmesinde önemlidir. Çalışma kapsamına 445 kadın, 556 erkek toplam 1001 hasta alınmış ancak çeşitli sebeplerden dolayı 84 hasta değerlendirme dışı bırakılmıştır. Olgular, General Electric Hi Speed NX/i sys 8.10 dual dedektörlü spiral bilgisayarlı tomografi cihazı ile dinamik incelemeler sonunda elde edildi. Olguların 142'sinde (%15,5) hepatik ven varyasyonu bulunmuştur. 774 olguda (%84,4) normal seyirli hepatik ven (Tip 1), 78 inde Tip 2 hepatik ven (%8,5), 8'inde Tip 3 hepatik ven (%0,9), 4'ünde Tip 4 hepatik ven (%0,4) ve 52'sinde Tip 5 hepatik ven (%5,7) gözlemlenmiştir. Olguların 110'unda (%12) portal ven varyasyonu saptanmıştır. 807 hastada (%88) ise normal seyir (Tip 1), 45 olguda Tip 2 portal ven (%4,9), 51 olguda Tip 3 portal ven (%5,6), 14 olguda Tip 4 portal ven (%1,5) saptanmıştır. Olguların 5'inde (% 0,5) inferior vena kava varyasyonu saptanmıştır. 912 hastada (%99,5) normal seyirli inferior vena kava (Tip 1) bulunmuştur. 3'ünde Tip 2 inferior vena kava %0,3 ve 2 `sinde Tip 3 inferior vena kava %0,2 oranında bulunmuştur. Olguların 174'ünde (%19) renal ven varyasyonu saptanmıştır. Hastaların 743'ünde (%81) normal seyir olan Tip 1 renal ven izlenmiştir. 29 olguda Tip 2 renal ven (%3,2), 52 olguda Tip 3 renal ven (%5,7), 87 olguda Tip 4 renal ven (%9,5), 3 olguda Tip 5 renal ven (%0,3) ve 3 olguda Tip 6 renal ven (%0,3) bulunmuştur. Hepatik ven, portal ven, renal ven ve inferior vena kava varyasyonlarının dağılımının cinsiyetlere göre istatistiksel olarak (p>0,05) anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the frequency of the abdominal venous variants according to the sexes with routine abdominal computed tomography. Identifying the abdominal venous variants is crucial, especially for preoperative evaluations of abdominal surgeries, transplantations and intra vascular operations. In total 1001, 445 women and 556 men, cases were taken into study, however for some reasons 84 cases were left out of study. All computed tomography scans were obtained by using a two- channel multi dedector computed tomography scanner (General Electric Hi Speed NX/i sys 8.10). Hepatic vein variants were detected in 142 (15,5%) patients. Standard hepatic vein anatomy in 774 (84,4%) patients, Type 2 hepatic vein in 78 (8,5%) cases, Type 3 hepatic vein in 8 (0,9%) patients, Type 4 hepatic vein in 4 (0,4%) cases and Type 5 hepatic vein in 52 (5,7%) cases were observed. Portal vein variants were identified in 110 (12%) patients. Standard anatomy (Type 1) was observed in 807 (88%) cases. Type 2 portal vein was detected in 451 (4,9%) cases. Type 3 portal vein was identified in 51 (5,6%) patients and Type 4 portal vein was observed in 14 (1,5%) cases. 2 Inferior vena cava variants were identified in 5 (0,5%) patients. Standard inferior venae cava anatomy was observed in 912 (99,5%) cases, Type 2 inferior venae cava in 3 (0,3%) patients and Type 3 inferior venae cava in 2(0,2%) patients were detected. Renal vein variants were identified in 174 (19%) cases. Standard anatomy (Type 1) was observed in 743 (81%) patients. In 29 (3,2%) cases Type 2 renal vein, in 52 (5,7%) cases Type 3 renal vein, in 87 (9,5%) cases Type 4 renal vein, in 3 (0,3%) cases Type 5 renal vein and in 3 (0,3%) cases Type 6 renal vein were identified. When the prevalence rates of hepatic vein, portal vein, renal vein and inferior vena cava variants analyzed according to the sexes, a significant statistical correlation wasn?t determined (p>0,05).