Acil serviste hasta memnuniyeti
Patient satisfaction in emergency medicine
  1. Tez No: 195720
  2. Yazar: İSMAİL TOĞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hasta memnuniyeti, Memnuniyetsizlik, Emergency department, Patient satisfaction, Dissatisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETACİL SERVİSTE HASTA MEMNUNİYETİİsmail TOĞUNUzmanlık Tezi, Acil Tıp Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Cuma YILDIRIMAralık 2007, 71 sayfaBu çalışmanın amacı; Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran hastaların demografik karakterlerini ortaya çıkarmak, hasta memnuniyetini etkileyen faktörleri ve hasta memnuniyet-memnuniyetsizliği ile ilişkili faktörleri belirlemektir.Bu çalışma 1 Kasım 2006 ile 31 ocak 2007 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran 16 yaşından büyük 1454 hasta çalışmaya alınmıştır. İletişim kurulabilen hastaların demografik bilgileri, bakım özellikleri ve memnuniyetleri hakkında bilgi toplandı. Acil Servise geliş sebebi, acil serviste kimin tarafından karşılandığı, doktor ve hemşirelerin, tecrübe ve davranış memnuniyeti, hastanenin teknik donanım ve temizlik durumu memnuniyeti, acil serviste tedavi tamamlanıncaya kadar geçen süre ile ilgili memnuniyeti, acil serviste tetkik ve tedavisi sürerken hastalığı ve yapılan işlemler hakkında bilgi verilmesi ile tetkikler için bekleme süresi hakkındaki algılama memnuniyeti, acil serviste gördüğü tüm bakım ile ilgili memnuniyeti, acil servisten memnun kalmamışsa memnuniyetsizliğin nedenleri, acil servisten taburcu olduktan sonra izlem konusunda kendisine bilgi verilip verilmediği ve bu konudaki memnuniyeti, ileride hastanemiz acil servisini tekrar tercih edip etmeyeceği ve yakınlarına tavsiye edip etmeyeceği ve kendisine reçete verilip verilmediği hususlarında hastaya sorular soruldu. İstatistiksel analiz SSPS 13.0 istatistiksel yazılım programı kullanarak yapıldı.Çalışma dönemi boyunca acil servise başvuran 1454 hasta çalışmaya alındı. Hastaların acil servisteki tüm bakımları hakkında genel memnuniyetleri 1021'i (%70.2) memnun, 308'i (%21.2) kısmen memnun, 125'nin (%8.6) ise memnun olmadığı bulunmuştur. Doktor tecrübe ve davranışı, hemşire tecrübe ve davranışı, hastane temizlik ve teknik donanım durumu, acil serviste bilgilendirme, acil serviste algılanan zaman, tetkikleri bekleme zamanı, hastaya reçete verme, başvuru zamanı, acil servis içine alınma şeklinin genel memnuniyet üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların genel memnuniyeti ile gelecekte aynı kuruluşu tercih etme ve tavsiye etme isteği korelasyon göstermiştir. Diğer parametrelerin genel memnuniyet üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç olarak; hasta memnuniyetini en fazla etkileyen faktörün doktor davranışı olduğu tespit edilmiştir. Hasta memnuniyetini etkileyen diğer önemli faktörler ise; hemşire davranışı, acil serviste tetkik ve tedavi sürerken hastalara işlemler hakkında bilgi verme, hastane temizlik durumu ve taburcu olduğunda bilgi verme olarak tespit edildi. Genel memnuniyeti negatif yönden etkileyen en önemli faktör hastanenin teknik donanım ve ekipman durumu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPATIENT SATISFACTION IN EMERGENCY MEDICINEIsmail TOGUNResidency Thesis, Department of Emergency MedicineSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Cuma YILDIRIMDecember 2007, 71 pagesThe purpose of this study is to detect demographic characteristics of patients who come to Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital Emergency Department, to determine factors that effect patients satisfaction, and to determine factors which is associated with satisfaction-dissatisfaction of patients.This clinical study was carried out between 1 November 2006 and 31 January 2007 in our Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital Emergency Department. All adult patients who are older than 16 years old were included in the study. Data were collected about demographic characteristics, care characteristics and information about their satisfactions. The questionnaire asked about the reason for preferring our centre, who met them at emergency department, attitude and experience of the doctors and nurses, technical equipment and cleanness of hospital, satisfaction about waiting time for completing treatment at emergency department, information given to the patient about what is going to happen during the treatment, patient?s perception of satisfaction about waiting time for investigation. They were also asked satisfaction about all of care at emergency department, reasons for dissatisfaction; whether they would take an information about observation after discharging from emergency department and satisfaction about this; whether they would prefer receiving care in our emergency department again and how likely they would be to recommend our emergency department to others for emergency care and given or not given recipe to them. The data were analyzed using the SPSS 13.0.During this study period, a total of 1454 patients were included to the study. General satisfactions of patient about all of the care at emergency department were, 1021 (70.2%) patients were satisfied, 308 (21.2%) patients were partially satisfied and 125 (8.6%) patients were dissatisfied. Attitude and experience of doctors and nurses, technical equipment and cleanness of hospital, given information at emergency department, perception time at emergency department, waiting time for examinations and laboratory result, given recipe to patients, appealing time, style of admitting to emergency department were found statistically meaningful on the effect of general satisfaction. General satisfaction of patients were indicated a correlation with preferring our hospital and advising to others at future. Other parameters were not statistically meaningful on the effect of general satisfaction.In conclusion; attitude of doctors was found to be the major factors that effect patient?s satisfaction. The other important factors that effect the patient?s satisfaction were attitude of nurses, information given to patients about what is going to happen during the treatment at emergency department, cleanness of hospital and give information to patients about observation after discharging hospital. The most important factors that effect negatively the general satisfaction was found insufficient technical equipment.