Klor gazı zehirlenmesi oluşturulan ratlarda nebülize sodyum bikarbonat tedavisinin akciğerlerdeki erken ve geç dönem etkilerinin histopatolojik olarak araştırılması
Histopathological study of short and long-term pulmonary effects of nebulized sodium bicarbonate treatment in chlorine gas toxication-induced rats
  1. Tez No: 195664
  2. Yazar: SELİM BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, İlk ve Acil Yardım, Pathology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Klor gazı, Maruziyet, Sodyum bikarbonat, Rat, Chlorine Gas, Exposure, Sodium Bicarbonate, Rats
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Halk arasında çamaşır suyu ve tuz ruhu olarak bilinen sodyum hipoklorit ve hidroklorik asit, geleneksel olarak temizlik amacı ile kullanılırlar. Bu iki sıvının karıştırılması sonucu klor gazı ortaya çıkar. Klor gazı zehirlenmeleri acil servise sık başvuru nedenlerinden birisidir. Bu hastaların tedavisinde ana yaklaşım semptomatik ve destekleyici tedavidir. Ortaya çıkan akciğer hasarını azaltmaya yönelik kabul görmüş spesifik bir tedavi yaklaşımı yoktur.Çalışmamızda, klor gazı inhalasyonu ile oluşturulan akciğer hasarının tedavisinde, kullanımı literatürde de tartışmalı olan, nebülize sodyum bikarbonatın etkisini araştırdık.Ratlar randomize olarak 5 gruba ayrıldı, toplam 48 adet rat kullanıldı. Grup 1 (n=8) ratlara deney süresince hiçbir şey verilmedi. Grup 2 (n=8), Grup 3 (n=8), Grup 4 (n=12), ve Grup 5 (n=12)'teki ratlara 5 dakika süreyle 155 ppm klor gazı inhale ettirildi. Grup 3 ve Grup 5'teki ratlara ek olarak klor gazı inhalasyonu sonrası nebülize sodyum bikarbonat verildi. Grup 2 ve Grup 3'teki ratlar klor gazı inhalasyonundan 30 dakika sonra, Grup 4 ve Grup 5'teki ratlar inhalasyondan 45 gün sonra histopatolojik değerlendirilme için sakrifiye edildiler.Akciğerlerin histopatolojik değerlendirilmesinde Grup 2 ve Grup 3'teki ratlarda akut zararlanma görüldü. Grup 3'teki zararlanma Grup 2'den daha şiddetli idi. Grup 4 ve Grup 5'te benzer olarak bazılarında interstisyel fibrozis ve alveolar amfizematöz değişiklikler görüldü.Sonuç olarak, nebülize sodyum bikarbonat erken dönemde akciğer hasarını arttırır. Geç dönemde ise hasar üzerine herhangi bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Sodium hypochlorite (known as bleach) and hydrochloric acid are traditionally used as cleaning material. Mixture of these two liquids yields chlorine gas. Chlorine gas toxications are frequent reasons for emergency consultations. There is no accepted specific treatment for reduction of the pulmonary injury.In our study, we have investigated histopathologically the effect of nebulized sodium bicarbonate, the use of which is also controversial in the literature, in the treatment of pulmonary injury caused by chlorine gas inhalation.Rats were randomly distributed into 5 groups; 48 rats were used. Rats in Group 1 (n=8) were kept untreated throughout the study. Rats in Group 2 (n=8), Group 3 (n=8), Group 4 (n=12), and Group 5 (n=12) were exposed to 155 ppm chlorine gas inhalation for 5 minutes. Rats in Group 3 and 5 were additionally given nebulized sodium bicarbonate following chlorine gas inhalation. Rats in Group 2 and 3 were sacrificed 30 minutes after the chlorine inhalation, and rats in Group 4 and 5 were sacrificed 45 days after the inhalation for histopathological examinations.Histopathological examination of the lungs of rats in Group 2 and 3 showed acute injury. The injury in Group 3 was more severe than that of Group 2. Some of the rats in Group 4 and Group 5 showed similar interstitial fibrosis and alveolar emphysematous alterations.We concluded that nebulized sodium bicarbonate increases the severity of pulmonary injury in the short-term. It has no effects on the injury in the long-term.