Menstrual fazların elit voleybolcularda aerobik, anaerobik kapasite, ağrı eşiği ve ağrı toleranslarına etkisi
Effects of different phases of mensturation on physiological parameters, pain threshold and tolerance of volleyball players
- Tez No: 195691
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA BEREKET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik kapasite, anaerobik kapasite, ağrı eşiği, ağrı toleransı, menstruasyon, ovulasyon, Ovulation phase, Luteal Phase, Pain threshold, Pain tolerance, Exercise
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, menstrual döngü fazlarındaki fizyolojik dalgalanmaların aerobik, anaerobik kapasite, ağrı algılanımı ve eşiklerine olan etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Bayan Voleybol takımının 13 oyuncusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcı gruba kişisel menstrual döngülerinin 2. ve 14. günlerinde aerobik, anaerobik kapasite ölçümleri, ağrı eşiği ve ağrı toleransı testleri, antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Biyokimyasal tetkik olarak Mak VO2 ölçümlerinde kapiller kan laktatları çalışılmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, iki farklı menstural faz süresince bayan voleybolcuların vücut ağırlıkları ya da BMI' lerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Yine yapılan incelemede bayan voleybolcuların farklı iki evrede ölçülen Vücut Yağ Oranları, FFM, Skinfold Vücut Yağ Yüzdeleri arasında istatistiksel olarak bir farklılık bulunmamaktadır. Anaerobik kapasitenin iki ayrı testleme ile ölçüldüğü (45 metre sprint- Dikey Sıçrama) her fazda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Sporcuların menstural ve ovulasyon fazlarında ulaşabildikeri maksimal VO2 ve kalp atım değerleri arasında iki farklı faz süresince istatistiksel bir farklılık gözlenmemiştir. İki farklı dönemde aerobik egzersizde ulaşılan egzersiz şiddetlerinin dolayısı ile kan laktat değerleri arasında istatistiksel bir farklılık yoktur. Ağrı eşiği ve toleransı iki dönem arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermezken, VAS skalasında ölçülen minimum ağrı ve VAS tolerans değerleri iki faz arasında istatistiksel olarak faklılık bulunmuştur. Bu farklılık mensturasyon dönemi süresince VAS ile ölçülen hem ağrı eşiğinin hem de ağrı toleransının ovulasyon fazında ölçülen değerlerden istatistiksel olarak daha yüksek olmasından ileri gelmektedir. İki farklı menstural döngüde ölçülen ?Algılanan yorgunluk miktarı? ile ağrı toleransının ölçüldüğü VAS arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate effects of different phases of mensturation on physiological parameters, pain threshold and tolerance of volleyball players Thirteen volleyball players from Celal Bayar University were used as participants of the study. Anthropometric measurements, maximal Oxygen consumtion (Max VO2), anaerobic capacity, lactate threshold, pain tolerance and pain threshold were taken during 2nd and 14th days of mensturation. Statistical analysis of this study indicated that body weight, fat free mass, body mass index, body fat percentage and skinfold measurements that were taken during 2nd day of mensturation was not statistically different than that of measurements were done at 14th day of mensturation. Moreover, there were no statistical differences between the anaerobic capcity which were measured by 45m dash and vertical jump test at the 2nd and at14th days of mensturation. Also, there were no statistical differences between maxVo2, pain threshod, pain tolerance and heart rate datas which were measured during luteal and ovulation phases of mensturation. On the other hand, minimum pain score and pain tolerance which were measured by Visual Analog Scales (VAS) were statistically different during two different phases of mensturation. Both minimum pain score and pain tolerance were statistically higher in luteal phase than that of ovulation phase. Moreover, there were statistically higher correlations between VAS and RPE scores during two different phases of mensturation.