Koroner arter bypass greft cerrahisinde uygulanan normotermik kardiyopulmoner bypass'ta kardiyak hipotermi ve normoterminin miyokardiyal hasar üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparing myocardial hazardeous effect of hypothermia and normothermia in normothermic cardiopulmonary bypass that used in coronary artery bypass grafting surgery
- Tez No: 195646
- Danışmanlar: PROF.DR. ENVER DURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner“bypass”, sıcak kardiyopleji, kardiyak disfonksiyon, koroner arter“bypass”, hipotermi, Cardiopulmonary bypass, warm cardioplegia, cardiac dysfunction, coronary artery bypass, hypothermia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Günümüzde koroner arter“bypass”greft operasyonu yapılan hastalarda özellikle postoperatif miyokardiyal disfonksiyon için çeşitli koruma protokolleri uygulanmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri de, aortik kros klemp süresince sıcak antegrade intermittent kan kardiyopleji uygulamasıdır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde elektif şartlarda sistemik normotermik kardiyopulmoner“bypass”altında, izole koroner“bypass”operasyonu yapılan toplam 40 hasta çalışmaya rızaları alınarak dahil edildiler. Hastaların yarısına aortik kros klemp süresince, sıcak antegrade intermittent kan kardiyoplejisi uygulandı. Hastaların diğer yarısına, aortik kros klemp süresince soğuk antegrade intermittent kan kardiyoplejisine ilaveten buzlu izotonik ile topikal hipotermi uygulandı. Kardiyak normoterminin miyokardiyal hasar ve postoperatif klinik sonuçlara olan etkisi incelendi. Kliniğimizde izole primer koroner“bypass”cerrahisi uygulanan hastalardan, kardiyak normotermi grubunda olanlarda daha az miyokardiyal hasar tespit edildi. İstatistiksel olarak anlamlı olmasada kardiyak normotermi grubunda, kardiyak hipotermi grubuna göre atrial fibrilasyon insidensi belirgin şakilde daha azdı. Kardiyopulmoner“bypass”ta, kardiyak normotermi uygulamasında en sık endişe edilen konulardan biri, aortik kros klemp süresince kalpteki elektriksel aktivitenin devam ettiği düşüncesidir. Çalışmamızda aortik kros klemp sonrası, spontan defibrilasyon açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak elektif şartlarda, sistemik normotermik kardiyopulmoner“bypass”altında, primer koroner“bypass”operasyonu yapılan hastalarda, kardiyak lokal normotermi ve sıcak antegrade intermittent kan kardiyoplejisi uygulaması, miyokardiyal disfonksiyonu azaltmak için güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, some protection methods especially for postoperative myocardial dysfunction are performed in patients who undergo coronary artery bypass graft surgery. One of the most preferred method is the intermittant antegrade warm blood cardioplegia during aortic cross clamp. Forty patients undergoing isolated coronary bypass operation under the systemic normothermic cardiopulmonary bypass were included study after informed consents were taken in Trakya University Medical Faculty Cardiovascular Department. Intermittant antegrade warm blood cardioplegia was applied to half of the patients during aortic cross clamp. Intermittant antegrade cold blood cardioplegia and topical hypothermia with icy isotonic solution was performed to rest of the patients during aortic cross clamp. The effects of cardiac normothermia on myocardial damage and postoperative clinical results were examined. In our clinic, less myocardial damage was determined in cardiac normothermic patients who undergone isolated coronary bypass surgery. The incidence of atrial fibrillation was obviously lower in cardiac normothermia group that compared to cardiac hypothermia group although it was not statistically significant. In cardiopulmonary bypass, the most frequently feared subject in cardiac normothermia was the doubt of continuing electrical activity during aortic cross clamp. In our study, no significant difference between two groups was determined for spontaneous defibrillation after aortic cross clamp. In conclusion, the cardiac local normothermia and intermittant antegrade warm blood cardioplegia applying to decrease myocardial dysfunction could safely used in patient who undergone isolated coronary bypass operation under systemic normothermic cardiopulmonary bypass.