Sınır kişilik bozukluğunda bölgesel beyin kan akımı
Detection of cerebral blood flow in borderline personality disorder
  1. Tez No: 195612
  2. Yazar: RUGÜL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ABAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır kişilik bozukluğu, Tek Foton Emisyon Bilgisayarlı Tomografi, duygulanım dengesizliği, dürtüsel agresyon, Borderline personality disorder, Single Photon Emission Computed Tomography, affective disturbance, impulsive aggression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kişilik bozuklukları toplumda sık görülür. Ayaktan tedavi gören ve hastanede yatan kişilik bozukluğu hastalarının çoğu sınır kişilik bozukluğu tanısı alır. Eş tanı yoğunluğu ve hastaların egosintonik olmaları tanı koymayı zorlaştırır. Bu çalışmanın amacı, halen kesin tedavileri bulunmayan kişilik bozukluklarının tanı aşamasında en tartışmalısı olan sınır kişilik bozukluğunun daha iyi anlaşılabilmesi ve psikiyatrik bozukluklar içindeki yerini alabilmesinin sağlanmasıdır. Bunun için, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Dördüncü Baskıya göre Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme, Klinik Uyarlaması ile değerlendirilen ve eş tanısı olmayan 20 sınır kişilik bozukluğu hastasının beyinlerinin dinlenme durumundaki kan akımları Tek Foton Emisyon Bilgisayarlı Tomografi yöntemi ile görüntülenmiş, bu görüntüler 17 sağlıklı kontrolün beyin kan akımlarıyla ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Gözden Geçirilmiş Üçüncü Baskıya göre Kişilik Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme ile elde edilen hastaların klinik bulgularıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, sınır kişilik bozukluğu hastalarının beyin kan akımlarının kortiko-limbik yapılar arasında işlev bozukluğuna işaret edecek şekilde normal kontrollerden farklılık gösterdiği bulunmuştur. Bu değişikliklerin bozukluğun temel bulgularıyla da uyumlu olduğunun saptanması, sınır kişilik bozukluğunun klinik boyutları göz önüne alınarak yürütülen endofenotip araştırmalarına beyin görüntüleme çalışmalarının katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Personality disorders are frequently seen in the general population. Most of these patients treated for personality disorders, whether they are outpatients or inpatients, have the diagnoses of borderline personality disorder. Because of high comorbidity and patients? egosyntonicity, diagnosis is hard to establish. This study aims to make better understanding of the borderline personality disorder which is the most diagnostic wise controversial personality disorder, for it to take its part in the psychiatric literature. For this purpose, 20 borderline personality disorder patients assessed with Structured Clinical Interview for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Fourth Edition Axis I Disorders, Clinical Version and had no comorbid diagnoses have been assessed with Single Photon Emission Computed Tomography, these images are compared to the cerebral blood flow of 17 healthy individuals and the clinical data that has been gathered via Personality Disorders assessment of Structured Clinical Interview for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-Third Edition-Revised. In conclusion, borderline personality disorder patients cerebral blood flow differed from the controls? and showed corticolimbic dysfunction. As we have found this dysfunctional network?s compatibility with the main symptoms of the disorder, this made us come to the conclusion that neuroimaging may contribute to the endophenotype studies which consider the clinical dimensions of borderline personality disorder as the basis.