Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin sigara ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attitudes and behaviors of medical students to smoking in Trakya University Medical Faculty
  1. Tez No: 195631
  2. Yazar: LEVENT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL KARLIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara içimi, tıp öğrencileri, tıp eğitimi, Smoking, medical students, medical education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tütün kullanımı tüm dünyada insan sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biridir. Başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanılması ciddi hastalıklara ve ölümlere yol açmaktadır. Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan sigara içme alışkanlığının azaltılmasında geleceğin tıp doktorları olan tıp fakültesi öğrencilerinin sigara içme alışkanlıklarının bilinmesi bu nedenle çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin sigara içme prevalansını ve sigaraya karşı bilgi, tutum ve davranışlarını araştırmak, eğitim gereksinimlerini saptamak ve uygun yöntemleri geliştirecek bilgi üretimine katkıda bulunmak idi. Çalışma grubunu 2006 ? 2007 öğretim yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim görmekte olan 854 öğrenci oluşturdu. Öğrencilerin 764'üne (%89.4) (Erkek / Kız: 355 / 403) kimlik bilgileri gizli kalacak şekilde önceden denenmiş anket uygulandı. Anket öğrencilerin demografik özellikleri, sigara içme durumları, barınma durumları aktif ve pasif sigaranın zararları ile ilgili bilgi düzeylerini ve sigara ile ilgili tutum ve davranışlarını içeren sorulardan oluşmaktaydı. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin %25.9'unun sigara içicisi (erkeklerde %36.6, kızlarda 16.3), %4.9'unun bırakmış olduğu, %29'unun denediği, %40.2'sinin hiç sigara içmediği saptandı. Günlük içicilik oranı %20.8 (erkeklerde %30.7, kızlarda % 12.1) saptandı. Arasıra içicilik %5.1 ( erkeklerde %5.9, kızlarda %4.2) saptandı. Erkeklerin kızlara göre daha fazla sigara bırakma oranına sahip olduğu (%6.8'e karşılık %3.3) saptandı. Hiç içmemiş olma oranları kızlarda %46.4, erkeklerde %33.2 olarak saptandı. Deneyenler kızlarda %34, erkeklerde %23.4 olarak saptandı. Sigara deneme yaşı erkeklerde 14.3 ± 4.2, kızlarda 15.3 ± 3.8, düzenli içmeye başlama yaşı erkeklerde 18.2 ± 2.7, kızlarda 18.8 ± 3.2 olarak saptandı. Erkeklerin kızlara göre daha çok ve uzun süre sigara içtiği saptandı. Sigara içme davranışının Sınıf 1'den Sınıf 6'ya kadar arttığı saptandı. İlk üç yılda sigara içme oranının düşük, daha sonraki yıllarda artmış olduğu saptandı. Barınma durumunun sigara içme davranışını etkileyebileciği, özellikle yurtta kalmanın bekar evi ve aile yanına göre daha koruyucu olabileceği düşünüldü. Gümrüksüz?kaçak?bandrolsüz sigara içimi erkek öğrencilerde (%33) kız öğrencilere (%10.2) göre daha fazla saptandı. Sigara dışı tütün mamülü kullanmanın erkekler arasında anlamlı olarak yaygın olduğu (erkeklerde %19.7, kızlarda %7.9) saptandı. Sınıf düzeyi arttıkça sigara kullanımının aktif zararları konusunda bilgi düzeyinin arttığı, preklinik sınıflarda klinik sınıflara göre bilgi düzeyinin düşük olduğu saptandı. Sınıf düzeyi arttıkça pasif sigara maruziyeti konusunda bilgi düzeyinin arttığı, kız öğrencilerin pasif sigara maruziyetinin zararları ile ilgili bilgi düzeyinin erkek öğrencilere göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı. Sonuç olarak, tıp fakültesinde tütün kontrol yöntemlerine ağırlık verilmesi ve tıp fakültesi eğitim müfredatının ilk sınıftan itibaren tutum kazandırmaya yönelik şekilde düzenlenmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Tobacco use is one of the most important risk factor to the health among worldwide. Tobacco pruducts, especially cigarette can lead to severe diseases and mortality. For declining rate of smoking as a preventable major public health problem, it is very important to know smoking attitudes of the medical students as a future medical doctors. In this study we aimed to investigate smoking prevalence and knowledge, attitudes and behaviours of smoking to determine educational needs and make contribution for developing new methods for tobacco control amongst the medical students. In this study 854 students were surveyed in Trakya University Medical Faculty in curriculum year 2006?2007. We conducted a pre-examined questionnaire to 764 students (89.4%) (male / female: 355 / 403). Their identity data were hidden. In the questionnaire, medical students asked for demographic characteristics, smoking behaviours, accommodation, knowledge about harmful effects of active and passive smoking and attitudes and behaviours of smoking. It was found that the rate of the smoking students was 25.9% (male 36.6 %, female 16.3%), quit rate was 4.9 %, the rate of experienced to smoke was 29% and never smoker rate was 40.2%. Frequent smoker rate was 22% (male 30.7%, female 12.1%) and occasional smoker rate was 5.1%. (male 5.9%, female 4.2%). The rate of ex smoker was more in males than females (6.8% - 4.2%). The rate of female never smoker was 46.4% and males 33.2 %. Out of 34 % of females had experienced the smoking whereas 23.4 % of males. The age of starting to smoke was 14.3 ± 4.2 in males and 15.3 ± 3.8 in females, the age of being a regular smoker was 18.2 ± 2.7 in males and 18.8 ± 3.2 in females. We found that males were smoking more and longer time than females. The smoking prevelance was increasing towards the 6th year of the curriculum. Especially it was increasing after the 3th year. It is found that living in the hostels may be more preventive for tobacco use than living with family or friends. The use of duty free - smuggled or not labelled cigarettes was higher in males than females. (33.3 %, 10.2%). Tobacco products usage other than cigarette was significantly higher in males (19.7%, 7.9%). Knowledge of harmful effects of active smoking was increasing towards the 6th year and in preclinic classes the knowledge was lower than the clinic classes. Also it was found that knowledge about passive effects of smoking was increasing towards the 6th year and female students knew more than males about passive smoking. In conclusion, it must be given more importance to the methods of tobacco control in the medical faculty and we thought that for gaining attitudes to tobacco must be started in the first year in medical faculty curriculum.