Haloperidolün postoperatif bulantı kusma üzerine etkisi
The effects of haloperidol on POBK
- Tez No: 195647
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER PAMUKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: haloperidol, bulantı, kusma, haloperidole, vomiting, nausea
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çalışmamız, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı'nda 19- 70 yaş arası, ASA I-II grubu genel anestezi alan 250 olguda yapıldı. Çalışmamızda, haloperidolün 0,25, 0,5, 1 ve 2mg I.V dozlarının postoperatif bulantı-kusma üzerine etkisinin plasebo ile karşılaştırmasını amaçladık. Hastalar randomize olarak 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n=50) (grup I), haloperidol 2 mg grubu (n=50) (grup II), haloperidol 1 mg grup III (n=50), haloperidol 0.5 mg grup IV (n=50), haloperidol 0.25 mg grup V (n=50) olarak belirlendi. Hastalara rutin monitorizasyon uygulandı. Tüm gruplara indüksiyon 2 mg/kg propofol 2 ?g/kg fentanyl ve 0.6 mg/kg rokuronyum ile yapıldı ve idame sevoflorane + O2/N2O ile sağlandı. Gaz akımı % 50 O2, % 50 N2O olacak şekilde 4 litre/dk olarak ayarlandı. Hastaların bulantı, kusma değerleri kaydedildi. (Bulantı varsa 1 puan, yoksa 0 puan. Aynı şekilde kusma varsa 1 puan yoksa 0 puan olarak değerlendirildi). Operasyon bitiminde anestezi süreleri, operasyon süreleri, kullanılan anti emetik ajan kaydedildi. Hastaların derlenmeleri Aldrate derlenme kriterleri ile değerlendirildi. Postoperatif analjezi için hastalara cerrahi cilt altında iken 2 mg morfin intravenöz yapıldı ve analjezinin devamını sağlamak için iv morfin hasta kontrollü analjezi cihazı ile verildi. Hastaların postoperatif 30. dakika, 1., 2., 4., 6., 12. ve 24. saatteki kalp atım hızı, sistolik arteryel basınç, diastolik arteryel basınç, dakika solunum sayısı, sedasyon dereceleri, VAS değerleri, ek anti emetik ihtiyacı, hasta memnuniyeti ve yan etki olup olmadığı kaydedildi. Bulgularımızı değerlendirdiğimizde 2 mg, 1 mg ve 0.5 mg haloperidol gruplarının bulantı-kusmayı önlemede etkili olduğunu ancak 0.25mg haloperidolün plasebodan farksız olduğunu bulduk. Anti emetik ihtiyacının 0,25 mg ve kontrol grubunda daha fazla olduğunu, hasta memnuniyetinin ise 1 mg ve 2 mg grubunda daha fazla olduğunu tespit ettik. Postoperatif dönemde gruplar arasında kalp atım hızı, sistolik arteryel basınç, diastolik arteryel basınç, sedasyon, VAS, yan etki, kan şekeri, morfin tüketimi derlenme kriterleri açısından fark yoktu. Sonuç olarak postoperatif bulantı-kusmayı önlemede haloperidolün düşük dozlarda kullanımının hem etkin hem de güvenilir bir anti emetik ajan olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Our study was done with 250 patients aged between 19-70 with ASA status I-II at Trakya University Medical Faculty Department of Anesthesiology. In our study we aimed to compare the effects of 0.25, 0.5, 1 and 2 mg IV haloperidol with placebo on postoperative nausea and vomiting. Patients were randomised into 5 groups. Groups were determined as Control group(n=50)(group I), haloperidole 2 mg group (n=50)(group II), haloperidole 1 mg group (n=50)(group III), haloperidole 0.5 mg group (n=50)(group IV) and haloperidole 0.25 mg group (n=50)(group V). Standard monitorisation was applied. Induction in all patients was done with 2 mg/kg propofol, 2 ?g/kg fentanyl and 0.6 mg/kg rocuronium, and maintanaince with sevoflurane + O2/N2O. Gas flow was arranged as % 50 O2, % 50 N2O and 4 liters/min. Vomiting and nausea values of the patients were recorded. ( Vomiting 1 point, no vomiting 0 and similarly nausea 1, no nausea 0 point ). At the end of operation anesthesia time, operation time, and the antiemetic agent consumption were recorded. Recovery of the patients were evaluated with Aldrete recovery criteria. For postoperative analgesia when surgery was at subcutaneous level 2 mg of morphine was given intravenously and analgesia was continued with iv morphine given by patient controlled analgesia device. Heart rate, systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, minute respiration rate, sedation level, VAS values, antiemetic requirement, patient satisfaction and side effects were recorded at postoperative 30. minute, 1., 2., 4., 6., 12. and 24. hrs. When the results were evaluated, we determined that 2 mg, 1mg and 0.5 mg haloperidole groups were effective in preventing from nausea-vomiting but 0.25 mg haloperidole was indifferent from placebo. We determined that anti emetic requirement in 0.25 mg and control groups was higher, while patient satisfaction was higher in 1 mg ve 2 mg groups. There were no differences in heart rate, systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, sedation, VAS, side effects, blood glucose, morphine consumption and recovery criteria at postoperative period. As a result, at even low doses, haloperidol is effective and safe antiemetic agent in preventing nausea-vomiting.