Tıpta uzmanlık sınavına hazırlanan son sınıf öğrencileri ve yeni mezun hekimlerin acil tıp uzmanlık dalı hakkındaki görüşleri ve tercihlerini etkileyen faktörler
The final year medical students who are preparing for the medical proficiency examination and the factors that affect the opinions or choices of new graduated doctors about the emergency medicine department
- Tez No: 392900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Tıpta Uzmanlık Sınavı, Kariyer planlaması, Uzmanlık seçimi, Emergency Medicine, Medical Proficiency Examination, Career Planning, Specialty Choice
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Uzmanlık eğitimi için öngörülen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), tıp öğrencilerinin ve hekimlerin yaşamında önemli bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavı; toplumun bakış açısı, ekonomik kaygılar, aile baskısı, saygınlık görme isteği, statü sahibi olabilmek gibi birçok nedenle, hekim ve hekim adaylarının tek amacı haline gelmiştir. Ülkemizde tıp fakültesi öğrencileri ve hekimlerin Psikiyatri, Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Patoloji gibi birçok uzmanlık dalı ile ilgili tercihlerini etkileyen çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, Acil Tıp Uzmanlığı hakkındaki tutum, düşünce ve davranışlarını, Acil Tıp Uzmanlığı'nı seçme ve seçmeme nedenlerini araştıran bir çalışma literatürde bulunamamıştır. Çalışmamızda Tıpta Uzmanlık Sınavına hazırlanan son sınıf öğrencileri ve yeni mezun hekimlerin Acil Tıp Uzmanlık dalı hakkındaki görüşlerini ve tercihlerini etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Araştırmada, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim alan son sınıf öğrencilerinden hastanede yüz yüze görüşmeler ile bilgiler toplandı ve anketler elden ulaştırıldı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 2013-2014 yılında eğitim görüp mezun olan hekimlere telefon ve e-posta aracılığı ile anketler ulaştırılarak bilgiler alındı. Uygulanan ankette ilk bölümde cinsiyet, yaş, medeni durum, anne ve babanın eğitim durumları ve meslekleri, ailenin gelir düzeyi, liseyi okudukları şehir, kişilik özellikleri, sigara ve alkol kullanımı şeklinde sosyoekonomik ve demografik özellikleri soruldu. İkinci bölümde tıp fakültesini tercih etme, Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girme ve girmeme sebeplerini, uzmanlık seçimi ve kariyer planlamasında etkili olan faktörleri, prestijli görülen, tercih edilen ve istenmeyen uzmanlık dalları soruldu. Üçüncü bölümde Acil Tıp uzmanlığını seçmeyi ve seçmemeyi etkileyen olumlu ve olumsuz faktörler soruldu. Doldurulan anket formları incelenip verilerin değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra Microsoft Office Excel ve SPSS 16,0 for Windows bilgisayar programları kullanılarak hesaplamalar ve tanımlayıcı istatistiksel analizler yapıldı. 180 son sınıf öğrencisinden ve 120 hekimden bilgi alındı. Katılanların yaş aralığı 22 ile 30'du ve 168'i kadın ve 132'si erkekti. Katılımcıların %20,4'ü Acil Tıp uzmanlığını düşünüyorken; erkekler kadınlara göre daha fazla oranda Acil Tıp uzmanlığını seçmeyi düşündüğünü belirtti. Annenin eğitim durumu arttıkça Acil Tıp seçme oranının düştüğü görüldü. Acil Tıp seçmeyi düşünmede en etkili olan faktörler; uzmanlık dalını sevme ve kişisel ilgi duyma, uzman sayısının az ve iş garantisinin olması, nöbet ertesi mesai devamlılığının olmaması, çalışma ortamında tek olmama, ekiple çalışma durumu ve Acil Tıp stajında Acil Tıp çalışanları arasındaki iletişim ve insan ilişkilerinin iyi olması şeklinde bulundu. Acil Tıp uzmanlığını seçmeyi düşünmemede en etkili olan faktörler ise; bedensel ve ruhsal açıdan fazla yorulma durumu, fiziksel ve sözel şiddete maruz kalma ihtimalinin fazla olması, sağlıklı beslenme, dinlenme olanaklarının az olması, hasta sayısının fazla, ağır, zor ve birçok bölümü ilgilendiren vakaların olması, beden ve ruh sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olması şeklinde bulundu.
Özet (Çeviri)
Medical proficiency examination is one of the most important milestones in their career. This examination has become the only aim of the doctors and future doctors because of the view of the community, economical causes, family pressure, the neeed of respect and having a statue. In our country many studies had been done to discover the reasons of doctors to choose specialties lile psychiatry, primary care medicine, pathology and public health. However no studies on doctors were found about the opinions, behaviours and preferring or not preferring emergency medicine. We aimed to study the factors that affect the opinions and choices of last year students and new graduated doctors who are preparing for the medical proficiency examination on the emergency medicine specialty. In our study, all the information was collected from the students who are studying final year in Trakya University Medical Faculty by face-to-face contacts and the surveys were given by hand. The new graduated doctors ( in 2013-2014 year) received their surveys by telephone and e-mail.In the first part of the survey, socioeconomical and demographic features like gender, age, family education level, marital status, jobs, financial level of family, the city in which they studied high school, personal characteristics, cigarette and alcohol consumption were asked to the participants.In the second part of the survey, the reason to choose medical faculty, the reason to attend or not attending medical proficiency examination, the factors that affect their proficiency and career planning and the names of the specialties that are popular and unpopular were asked.In the third part, the positive and negative factors that affect to choose emergency medicine specialty.All the surveys were completed and statistical analyses were performed by Microsoft Office Excel ve SPSS 16,0 for Windows. The informations were colected from 180 final year students and 120 graduated doctors. The age range was between 22 and 30 and 168 of them were female and 132 of them were male.20,4% of the participants were planning to choose emergency medicine however male population was slightly higher than females. The rate of choosing emergency medicine had found to be decreased by the rise of educational level of mothers. The reasons that affected to choose the emergency medicine were the personal interest in the specialty, the lack of specialists in this field, having job guaranty, free days after the shifts, team works in the field and the good relations between the specialists in the emergency department. However the reasons that affected not to choose the emergency medicine were excessive physical and mental tiredness, the higher rate of violence, the lower rate of healty food intake and resting time, the higher rate of patients, the complicated cases and negative effects on physical and mental health.