Varikoselli olgularda testiküler ven çapı ile reflü hızı, süresi ve testis hacmi arasındaki ilişkilerin renkli doppler ultrasonografi ile gösterilmesi
Demonstration of the relations of vein diameter, reflux velocity and duration as well as testis volume with color doppler ultrasonography in patients with varicocele
  1. Tez No: 195637
  2. Yazar: FERAT ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME ŞERMATOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Varicocele, CDU, Testis atrophy, Vein diameter, Reflux velocity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Varikoselli olgularda testiküler ven çapı ile reflü hızı, süresi ve testis hacmi arasındaki ilişkilerin renkli Doppler ultrasonografi ile değerlendirdiğimiz çalışmamıza benzer çalışmalar bulunmakla beraber, buralarda kullanılan kriterlerin yetersiz ve çelişkili sonuçları olduğunu, varikosel tanısı koyarken daha fazla kriterler kullanmanın daha değerli bilgiler vereceğini düşünüp böyle bir çalışma yapmayı amaçladık.Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalımıza subfertilite ve skrotal ağrı nedeniyle varikosel ön tanısı ile bize skrotal RDUS istemi ile gönderilen 90 kişi hasta grubu ve normal popülasyondaki sağlıklı bireylerden oluşan 41 kişi kontrol grubu olarak kabul edildi.Bizim çalışmamızda ven çapı artışı ile reflü hızı artmaktadır (p0.05). Kontrol grubu ile hasta grubu testis hacimlerini karşılaştırdığımızda hasta grubunda belirgin testis atrofisi olduğunu saptadık (p0.05). Buna göre hasta grubunda düşük dereceli varikosel ile yüksek dereceli varikoselin testis atrofisi üzerine etkilerinin benzer düzeyde olduğunu saptadık. Hasta grubunda reflü hızı artışı ile testis atrofisi artmaktadır (p0.05).Sonuç olarak rutin uygulamalarda varikosel tanısı için kullanılan paremetrelerin yetersiz olduğunu ve bu nedenle ven çapı ölçümüne ek olarak reflü süresi, reflü hızı ve testis hacmi gibi paremetrelerin birlikte değerlendirilmesinin daha değerli bilgiler vereceği sonucuna vardık.Anahtar kelime: Varikosel, RDUS, Testis atrofisi, Ven çapı, Reflü hızı.
Özet (Çeviri)
Although there are similar studies with our study that evaluating the relation between reflux velocity, duration and testis volume with testicular vein diameter by color Doppler ultrasonography, these studies have contradictory results and the criteria investigated in these studies are not sufficient, we planned this study because we think that if we use more criteria in diagnosis of varicocele, we can reach more valuable results.We involved 90 patients who had scrotal pain and subfertility and referred to Harran University Faculty of Medicine Department of Radiology with the assumption of varicocele to have scrotal color Doppler USG and 41 normal control patients.In our study, we found that ther is a significant correlation between vein diameter and the reflux velocity (p0.05). Thus, we determined that low degree and high degree varicocele have similar effect on testis atrophy. Reflux velocity increased with testis atrophy in patients group (p0.05).In conclusion, we determined that parameters employed in diagnosis of varicocele are insufficient, for this reason, in addition to measurement of vein diameter, reflux duration, reflux velocity and testis volume must also be evaluated to have more valuable information.