Kalite yönetimi uygulayan hastanelerde çalışan hemşirelerin motivasyon düzeyinin belirlenmesi
The motivation level of nurses who works at hospitals to apply quality management
- Tez No: 195661
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane, kalite yönetimi, hemşire, motivasyon, Hospital, quality management, nurse, motivation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma, kalite yönetimi uygulayan hastanelerde çalışan hemşirelerin motivasyon düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde kalite belgesi almış olan on bir kamu hastanesinde çalışan hemşireler (n=1631), örneklem büyüklüğünü ise 435 hemşire oluşturmuştur. Denekler ise sistematik örnekleme metoduyla belirlenmiştir. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanmış olan 38 soruluk ?Bilgi Formu? ile 30 soruluk ?Motivasyon Kaynakları Envanteri? (Cronch Alfa: 0,85) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, SPSS 10,0. versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, istatistik yöntem olarak sayı, yüzde, Cronch Alfa katsayısı, student t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun ( %54,3) 25-34 yaş grubunda, önlisans (%49,7) mezunu, servis hemşiresi ( %65,1) oldukları, nöbet usulü (%65,3) çalıştıkları, mesleği isteyerek (%61,1) seçtikleri, takım çalışmasını önemli (%97,0) buldukları ve başarılarından dolayı ödüllendirilmedikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin toplam motivasyon puan ortalamalarının 4,32 ile orta düzeyin biraz üzerinde olduğu bu düzeyin yatak başı ve yönetici pozisyonu dışında çalışanlarda daha yüksek olduğu, öğrenim seviyesi yükseldikçe motivasyon ortalamasının düştüğü saptanmıştır. Motivasyon alt boyutlarına göre; en yüksek motivasyon ortalamasının 5,60 ile içsel motivasyon alt boyutunda olduğu ve bunu sırası ile 4,65 ortalama ile hedef, 4,10 ortalama ile araçsal, 4,07 ortalama ile dışsal ve 2,76 ortalama ile içgüdüsel alt boyutunun izlediği belirlenmiştir. Motivasyon ölçeği alt boyut ortalamaları ile hemşirelerin çalışma pozisyonu, çalışılan kurum ve birim, çalışma şekli meslekten memnuniyeti gibi demografik özellikleri arasında fark olduğu ve istatistik açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptional investigation in order to determine the motivation level of nurses who works at hospitals to apply quality management. Universe of the investigation constituted from nurses (n=1631) who work at eleven public hospital which has been taken the quality certificate in Istanbul County, and 435 nurses included in the sample size. And test subjects was determined by method of systematic sample. The data were derived from ?Inventory of Motivation Resources? (contains 30 questions) (Cronch Alpha: 0,85) and ?Information Forum? (contains 38 questions) which was prepared by the investigator in accordance with the literature directions. Evaluation of data was analyzed on computer by using the 10th version of SPSS; moreover number, percentage, Cronch Alfa coefficient, student t test, and singleside variance analysis (ANOVA) were applied as statistic methods. The determined majority of nurses who joined to the investigation is in group of age of 25-34 (%54,3), collage graduate (%49,7), and department nurse (%65,1), to be work with duty method (65,3), to be chose this job in desirous (%61,1) to be consider teamwork as important (%97,0), and not to be rewarded for successful of them. Averages of total motivation points of nurses is over of medium level with 4,32, this level is higher in workers who works out of position of bed head and director. Furthermore it is found that when education level increases, motivation average decreases. According to the motivation sub-dimensions; it was found that highest motivation average is in internal motivation sub-dimension with 5,60 and orderly to be follow this the aim with 4,65 average, implemental with 4,10 average, external with 4,07 average, and instinctive sub-dimension with 2,76 average. As a result of the study statistically significant differences found between averages of motivation scale sub-dimensions and demographic features such as working position of nurses and institution and department that is worked in.